«Τελευταίος το έμαθα ότι σκοτώθηκα» – Ο Καναδός sniper Wali απαντά στις φήμες ότι είναι νεκρός

«Τελευταίος το έμαθα ότι σκοτώθηκα» αναφέρει με μία δόση μαύρου χιούμορ ο Καναδός sniper σε συνέντευξή του στο Global News. Την δική του απάντηση στις φήμες τις οποίες διέδωσαν Ρώσοι πως τον σκότωσαν έδωσε ο θρύλος του Αφγανιστάν και του Ιράκ που μετέβη εθελοντικά στην Ουκρανία για να βοηθήσει τους αμυνόμενους να πολεμήσουν τα στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τις τελευταίες ώρες είχε κυκλοφορήσει η είδηση, προφανώς από ρωσικούς κύκλους, πως ο Wali είναι νεκρός. Έτσι, παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο sniper λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο Κίεβο είχε δηλώσει πως θα χάσει επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο κλείνοντας το κινητό του σε μία προσπάθεια να μην εντοπιστεί, έδωσε συνέντευξη προκειμένου να απαντήσει στις ανυπόστατες φήμες.

Η είδηση πως έλαβε την απόφαση να μεταβεί στο Κίεβο έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις με το ηθικό των Ουκρανών να αναπτερώνεται μπροστά στη θέα του και την διαβεβαίωσή του πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους βοηθήσει.

«Τρώω καλά, είμαι καλά και περιμένω τους Ρώσους»

Μιλώντας από την περιοχή του Κιέβου στην Global News την Τρίτη, είπε ότι είναι «καλοταϊσμένος, ξεκούραστος και όλα καλά, περιμένω τους Ρώσους». Αν και ο ίδιος δεν γνωρίζει από πού προήλθαν οι φήμες, δήλωσε ότι τον εξέπληξαν όταν βγήκε από το μέτωπο πριν από αρκετές ημέρες. «Ήμουν ο τελευταίος που έμαθε την είδηση ότι ήμουν νεκρός», δήλωσε.

«Νομίζω ότι πρόκειται για τρολάρισμα. Αλλά νομίζω ότι είναι περίεργο γιατί μετά από λίγο ο εχθρός θα χάσει την αξιοπιστία του με αυτή την προπαγάνδα. Δεν καταλαβαίνω γιατί προωθούν τέτοια ψέματα. Είναι αρκετά προφανές γιατί μετά από λίγες μέρες πετάγομαι έξω και λέω σε όλους ότι είμαι ζωντανός».

Ο Wali είπε ότι πέρασε την τελευταία εβδομάδα που φημολογείται ότι είναι νεκρός στην πρώτη γραμμή του μετώπου «στην περιοχή του Κιέβου» και τώρα ξεκουράζεται καθώς είναι άρρωστος. Είπε την ιστορία του βήχοντας, λέγοντας ότι θα επιστρέψει στην πρώτη γραμμή του μετώπου τις επόμενες ημέρες.

Η στιγμή που παραλίγο να σκοτωθεί

Είπε ότι πολεμά στο πλευρό των «φοβερών» ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, μαζί με τον Καναδό σύντροφό του, και ότι τις τελευταίες ημέρες η ομάδα κατέλαβε έδαφος και έκανε «προόδους εναντίον του εχθρού» στην περιοχή που πολεμούσαν. Είπε ότι άλλοι στην ομάδα του είχαν πυροβολήσει ανθρώπους, αλλά ο ίδιος όχι ακόμα.

Ωστόσο, παραδέχεται ότι την τελευταία εβδομάδα είχε μερικές στιγμές που παραλίγο να να σκοτωθεί. «Αυτός ο πόλεμος είναι σαν να παίζεις σκάκι χωρίς να ξέρεις ποια είναι τα άλλα πιόνια. Ξέρεις λίγο αλλά όχι αρκετά. Εμπλακήκαμε με τους Ρώσους σε πολύ κοντινή απόσταση, περίπου 50 μέτρα, και σε εκείνο το σημείο ήξεραν ότι ήμασταν εκεί. Ήμουν σε ένα σπίτι όπου πυροβόλησαν το δωμάτιο ακριβώς δίπλα μου με οβίδες από ένα τανκ, ήμουν περίπου τρία μέτρα μακριά. Ήμασταν τυχεροί. Τώρα ξέρω πώς είναι να εμπλέκεται ένα τανκ».

