Σαν σήμερα
στη Ρόδο
Γεγονότα, άνθρωποι και ιστορίες που σημάδεψαν τη Ρόδο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
7 Μαρτίου
2 ιστορικά γεγονότα στη Ρόδο
Επίσημη Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα
Στις 7 Μαρτίου 1948 πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο η επίσημη τελετή της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Η ημέρα καθιερώθηκε ως ορόσημο για τα νησιά και τιμάται κάθε χρόνο ως επέτειος της Ένωσης. Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις επισφράγισαν μια μακρά περίοδο ξένης κυριαρχίας, πολέμου και μεταβατικής διοίκησης.
Η πορεία προς την Ενσωμάτωση είχε προηγούμενους σταθμούς: τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων στις 10 Φεβρουαρίου 1947, την ανάληψη της διοίκησης από την Ελλάδα στις 31 Μαρτίου 1947 και τον Νόμο 518/1948. Η επίσημη γιορτή του Μαρτίου 1948 δεν ταυτίζεται χρονικά με αυτά τα γεγονότα, αλλά αποτελεί τη δημόσια κορύφωση της ιστορικής μετάβασης. Για τη Ρόδο, η επέτειος συνδέθηκε με τη νέα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής εποχής.
Η Ρόδος τιμά τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Τσάτσο
Στις 7 Μαρτίου 1977, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της Ενσωμάτωσης, ο Δήμος Ρόδου τίμησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης. Η παρουσία του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα προσέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον εορτασμό.
Η απονομή εντάχθηκε στην παράδοση επίσημων επισκέψεων που συνοδεύουν τις επετείους της 7ης Μαρτίου. Η Ρόδος χρησιμοποιεί διαχρονικά την επέτειο όχι μόνο ως τοπική γιορτή αλλά και ως ευκαιρία ανάδειξης της ιστορικής σημασίας της Ενσωμάτωσης στο πανελλήνιο.
Άλλα γεγονότα του Μαρτίου
Η Ρόδος μέσα στους αιώνες
Οι περίοδοι αποτυπώνουν τις βασικές αλλαγές διοίκησης της Ρόδου. Τα όρια ορισμένων μεταβατικών ετών είναι ενδεικτικά: η κατάκτηση και η αλλαγή διοίκησης δεν ολοκληρώθηκαν πάντοτε σε μία ημέρα.
Σχετικά ιστορικά άρθρα & τεκμήρια
Δημοσιεύματα, ιστορικές πηγές και τεκμήρια που συμπληρώνουν το χρονολόγιο της Ρόδου.
Οι άγνωστοι Δήμαρχοι της Ρόδου – Τα χρέη του Δήμου και τα 500 γρόσια
Ιστορική έρευνα για την οθωμανική δημοτική διοίκηση, τους δημάρχους και τα αρχειακά τεκμήρια.
Αρχειακές πηγές & τεκμήρια
Ιερολοχίτες στη Ρόδο: Η άγνωστη ιστορία των καταδρομών του 1945
Οι νυχτερινές επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου σε Ρόδο και Αλιμιά, η δράση στη Σύμη και τη Νίσυρο και οι τελευταίες ημέρες της Κατοχής το 1945.
Αρχειακές πηγές & τεκμήρια
Στη Ρόδο κατασκευάστηκε ο πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας; Τα επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με το νησί
Η πιθανή ροδιακή προέλευση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο Ίππαρχος, ο Ποσειδώνιος και τα Αλίεια μέσα από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Η άγνωστη Επανάσταση της Ρόδου το 1821: Οι Φιλικοί, η προδοσία και το σχέδιο απελευθέρωσης του 1828
Αναλυτική ιστορική έρευνα για τον Μητροπολίτη Αγάπιο, τους Ρόδιους Φιλικούς, τις φυλακίσεις και την οργανωμένη προσπάθεια απελευθέρωσης της Ρόδου το 1828.
Αρχειακές πηγές & τεκμήρια
Οι άγνωστοι Ασκάρι της Ρόδου – Η ιστορική φωτογραφία του 1912–1913
Ιστορική έρευνα για τη φωτογραφία των Ερυθραίων Ασκάρι στο Μανδράκι το 1912–1913 και τη σχέση του Ameglio με τις αποικιακές μονάδες.
Αρχειακές πηγές & τεκμήρια
Ο Μιχαήλ ο Ρόδιος που κατέκτησε τις θάλασσες: Από τα κουπιά μιας γαλέρας στην κορυφή του βενετικού στόλου
Η ιστορία του Μιχαήλ του Ρόδιου, η μαρτυρία της 5ης Ιουνίου 1401, η σταδιοδρομία στον βενετικό στόλο και το σπάνιο ναυτικό χειρόγραφό του.
Αρχειακές πηγές & τεκμήρια
Οι Ροδίτες που έφυγαν το 1523 με τους Ιππότες και δημιούργησαν μια νέα πατρίδα στη Μάλτα – Η επταετής περιπλάνηση και οι οικογένειες που άφησαν ιστορία
Η φυγή από τη Ρόδο, η επταετής διαδρομή του Τάγματος μέχρι τη Μάλτα, οι εκκλησίες και οι κατονομασμένες οικογένειες της ροδιακής κοινότητας.
Αρχειακές πηγές & τεκμήρια
Από τη Ρόδο στη Γαλλία: Η άγνωστη ιστορία μιας ροδιακής οικογένειας που ακολούθησε τους Ιωαννίτες Ιππότες το 1523
Οι Ρόδιοι Nicole και Marie Topigony και ο Michel Paschipaudi στο Le Burgaud της Γαλλίας, η πολιτογράφηση του 1535 και το οικογενειακό παρεκκλήσι του 1556. Συνέχεια της έρευνας για την έξοδο των Ιωαννιτών.
Αρχειακές πηγές & τεκμήρια
Αντίρροδος: Το νησί 600 χιλιόμετρα μακριά που ζήλεψε τη λάμψη της Ρόδου
Ιστορικό αφιέρωμα του Rodosreport για την Αντίρροδο και τη σύνδεση του ονόματός της με τη Ρόδο.
Αρχειακές πηγές & τεκμήρια
Έντονα φαινόμενα σε Αρχάγγελο και Κολύμπια – Αναμένεται επιδείνωση το βράδυ
Ρεπορτάζ της 1ης Νοεμβρίου 2026 για τις πρώτες επιπτώσεις της κακοκαιρίας Agneta στην ανατολική Ρόδο.
Εικόνες καταστροφής στον Αρχάγγελο – Κόπασε προς το παρόν η κακοκαιρία
Η εικόνα των πλημμυρών στον Αρχάγγελο μετά τη δύσκολη νύχτα της 1ης προς τη 2α Νοεμβρίου 2026.
