Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε αποθήκευση χαπιών ιωδίου και προστατευτικού εξοπλισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να ενθαρρύνει τα μέλη της ΕΕ να αποθηκεύουν χάπια ιωδίου, προστατευτικές στολές και άλλα φάρμακα. Εργάζεται επίσης για τρόπους αντιμετώπισης πιθανών χημικών και βιολογικών επιθέσεων μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα στην Ουκρανία.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε: «Η επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει ότι ενισχύει την ετοιμότητα στον τομέα των χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικών απειλών (CRBN) γενικά, και αυτό προηγείται του πολέμου στην Ουκρανία».

Η κίνηση έρχεται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε τις δυνάμεις πυρηνικών όπλων του σε κατάσταση συναγερμού.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα φαρμακεία σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Βουλγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία ξέμειναν από χάπια ιωδίου αφού οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν και κατέστρεψαν έναν ουκρανικό σταθμό ατομικής ενέργειας. Η επίθεση προκάλεσε προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους εάν μια διαρροή ραδιενέργειας εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ήπειρο.

Τέτοιες διαρροές απελευθερώνουν ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο συγκεντρώνεται στον θυρεοειδή αδένα όταν εισπνέεται και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Τα δισκία ιωδιούχου καλίου κορέσουν τον αδένα με ιώδιο, εμποδίζοντας την απορρόφηση του ραδιενεργού υλικού.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This