Έδωσαν στα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου Ρόδου να φυτέψουν δηλητηριώδη φυτά

Για ακόμα μια φορά το Φυτώριο της Περιφέρειας , εν άγνοια του ίσως,  θέτει σε κίνδυνο παιδιά βάζοντας τα να φυτέψουν πικροδάφνες που είναι ενα απο τα πιο τοξικά φυτά στον κόσμο.

Το δελτίο τύπου και οι φωτογραφίες απο τα παιδιά

Το 1ο Νηπιαγωγείο της Ρόδου επισκέφθηκε ο Γεωπόνος του Περιφερειακού Φυτωρίου κ. Ν. Ρένεσης μετά από πρόσκληση της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου κ. Αλεξάνδρας Κρασοπούλου με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά για το περιβάλλον μας και να ενεργοποιηθούν αρχίζοντας με τον καλλωπισμό της αυλής του σχολείου τους.

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την αξία και τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος ,συζήτησαν για τα οφέλη των φυτών και των δέντρων για την ζωή μας και άκουσαν με μεγάλη προσοχή τους τρόπους φροντίδας των φυτών. Μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες και αργότερα φύτευσαν την αυλή τους με την βοήθεια του Γεωπόνου με καλλωπιστικά φυτά.

Στο τέλος ανανέωσαν το ραντεβού τους στις εγκαταστάσεις του θερμοκηπίου του Φυτωρίου για να δουν από κοντά πως γεννιέται ένα φυτό.

Ευχαριστούμε πολύ την Προϊσταμένη κ. Κρασοπούλου για την πρόσκληση και την ευαισθησία που δείχνει για το περιβάλλον μας διδάσκοντας την στους επόμενους ενεργούς πολίτες.

Εικόνα8Εικόνα6Εικόνα4Εικόνα2Εικόνα1

 

 

 

Δηλητηριώδη φυτά

Μη νομίζετε ότι τα φυτά που βρίσκονται στο σπίτι μας ή στο περιβάλλον είναι άκακα. Αρκετά από τις χιλιάδες είδη φυτών που φύονται στη χώρα μας είναι δηλητηριώδη για τον άνθρωπο είτε ολόκληρα ή ορισμένα μέρη απ’ αυτά, όπως φύλλα, καρποί, ρίζες.

Κάθε χρόνο συμβαίνουν αρκετές δηλητηριάσεις απλές, σοβαρές ή θανατηφόρες, πολλές φορές μάλιστα από φυτά που θεωρούνται αθώα. Τα μικρά παιδιά είναι εκείνα που κινδυνεύουν περισσότερο αφού εύκολα μπορούν να βάλουν οτιδήποτε στο στόμα τους ή να φάνε κάτι άγνωστο. Ευτυχώς τις περισσότερες φορές τα δηλητηριώδη φυτά έχουν δυσάρεστη γεύση που τα κάνει δύσκολο να φαγωθούν. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που καρποί ή φύλλα δηλητηριωδών φυτών συγχέονται με άλλα αθώα από παιδιά ή και μεγάλους. Αλλες πάλι φορές έχει επέλθει δηλητηρίαση από την χρήση διαφόρων φυτών για θεραπευτικούς σκοπούς με βάση λαϊκές ιατρικές παραδόσεις (πικραγγουριά).

Αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο της δηλητηρίασης από τα επικίνδυνα φυτά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε τα φυτά που έχετε στο κήπο και στο σπίτι σας μήπως κάποιο από αυτά ανήκει στα δηλητηριώδη ή ερεθιστικά φυτά. Οι προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε είναι κυρίως για τα παιδιά που είναι ανυποψίαστα για τον κίνδυνο που διατρέχουν. Φωτεινοί κόκκινοι σαν κεράσια καρποί μπορεί να βάλουν σε πειρασμό ένα παιδί για να τους δοκιμάσει ή και να τους χρησιμοποιήσει στα παιχνίδια του.Ενημερώστε και εκπαιδεύστε όσο η ηλικία τους το επιτρέπει. Από μικρή ηλικία διδάξτε τους κινδύνους που διατρέχουν και πήτε τους καθαρά ότι δεν πρέπει να βάζουν στο στόμα τους βατόμουρα, σπόρους, άνθη, φύλλα ή άλλα μέρη ενός φυτού. Δείξτε τους επίσης ποια φυτά πρέπει να αποφεύγουν.

