Το μικρόσωμο αλογάκι της Ρόδου

Το νησί της Ρόδου δε θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι σε καθετί διατηρεί μια μοναδικότητα. Έτσι και η φύση που απλόχερα προσφέρει ομορφιά στο νησί μας, της πρόσφερε ένα μικρόσωμο αλογάκι μοναδικό στο είδος του.
Το μικρόσωμο αλογάκι που κατοικεί αποκλειστικά στη Ρόδο, είναι απόγονος μιας αρχαίας ελληνικής φυλής. Ανήκει στη φυλή «Equus cabalus» και τα γενικά χαρακτηριστικά του είναι μερικά από τα παρακάτω.
Χαρακτηρίζεται ως ένα μικρόσωμο αλογάκι με κοντά άκρα, καθώς δε ξεπερνά τους 85 -130 πόντους, έχει κοντό τρίχρωμα και συνήθως είναι μονόχρωμο. Αν και μικρόσωμο, είναι πολύ γεροδεμένο και τρέχει πάρα πολύ γρήγορα. Η συμπεριφορά τους είναι σχετικά άγρια και επιθετική προς τον άνθρωπο, λόγω των αντίξοων συνθηκών των οποίων κατά καιρούς έχουν υποστεί.
Τα αλογάκια της Ρόδου, αριθμούσαν πολλά την περίοδο κατά την οποία τα συγκεκριμένα ζώα , χρησιμοποιούνταν από τον άνθρωπο για τις γεωργικές εργασίες. Γύρω στα 1960 αριθμούσαν περίπου 150, ενώ παλαιότερη πλήρης καταγραφή έγινε από τους Ιταλούς, οι οποίοι μερίμνησαν για την εκτροφή αλόγων αυτής της φυλής, με την κατασκευή του cavallino.
Δυστυχώς τα αλογάκια της φυλής της Ρόδου κινδυνεύουν με εξαφάνιση, καθώς το 2000 είχαν απομείνει μόνο έξι, την φροντίδα των οποίων έχει αναλάβει πλεόν ο σύλλογος «Φαέθων» (Σύλλογος προστασίας του μικρόσωμου αλόγου της Ρόδου) και τα φιλοξενεί σε ειδικές εγκαταστάσεις κοντά στο χωριό «Αρχάγγελος».
Όλοι μας πρέπει να συνδράμουμε όπως μπορούμε στη δράση του συλλόγου για την προστασία του μικρόσωμου αλόγου του νησιού μας και να διαφυλάξουμε αυτή τη σπουδαία μοναδικότητα για την πατρίδα μας.
Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε μια εκπομπή αφιερωμένη στα αλογάκια μας:

Pin It on Pinterest