Δημιουργία visa center σε Ρόδο και Κω προτείνει ο Μάνος Κόνσολας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με την οποία προτείνει τη δημιουργία visa center σε Ρόδο, Κω, Λέσβο, Σάμο και Χίο.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι το σύστημα της επιτόπιας χορήγησης βίζας, που εφαρμόστηκε στα λιμάνια-πύλες εισόδου των νησιών που συνδέονται ακτοπλοϊκά με την Τουρκία, δεν επαρκεί.

Χρειάζονται, πλέον, ολοκληρωμένες υποδομές και υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν μόνο οργανωμένα και εξοπλισμένα visa centers.

Ο Μάνος Κόνσολας είχε επισημάνει, επίσης, το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Προξενείο της Σμύρνης και στις επαφές που είχε με φορείς του τουρισμού από τα Δωδεκάνησα και τη γειτονική χώρα.

Όπως εκτιμά ο Βουλευτής Δωδεκανήσου η λειτουργία visa centers στα νησιά θα ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα από τρίτες χώρες και θα λειτουργήσει εξισορροπητικά στο τουριστικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, που σήμερα είναι εις βάρος της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο Μάνος Κόνσολας, σε ομιλία του στο Επιμελητήριο Σμύρνης, το 2014 επισκέφθηκαν την Ελλάδα περίπου 900.000 τουρίστες από την Τουρκία ενώ την Τουρκία 650.000 Έλληνες τουρίστες. Το ισοζύγιο αυτό, αναλογικά με τον πληθυσμό των δύο χωρών, είναι ετεροβαρές και εις βάρος της χώρας μας, η οποία πρέπει να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία αλλά και τις τρίτες χώρες.