Επειδή όμως τα μικρά παιδιά δεν είναι πάντοτε εύκολο να καταλάβουν τον ακριβή κίνδυνο που διατρέχουν, μην τα αφήσετε από τα μάτια σας όση ώρα παίζουν στον κήπο.

Ευχής έργον θα ήταν τα φυτώρια και τα πάσης φύσεως καταστήματα πώλησης καλλωπιστικών φυτών να ενημέρωναν τους υποψήφιους αγοραστές δηλητηριωδών φυτών, καθώς και να υπήρχε εμφανής ετικέτα στην γλάστρα του επικίνδυνου φυτού, που να προειδοποιεί για τον κίνδυνο.

Στην Αγγλία έχουν συντάξει κώδικα ασφαλείας φυτών και κάθε φυτό αν είναι επικίνδυνο οφείλει να φέρει ετικέτα που να το αναγράφει

 

Nerium oleander – Κων/νος Ι. Νταλούκας – Παιδίατρος

(Νήριο ή κοινή πικροδάφνη)

Η πικροδάφνη είναι δηλητηριώδες φυτό.

Ολα τα μέρη του φυτού είναι τοξικά αν καταποθούν, ακόμα και το νερό του ανθοδοχείου, που τοποθετήθηκαν τα άνθη.
Η τοξική δράση οφείλεται στην ολεανδρίνη, μια καρδιοτονωτική γλυκοσίδη ανάλογη της δακτυλίτιδας. Τα δραστικά συστατικά του εξάγονται από τα φύλλα.

Έχουν γίνει αναφορές για δηλητηριάσεις ή θανάτους από λήψη πικροδάφνης, τσάι από φύλλα πικροδάφνης και για κάποια εκχυλίσματά της.

Ακόμα και μία μικρή ποσότητα πικροδάφνης μπορεί να είναι θανατηφόρα προκαλώντας αναπνευστική παράλυση και καρδιακό επεισόδιο.

Ακόμα και οι αναθυμιάσεις από το κάψιμο της πικροδάφνης είναι επικίνδυνες γι’ αυτό τα κλαδιά της δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σαν καυσόξυλα.

Αν και αυτό το φυτό είναι δηλητηριώδες, παράγωγα πικροδάφνης έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες σαν βότανα. Ιστορικές αναφορές δείχνουν ότι οι Μεσοποτάμιοι, τον 15ο αιώνα μ.Χ., πίστευαν στις επουλωτικές-θεραπευτικές ιδιότητες της πικροδάφνης. Οι Βαβυλώνιοι χρησιμοποιούσαν ένα μίγμα από πικροδάφνη και γλυκόριζα (liquorice) για ν’ αντιμετωπίσουν τον “κρασοπονοκέφαλο”. Ο Πλίνιος, ο “πρεσβύτερος”, ο γνωστός αρχαίος Έλληνας συγγραφέας, έγραψε για την όψη της πικροδάφνης, όπως επίσης για τις δηλητηριώδεις και ευεργετικές ιδιότητές της. Αραβες επιστήμονες-γιατροί χρησιμοποίησαν πρώτοι την πικροδάφνη σαν θεραπευτικό ενάντια στον καρκίνο τον 8ο αιώνα μ.Χ.

Σήμερα, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι η πικροδάφνη είναι αποτελεσματική στη αντιμετώπιση του καρκίνου ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας. Ωστόσο προάγεται όμως για χρήση.

Κων/νος Ι. Νταλούκας – Παιδίατρος

 

Επειδή έχει προκληθεί ένας πανικός στους γονείς και στα σχολεία σχετικά με την ανάδειξη της τοξικότητας του φυτού πικροδάφνη στο εν λόγω άρθρο της ιστοσελίδας μας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την επικινδυνότητα του φυτού που δυστυχώς εν αγνοία μας χρησιμοποιείται κατά κόρον ως καλλωπιστικό φυτό απο δημοσίους χώρους μέχρι σχολεία χωρίς καμία επίσημη απαγόρευση .

