Το φαράγγι της Ξετρυπητής

Στην περιοχή των κοινοτήτων Μαλώνας – Μάσσαρη, βρίσκεται το φαράγγι της Ξετρυπητής, ένας επίγειος δροσερός παράδεισος, άγνωστος σε πολλούς. Το φαράγγι το διασχίζουν τα νερά του ποταμού «Μάκκαρη» και η φυσική ομορφιά του παρασύρει τους επισκέπτες σε πρωτόγνωρες εικόνες.
Ο ποταμός Μάκκαρης είναι ένας από τους πέντε ποταμούς που διασχίζουν την ευρύτερη περιοχή (Γαδουράς, Πλατανερός, Μάκκαρης Σκατουλιάρης και Χα). Οι πηγές του φτάνουν μέχρι το χωριό των Απολλώνων. Οι κοίτες του ποταμού τα παλαιότερα χρόνια, χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία των κατοίκων με την βορειοδυτική πλευρά του νησιού, οι οποίοι ταξίδευαν από εκεί και περιγράφουν έναν σπάνιο περιβαλλοντικό πλούτο.
Στις γύρω πλαγιές των βουνών υπάρχουν πηγές από τις οποίες αναβλύζουν τα παγωμένα νερά και τριγύρω δημιουργούνται μικρές φυσικές λίμνες… Η δασική περιοχή τριγύρω καλύπτει το φαράγγι με ψηλά δέντρα αλλά και το στολίζει με πικροδάφνες, λυγαριές και πολλά άλλα αρωματικά και σπάνια φυτά.
Το φαράγγι της Ξετρυπητής, θα μπορούσε να αποτελεί ορόσημο του φυσικού πλούτου που υπάρχει στο νησί της Ρόδου, γνωρίζοντας τη χλωρίδα που υπάρχει στο φαράγγι.
Η περιοχή ανήκει στις προστατευμένες περιοχές NATURA, σαφώς γιατί η οικολογική και περιβαλλοντική αξία της είναι μεγάλη και σε συνδυασμό με την ιστορικό πλούτο της περιοχής, μια ξενάγηση θα άφηνε στον επισκέπτη τις καλύτερες εντυπώσεις. Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη για πεζοπορία, αν υπάρχει διάθεση να γνωρίσουμε τις μοναδικές ομορφιές της Ρόδου.
** Η φωτογραφία είναι από την τελευταία επίσκεψη των “Rhodes Outdoor” στο φαράγγι της Ξετρυπητής.

Pin It on Pinterest