Ένας από τους συναδέλφους του πυροβολήθηκε σε μία από τις πρώτες ουκρανικές περιπολίες στις οποίες συμμετείχε και χρειάστηκε να φυγαδευτεί, αλλά επέζησε, είπε.

«Οι Ρώσοι σκοτώνουν τα αδέσποτα σκυλιά γιατί γαβγίζουν και προδίδουν τις θέσεις τους»

Μίλησε με τη σύζυγό του τις τελευταίες δύο ημέρες και κατάλαβε ότι απλά είχε πέσει σε κατάσταση μπλακ-άουτ, είπε.

Είπε ότι «έμεινε έκπληκτος από το πόσο διαφορετικός ήταν ο ουκρανικός πόλεμος, σε σύγκριση με άλλες εμπόλεμες ζώνες στις οποίες είχε βρεθεί. Δεν είναι σαν να κατέρρευσαν όλα, υπάρχει ακόμη διαδίκτυο. Στις περισσότερες εμπόλεμες ζώνες δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και επικρατεί χάος. Αν πας στο κέντρο [στο Κίεβο], είναι όλα εντάξει. Σε μία από τις περιπολίες ήμουν σε ένα καταπληκτικό διαμέρισμα – θα μπορούσατε να έχετε το ίδιο στο Τορόντο. Υπήρχε μια μηχανή εσπρέσο», είπε.

«Είναι σαν να πολεμάς στο κέντρο του Τορόντο».

Υπήρχαν πολλά οικόσιτα ζώα που είχαν απομείνει να περιφέρονται στους δρόμους του Κιέβου, είπε, και οι Ρώσοι πυροβολούσαν συστηματικά τα σκυλιά επειδή γάβγιζαν και πρόδιδαν τις θέσεις τους.

Σε ένα κτίριο στο οποίο μπήκε η ομάδα του, συνάντησαν μια ηλικιωμένη Ουκρανή που δεν είχε φαγητό για τον εαυτό της και τη γάτα της για μέρες. Ο Wali είπε ότι τους είπε ότι ένας άνδρας αυτοκτόνησε σε αυτό το κτίριο λίγο πριν φτάσουν.

Canadian sniper wali

«Οι επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων δεν ήταν εξελιγμένες»

«Η όλη πολεμική προσπάθεια είναι ερασιτεχνική. [Οι Ρώσοι] δεν είναι φοβεροί. Δεν έχουν τις δυνατότητες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είναι μια φτωχή χώρα και αυτό αντανακλάται στα όπλα τους. Καταστρέφουν τα πάντα, απλά συνεχίζουν να πυροβολούν τα σπίτια ξανά και ξανά», είπε.

«Μια νύχτα, οι Ρώσοι έριχναν εκατοντάδες οβίδες όχι μακριά από εμάς. Κάποια στιγμή, απολάμβανα τη θέα και σκέφτηκα: “Τι όμορφο ηλιοβασίλεμα”. Αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για σπίτια που καίγονται».

Είπε ότι αν οι χώρες ήθελαν να βοηθήσουν την Ουκρανία θα έπρεπε να στείλουν σύγχρονο οπλισμό για να βοηθήσουν τα στρατεύματα στον αγώνα τους. Χωρίς αυτά, είπε, οι απώλειες των Ουκρανών θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Αν και δεν μπορεί να μιλήσει για λεπτομέρειες λόγω της φύσης του πολέμου, ο Wali δήλωσε ότι θα παραμείνει στην Ουκρανία για αρκετό καιρό ακόμα – μέχρι να «κάνει το καθήκον μου». «Ίσως την επόμενη φορά που [οι Ρώσοι] θα πουν ότι είμαι νεκρός να είναι αλήθεια, αλλά κανείς δεν θα τους πιστέψει», είπε.

Πηγή: newsbeast.gr

Pin It on Pinterest

Share This