Ως γνωστόν τα περισσότερα φυτά αναπτύσσουν έναν αμυντικό μηχανισμό , πχ αγκάθια ή δηλητήριο που έχει σκοπό να αποτρέψει τις επιθέσεις ζώων . Έτσι και το συγκεκριμένο φυτό έχει μια ιδιαίτερα υψηλή τοξικότητα ως μέσο αποτροπής της εξάλειψης του απο άλλα είδη .

Σκοπός του άρθρου και των επισημάνσεων μας είναι να απομακρυνθούν τα συγκεκριμένα φυτά απο παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία όπου τα παιδιά μπορεί να βάλουν μέρη του φυτού στο στόμα τους και να αποτρέψουμε εστω και αυτή την μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα ατυχήματος .

Όλα τα φυτά στον κόσμο είναι ωφέλημα για την φύση και για τον άνθρωπο  , ακόμα και απο τοξικά φυτά παίρνουμε πολύτιμες ουσίες που έχουν θεραπευτική δράση όπως και την ολεαντρίνη της πικροδάφνης που έχει χρησιμοποιηθεί σε μικρές δόσεις σαν καρδιοτονωτικό .

Οι δράσεις του Φυτωρίου της Περιφέρειας είναι αξιέπαινες καθώς έχουν εντάξει στο πρόγραμμα τους την επαφή των παιδιών με την φύση καλλιεργώντας στα παιδιά την αγάπη για το περιβάλλον, δίνοντας τους χαρά,  εμφυσώντας  παράλληλα στους αυριανούς πολίτες τον σεβασμό στην φύση. 

Με υπευθυνότητα, ο Περιφερειακός σύμβουλος και Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου  Μιχάλης Μπαριανάκης με την δημοσίευση του άρθρου μας  , ζήτησε άμεσα την επιστημονική άποψη του Ιατρικού Συλλόγου καθώς και του εξαίρετου Γεωπόνου της Περιφέρειας Νίκου Ρένεση για το θέμα. Αμφότεροι ήσαν καθησυχαστικοί για τους κινδύνους απο την τοξικότητα του φυτού, καθώς το φυτό απο μόνο του αποτρέπει την κατάποση του σε μεγαλη ποσότητα(εξαιρετικά πικρό) που μπορεί να κριθεί επικίνδυνη και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σπάνιο να εμφανιστούν επιπλοκές .

Η απλή επαφή όπως επεσήμανε ο γεωπόνος Νίκος Ρένεσης δεν ελοχεύει κανένα κίνδυνο για τα παιδιά.

 

Εμείς ως Rodosreport οφείλουμε να επισημάνουμε την άγνοια που υπάρχει για το συγκεκριμένο φυτό και τους κινδύνους απο αυτό και αποδεχόμαστε την διεθνή βιβλιογραφία που το κατατάσσει στα 5 πιο τοξικά φυτά στον κόσμο . Πράγμα το οποίο θα έπρεπε να προβληματίσει το φυτώριο της Περιφέρειας και να σταματήσει οποιαδήποτε δράση εμπλέκει μικρά παιδιά και την πικροδάφνη , όπως και την απομάκρυνση του απο όλα τα σχολεία .

Εδω μπορείτε να βρείτε και μια καταγεγραμμένη ιατρική μελέτη πάνω σε ένα πραγματικό περιστατικό δηλητηρίασης και άλλες πηγές πληροφόρησης για την τοξικότητα του φυτού

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3089829/

https://en.wikipedia.org/wiki/Nerium

http://www.drugs.com/npp/oleander.html

http://homeguides.sfgate.com/toxic-oleander-humans-82304.html

http://www.britannica.com/list/7-of-the-worlds-deadliest-plants

http://www.livescience.com/11356-top-10-poisonous-plants.html

 

Διαβάστε εδώ και την απάντηση του Φυτώριου της Περιφέρειας

Pin It on Pinterest