Επιστολή της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Δωδεκανήσου για το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο στον Τουρισμό

Αξιότιμοι κύριοι,

Στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) στον τουρισμό που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, έχουν ενταχθεί στις Περιοχές ελέγχου (κορεσμένες) οι Δημοτικές Ενότητες Αφάντου, Ιαλυσού και Καλλιθέας της Ρόδου.

Αυτό σημαίνει ότι σ’ αυτές τις περιοχές, οι οποίες δεν θεωρούνται ιδιαιτέρως κορεσμένες σε αντίθεση με άλλες του νησιού, απαγορεύεται η δόμηση μικρών ξενοδοχειακών μονάδων (ξενοδοχεία έως 3 αστέρων, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα, κατοικίες, επαύλεις) αλλά εξακολουθεί να επιτρέπεται η δόμηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων με το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν να καθορίζεται στα 16 στρέμματα, όπως επίσης και ακίνητα που προορίζονται για βραχυχρόνια μίσθωση (τύπου Airbnb).

Τα προβλήματα που ενδεχομένως έχουν επέλθει στο νησί από την ραγδαία αύξηση των κλινών τα τελευταία χρόνια, δεν αντιμετωπίζονται με την παύση δόμησης μικρών ξενοδοχειακών μονάδων σε τρεις Δημοτικές Ενότητες τη στιγμή που οι κλίνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται από τη δόμηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και χωρίς να υπάρχουν παράλληλα οι απαραίτητες υποδομές για να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν από την αύξηση των επισκεπτών, επιβαρύνοντας έτσι συνολικά το νησί.

Αυτός ο διαχωρισμός θα μειώσει την αξία των μικρότερων οικοπέδων και θα δημιουργήσει ανισότητες μεταξύ των μικρών και μεγάλων επενδυτών, επηρεάζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία, όπως για παράδειγμα τον κατασκευαστικό, εξοπλιστικό τομέα κ.α..

Ο φορέας μας (η ΣΕΤΚΕ) με την υπ. αριθμ. 3399/26-1-2024 επιστολή του, την οποία σας επισυνάπτουμε, έχει ήδη απευθυνθεί στον αρμόδιο Υπουργό επισημαίνοντας τα ανωτέρω και ζητώντας μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας έτσι ώστε η Κυβέρνηση να προβεί στην επαναξιολόγηση των περιοχών ελέγχου (κορεσμένων) του νησιού και στον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως κορεσμένη ή μη.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Τοκούζης Παναγιώτης

Pin It on Pinterest