Διμυλιά, τόπος δροσερός !

Η Διμυλιά είναι ένα μικρό πανέμορφο χωριό της Ρόδου, που βρίσκεται περίπου 35 χλμ μακριά από την πόλη του νησιού και σε μικρό υψόμετρο 230 χλμ. Το χωριό τοποθετείται σε μια περιοχή γεμάτη βλάστηση, ευωδιαστά άνθη στα κατάφυτα δάση και είναι πλούσια σε φυσικές πηγές με γάργαρα νερά.

Στη Διμυλιά και στη γύρω περιοχή λόγω των πολλών πηγών, υπήρχαν πολλοί νερόμυλοι, από εκεί πήρε και την ονομασία του το χωριό, καθώς σε αυτό υπήρχαν δυο μύλοι και ονομάστηκε “Διμύλι”.  Μάλιστα ένα μέρος της ύδρευσης της πόλης της Ρόδου, γίνεται ακόμα και σήμερα από τη Διμυλιά.

Παλαιότερα στην είσοδο του χωριού υπήρχε για προστασία ένας τετράγωνος πύργος – φρούριο, που φτιάχτηκε επί των Ιπποτών, αλλά δυστυχώς πλέον έχει καταστραφεί ολοσχερώς.  Πέρα από τη φυσική ομορφιά του χωριού,  ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει αλλά και να δροσιστεί από τα νερά της περίφημης πηγής “Κοσκινιστή”, καθώς καί  να προσκυνήσει στο ιστορικό ξωκλήσι  του Άγιου Νικόλαου του Φουντουκλί (Μονή Φουντουκλί) που διασώζεται από το Μεσαίωνα.

Στη Διμυλιά, ανήκει και ο οικισμός της Ελεούσας, που βρίσκεται σε μια καταπράσινη εκπληκτική τοποθεσία, και είχε δημιουργηθεί από τους Ιταλούς οι  οποίοι εγκατέστησαν εκεί τους υλοτόμους. Σε ένα ιστορικό κτήριο της Ελεούσας, βρισκόταν το Σανατόριο του νησιού.

Η Διμυλιά προικισμένη με πολλά χρώματα και αρώματα της φύσης, είναι μια απαράμιλλης ομορφιάς αλλά συνάμα παραδοσιακή τοποθεσία στο νησί της Ρόδου, με τα σοκάκια του χωριού να περιπλανούν όσους τα διαβαίνουν σε μαγικές εικόνες.

Pin It on Pinterest