“Πάρκο Ροδίνι” , ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου

Πάρκο που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου όλου.  Δεν πρόκειται μόνο για ένα ειδυλλιακό τοπίο που δίνει μια ζωντανή πνοή στο νησί της Ρόδου, που αποτελεί πνεύμονα οξυγόνου μέσα στην πόλη,  αλλά και για τόπο με μακραίωνη ιστορία στην πολιτισμική πορεία του νησιού.

Το πάρκο του Ροδινιού, αποτελείται από έναν απέραντο κήπο άγριας και επιβλητικής φυσικής ομορφιάς, από τρεχούμενα νερά να καταλήγουν σε λίμνες και  σε μικρούς καταρράκτες, από γιοφύρια, κιόσκια και όμορφες  παρουσίες παγωνιών, ελαφιών, πάπιων και άλλων χαριτωμένων μικρόσωμων ζώων.

Η εμφάνιση του πάρκου  χρονολογείται γύρω στον 3ο με 4ο αι. π.χ, συνάμα με την ίδρυση της πόλης της Ρόδου., όπου τμήματα της αρχαίας νεκρόπολης ακριβώς πάνω από το πάρκο μαρτυρούν και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του. Στην αρχαία νεκρόπολη, υπάρχουν διάφοροι τάφοι σε λαξευτούς βράχους, μέρος οικογενειακού τάφου αφιερωμένου στον Πτολεμαίο τον Α΄ κ.α.

Ακόμα στο Ροδίνι, συναντά κανείς Ιερά Νυμφαία, σπηλαιώδη χώρους λατρείας και αρχαίες υπόγειες υδρευτικές στοές κτιστές ή λαξευτές στους βράχους, από τις οποίες γινόταν η υδροδότηση της αρχαίας πόλης της Ρόδου.

Μέγιστης ιστορικής σημασίας αναφορά για το πάρκο του Ροδινιού, είναι η παράδοση που αναφέρει πως γύρω στα 330 π.χ ίδρυσε εκεί τη ρητορική σχολή του ο  Αισχίνης, από την οποία πέρασαν σημαντικές μορφές όπως ο Κικέρωνας και ο Ιούλιος Καίσαρας και αργότερα ο Απολλώνιος ο Ρόδιος ίδρυσε τη δική του ρητορική σχολή.  Επιπλέον το πάρκο είναι πρότυπο της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής με τη σημερινή μορφή που έχει διατηρηθεί.

Επιπλέον στο σημερινό πάρκο, υπάρχει υδραγωγείο, του οποίου η κατασκευή χρονολογικά είναι άγνωστο πότε έγινε, αλλά χρησιμοποιήθηκε για την υδροδότηση της πόλης της Ρόδου μέχρι και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.  Κατά την Ιταλική και Τουρκική κατοχή, το πάρκο του Ροδινιού διατηρήθηκε ως πάρκο αναψυχής και επιπλέον  επί Ιταλοκρατίας φιλοξενούνταν εκεί και η έπαυλη του Μεγάλου Μαγίστρου.

Το πάρκο του Ροδινιού είναι πλούσιο σε βλάστηση, με αιωνόβια πλανάνια, ροδοδάφνες, πεύκα να υψώνονται ως τον ουρανό, πηγές με το νερό να αναβλύζει ανάμεσα στα βράχια. Διαθέτει χώρους αναψυχής, παιδικές χαρές, παγκάκια ξεκούρασης και προσφέρει στους επισκέπτες του μοναδικά αισθήματα γαλήνης, ηρεμίας και χαλάρωσης δίνοντας τους την εντύπωση ότι βρίσκονται σε έναν επίγειο παράδεισο.

Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη απ’ όλους, Ρόδιους και μη για να θυμηθούμε λόγους για τους οποίους ο τόπος μας κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη ομορφιάς!

Pin It on Pinterest