Αρκούν τρεις πεντάλεπτες βόλτες για να αναστραφούν οι βλάβες που προκαλούν τρεις ώρες καθισιού

Κατά των βλαβών που προκαλεί η καθιστική ζωή

Αρκούν τρεις πεντάλεπτες βόλτες για να αναστραφούν οι βλάβες που προκαλούν τρεις ώρες καθισιού στις αρτηρίες των ποδιών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα διεξήγαγαν ένα πείραμα σε δύο φάσεις. Στη διάρκεια της πρώτης φάσης ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να παραμείνουν καθιστοί επί τρεις ώρες χωρίς να σηκωθούν. Στη διάρκεια της δεύτερης φάσης οι έντεκα υγιείς εθελοντές 20-35 ετών σηκώθηκαν από την καρέκλα τους για ένα πεντάλεπτο περπάτημα στο διάδρομο του γυμναστηρίου μετά από μισή, μιάμιση και δυόμισι ώρες.

Παράλληλα, οι ερευνητές μετρούσαν με τη βοήθεια υπερηχογραφήματος την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες των ποδιών και η πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση την οποία έκαναν ήταν ότι οι τρεις πεντάλεπτες βόλτες είχαν τη δυνατότητα να ανατρέψουν τις βλάβες που προκαλούσε το τρίωρο καθισιό στην κυκλοφορία του αίματος.

Με άλλα λόγια, ενώ η λειτουργικότητα του ενδοθηλίου φάνηκε ότι μειώνεται ακόμη και κατά 50% μέσα στην πρώτη ώρα καθισιού, όταν μεσολαβούσε το πεντάλεπτο περπάτημα δεν παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος. Για τους συμμετέχοντες που περπατούσαν η κυκλοφορία του αίματος παρέμενε σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του τρίωρου καθισιού χωρίς ανησυχητικές μειώσεις.

Πηγή: Vita.gr

Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποίησαν στη Ρόδο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το EuropeDirect Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Pin It on Pinterest