Ο Κινηματογράφος στη Ρόδο

Τι χαρακτηρίζει δυναμικά τα νησιά του Αιγαίου και την πολυδιάστατη πλευρά της Ρόδου; Η Ιστορία της! Έτσι λοιπόν, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, ο κινηματογράφος συναντά στη Ρόδο την Ιστορία και ξεκινάει τη δράση του με χρώματα βγαλμένα από τις σελίδες της Ιταλοκρατίας, της Γερμανικής Κατοχής για  να φτάσει στην  πολυπόθητη απελευθέρωση της Δωδεκανήσου.

Οι σκηνοθέτες γοητεύονται από το μπλε φόντο του αιγαίου, από τα πανέμορφα τοπία στο σμαραγδένιο, ηλιόλουστο νησί της Ρόδου, αυτό που φιλοξένησε δεκάδες ελληνικές και ξένες ταινίες σε κάθε  μυστική και ιστορική γωνιά του.

Θεαματικά λοιπόν, η υπέροχη Ρόδος θα κάνει την πρώτη εμφάνιση της στη μεγάλη οθόνη το 1948 με την ταινία του Μιχάλη Γαζιάδη «Άννα Ροδίτη» και πρωταγωνιστή αυτής τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Μια από τις σημαντικότερες μεταπολεμικές ταινίες, αφιερωμένη στον πάλαι ποτέ αγωνιζόμενο  ελληνικό λαό.

Εκείνος ανοίγει την κινηματογραφική «αυλαία» και στη σκηνή τον ακολουθούν  τις επόμενες δεκαετίες μεγάλοι καλλιτέχνες με ταινίες αντάξιες του κύρους που αρμόζει στο νησί της Ρόδου. «Κρουαζιέρα στη Ρόδο» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη το 1960 και οι περίφημες «Νύχτες στο ΜίραΜάρε» σε σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου.

Τα πλάνα της Νήσου όμως που στολίζει το Αιγαίο γίνονται ζηλευτά από πολλούς σεναριογράφους και σκηνοθέτες, που τα επιλέγουν να εμφανιστούν σε επιτυχημένες ταινίες όπως «Το δόλωμα», σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλαρίου, τα «Κορίτσια για Φίλημα» του Γιάννη Δαλιανίδη, «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» του Νίκου Δημόπουλου κ.α Στα επόμενα χρόνια όσο φωτίζεται η μεγάλη οθόνη, τόσο φωτίζεται και η καλλιτεχνική όψη της Ρόδου. .. Σημείο αναφοράς για την κινηματογραφική πορεία της Ρόδου, στάθηκε η Λουκία Ρικάκη με το να κάνει γνωστή τη Ρόδο μέσα από  τα έργα της  «Κράτησε Με», «τα παιδιά της Χορωδίας» αλλά και τη δημιουργία τoυ φεστιβάλ  «Eco films», δίνοντας μια νέα πολιτισμική νότα στο νησί.

Το λαμπρό όνομα της Ρόδου ως πρωταγωνίστρια δεν μένει κρυφό στους μεγάλους καλλιτέχνες του εξωτερικού, οι οποίοι δράττονται της ευκαιρίας και έρχονται στο κοσμοπολίτικο νησί της Ρόδου για τα γυρίσματα της δικής τους ταινίας. Το 1960 o Yul Brynner θα πρωταγωνιστήσει στο «Sunrise Package», γυρισμένη στην ανεπανάληπτη Λίνδο  και το 1961 ο Anthony Quinn, θα συμπεριλάβει πλάνα από το νησί των Ιπποτών σε μια από τις μεγαλύτερες ταινίες όλων των εποχών , τα  «Κανόνια του Ναβαρόνε». Στη Ρόδο έρχονται επίσης η Catherine Deneuve και ο Jean-Paul Belmondo για το «La chasse à l’homme», καθώς το 1979 πολλοί γνωστοί ηθοποιοί έρχονται στο νησί για τα γυρίσματα της ταινίας «Escape to Athena». Τα γυρίσματα του «High Season», θα φιλοξενηθούν στη Λίνδο  το 1987 αλλά και της  ταινίας «Pascali’s Island» σε διάφορα μέρη της Ρόδου το 1988.  Σκηνές από τη Ρόδο εμφανίζονται επίσης στις ταινίες «Ω, Ιερουσαλήμ» του  Elie Chouraqui και «Idegolo»κ Gergely Fonyó το 2006, καθώς και στο El Greco του Γιάννη Σμαραγδή το 2007.

Pin It on Pinterest