Παλάτι Μεγάλων Μαγίστρων

Μόλις τερματίσει κάποιος την οδό Ιπποτών, στα αριστερά θα συναντήσει το επιβλητικό σε μέγεθος και αρχιτεκτονική Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων ή το γνωστό Καστέλλο. Κτίστηκε τον 7ο αιώνα μ.χ και αποτελούσε την ακρόπολη του πρώτου φρουρίου της πόλης. Σε θρύλους που διασώθηκαν στο χρόνο αναφέρεται ότι κτίστηκε πάνω στα θεμέλια του Ναού του Θεού Ήλιου.

Όταν η πόλη καταλήφθηκα από τους Ιωαννίτες Ιππότες, το Παλάτι ανακατασκευάστηκε με σκοπό να γίνει η κύρια κατοικία του εκάστοτε Μεγάλου Μάγιστρου αλλά και το διοικητικό κέντρο του τάγματος τους.Σε πολλές πολιορκίες, το παλάτι αποτελούσε καταφύγιο του πληθυσμού χάρη στην ισχυρή ανθεκτικότητα και την άριστη κατασκευή του.

Το σχήμα του είναι ορθογώνιο και οι διαστάσεις του 80 x 75 μ. Επίσης στο εσωτερικού του υπάρχει μια αυλή διαστάσεων 50x 40 μ. Στους χώρους του ισογείου στεγαζόντουσαν οι κουζίνες, οι στάβλοι, οι αποθήκες ενώ στον πρώτο όροφο τα διοικητικά γραφεία, οι επίσημοι χώροι καθώς και τα διαμερίσματα του Μεγάλου Μαγίστρου.

Με την κατάληψη της Ρόδου από τους Τούρκους, το επιβλητικό και καλαίσθητο παλάτι μετατράπηκε σε φυλακές και ρημάχτηκε, ενώ το 1865 καταστράφηκε ολοσχερώς έπειτα από μια ισχυρή έκρηξη στον διπλανό Ναό του Αγίου Ιωάννου.

Παρόλα αυτά η ιστορία του κτιρίου δεν τελειώνει άδοξα, καθώς  όταν οι Ιταλοί κατέκτησαν τη Ρόδο, με διαταγή του Ιταλού διοικητή Ντε Βέκκι, το ανακατασκεύασαν εκ θεμελίων με βάση τα αρχικά του ιπποτικά σχέδια. Τα πατώματα του είναι σχεδιασμένα από ψηφιδωτά αρχαίας, ρωμαϊκής και βυζαντινής τέχνης.

Σήμερα οι επισκέπτες του Καστέλλο, μπορούν να θαυμάσουν δυο εκθέσεις στις εσωτερικές αίθουσες του κτηρίου,  οι οποίες αναπαριστούν εικόνες από την ίδρυση της Ρόδου, έως σήμερα.

Pin It on Pinterest

Share This