Άρθρο του υποψήφιου χωρικού αντιπεριφερειάρχη με την παράταξη «Νότιο Αιγαίο-αρχιπέλαγος δημιουργίας» κ. Δημήτρη Κρητικού
Η Ρόδος, ένα νησί που κατέχει τον τίτλο ενός κοσμοπολίτικου προορισμού, έζησε πριν μερικές μέρες, την αγωνία και την αγανάκτηση των κατοίκων της, οι οποίοι ζήτησαν το αυτονόητο, δηλαδή να απολαμβάνουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας που θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.
Ήταν οι κάτοικοι της νότιας Ρόδου και της περιοχής του Ατταβύρου που κατέβηκαν με πανό στην πόλη για να μεταφέρουν σε όλους μας την αγωνία τους. Να νοιώσουμε την ανησυχία και το φόβο που ζουν εκείνοι όταν αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αφού η κατάσταση σήμερα είναι πλέον τραγική για όσους κατοικούν μακριά από την πρωτεύουσα.
Το αγαθό της υγείας, το δημόσιο αγαθό της υγείας, στη Ρόδο δυστυχώς αναζητείται. Αναζητείται σε ένα νησί με πεντάστερα ξενοδοχεία, που διαφημίζεται στο εξωτερικό προσβλέποντας σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των επισκεπτών του, που προσφέρει στον κρατικό κορβανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ…
Σε αυτό λοιπό το νησί οι κάτοικοί του λόγω της ανικανότητας της πολιτείας, της αναλγησίας και της αδιαφορίας, αναγκάζονται να διαμαρτυρηθούν με πανό για τις ελλείψεις σε ασθενοφόρα, γιατρούς, προσωπικό.
Έχουν δίκιο οι κάτοικοι της νότιας Ρόδου να ζητούν πλήρη κάλυψη στις υπηρεσίες υγείας και να θέλουν ανοιχτά ιατρεία, έχουν δίκιο οι κάτοικοι του Έμπωνα να θέλουν στελεχωμένα ασθενοφόρα.
Δεν νοείται κέντρο Υγείας χωρίς σωστά επανδρωμένο ασθενοφόρο!
Είναι επίσης ταυτόχρονα αναγκαίο να καλύπτονται και οι τουριστικές περιοχές πλησίον του αεροδρομίου με ανάλογες δομές υγείας.
Εκτιμώ λοιπόν ότι δεν θα πρέπει οι ελλείψεις να μας οδηγήσουν σε διχασμό. Τα προβλήματα δεν επιτρέπουν τη δημιουργία… στρατοπέδων. Όλοι έχουν δίκιο, όμως θα το διεκδικήσουμε με ομόνοια και κοινούς αγώνες απέναντι στην πολιτεία.
Μόνο η συνένωση δυνάμεων θα μας δυναμώσει και θα φέρει αποτέλεσμα. Θα πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ρόδος δε ζητά ελεημοσύνη. Ζητά τα αυτονόητα, αυτά που έπρεπε να έχει και επιτέλους η πολιτεία να αναγνωρίσει τη συμβολή του νησιού μας στην εθνική οικονομία.
Πρέπει να μάθουμε να απαιτούμε την αναβάθμιση και να μη μένουμε απαθείς στην υποβάθμιση.
Ας μη ξεχνάμε ότι από το 2011 έως το 2014 η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου έχει δαπανήσει για θέματα υγείας ποσό της τάξης των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ. Επί της ουσίας, οι παρεμβάσεις που έγιναν στον τομέα της υγείας στα νησιά μας, αντιστοιχούν σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να μπορέσει να λειτουργήσει η περιφέρεια επικουρικά με το Υπουργείο Υγείας, ενισχύοντας τις δομές υγείας, καλύπτοντας φυσικά τα κενά παρότι δεν έχει τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες.
Το θέμα λοιπόν είναι πως θα αποκτήσουμε περισσότερα στελεχωμένα ασθενοφόρα και πως θα τοποθετηθούν περισσότεροι γιατροί για να καλύψουν επαρκώς το νησί και τις ανάγκες του και όχι να αποσπώνται από άλλες δομές υγείας.
Αυτός πρέπει να γίνει ο κοινός στόχος όλων γιατί ας μη ξεχνάμε η Ρόδος πρέπει να φροντίσει να καλύψει και τις ανάγκες των επισκεπτών της που φέτος θα ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια.
Είναι οξύμωρο να έχουμε αποσπάσει τα εύσημα από τους Γερμανούς εταίρους μας για το πρόγραμμα διακοπών ατόμων τρίτης ηλικίας με ή χωρίς κινητικά προβλήματα στη Ρόδο, εγκαινιάζοντας έτσι μία νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού, και να μην μπορούμε να διεκδικήσουμε τη στελέχωση ενός ασθενοφόρου, ή την τοποθέτηση ενός γιατρού.
Παράλληλα αμείωτο πρέπει να είναι το ενδιαφέρον μας και για τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, μικρότερα ή μεγαλύτερα που βιώνουν συνεχώς τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αναφέρω χαρακτηριστικά το νοσοκομείο της Κω που παραμένει χωρίς παιδίατρο και σύντομα δεν θα έχει ούτε καρδιολόγο, το πολυδύναμο ιατρείο της Κάσου που πρόσφατα εγκαινίασε η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και περιμένει να αποκτήσει γιατρούς και το ιατρείο στο Καστελόριζο που κατά καιρούς μένει κλειστό.