Ο Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης, πρόσωπο του μήνα σε διεθνές ενημερωτικό δελτίο

Ο Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Διεθνών Περιφερειακών Οργανισμών, RhodesMRC – Rhodes Model Regional Co-operation (www.rhodesmrc.org), Μιχάλης Καβουκλής, επιλέχθηκε ως το Πρόσωπο του Μήνα, στο διεθνές ενημερωτικό δελτίο του Μητροπολιτικού Δήμου της Νάντης της Γαλλίας, στο τεύχος πριν τις Ευρωεκλογές!

Η συνέντευξη δόθηκε στην υπεύθυνη της στήλης, κας Angelique Pelleau, κατά τη διάρκεια του Nantes Creative Generations Forum, τον Οκτώβριο του 2013, οπότε και ο τότε Επικεφαλής της Επιτροπής Νέων του Σπιτιού και Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του RhodesMRC, μαζί με την Μαγδαληνή Τσουρδιού, παρουσίασαν στο Forum το πρωτότυπο αυτό συνέδριο, που μαζί με άλλα 26 προγράμματα από όλη την Ευρώπη, επιλέχθηκε σαν μία από τις καλύτερες δράσεις για νέους στην Ευρώπη για το έτος 2013.

Ακολούθησαν δύο τηλεφωνικές επικαιροποιήσεις και ανταλλαγή e-mails για την τελική διαμόρφωση της παρουσίασης. Το διεθνές ενημερωτικό δελτίο του Μητροπολιτικού Δήμου της Νάντης είναι μηνιαίο, εκδίδεται ηλεκτρονικά στα γαλλικά και τα αγγλικά και αποστέλλεται σε χιλιάδες παραλήπτες: σε φίλους της Νάντης, σε αυτοδιοικητικούς, γραφειοκράτες και σε ενεργούς πολίτες σε όλον τον κόσμο.

Ακολουθεί μεταφρασμένο κείμενο στα ελληνικά. 

«Κατά την διαμονή του στην Νάντη για το Nantes Creative Generations Forum 2013, ο πλέον Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο αποκαλύπτει τα τρέχοντα προγράμματά του και την δέσμευση του ως ενεργός πολίτης για «περισσότερη Ευρώπη».

Για τον Μιχάλη Καβουκλή, το άνοιγμα σε ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα ήταν κάτι φυσικό: «Από πολύ μικρός, η ιδέα των «συνόρων» μου φάνταζε πάντα παράλογη: τα σύνορα δεν είναι τίποτα άλλο παρά γραμμές πάνω σε έναν χάρτη. Η πραγματικότητά μου είναι πολύ διαφορετική: το νησί της Ρόδου απέχει 25 χιλιόμετρα από την Τουρκία αλλά 500 χιλιόμετρα από την Αθήνα…»

Το ενδιαφέρον για τα διεθνή και τα ευρωπαϊκά θέματα παρότρυνε τον Μιχάλη να σπουδάσει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Έχοντας λάβει το πτυχίο του στις πολιτικές επιστήμες και τη διπλωματία, συνέχισε τις σπουδές του στις διεθνείς σχέσεις με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο.

RhodesMRC: προσομοίωση διεθνών οργανισμών
Από τα χρόνια του στη Θεσσαλονίκη, ο Μιχάλης επέστρεψε με ένα πρότζεκτ στην καρδιά: την δημιουργία ενός συνεδρίου προσομοιώσεων στη Ρόδο, βασισμένο σε αυτά που είχε γνωρίσει κατά την διάρκεια των σπουδών του. Με βάση τις εμπειρίες αυτές που του επέτρεψαν να λάβει το ρόλο διπλωμάτη σε διακυβερνητικές συζητήσεις, πρότεινε στο Σπίτι της Ευρώπης την διοργάνωση του συνεδρίου: «(Μέσα από τα συνέδρια προσομοίωσης) είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την πραγματικότητα και την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων. Δεν έχει να κάνει με την άσκηση βίας για την επιδίωξη των συμφερόντων κάθε κράτους με οποιαδήποτε κόστος, αλλά με την επίτευξη του κατάλληλου συμβιβασμού για την εξεύρεση λύσης».

Το στοίχημα κερδήθηκε: κάθε χρόνο από το 2010, το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο διοργανώνει με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Διεθνών Περιφερειακών Οργανισμών (RhodesMRC- Rhodes Model Regional Co-operation). Με αυτή την ευκαιρία, φοιτητές, επαγγελματίες και διπλωμάτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στη Ρόδο. Όπως εξηγεί ο Μιχάλης, «Για πέντε ημέρες, οι συμμετέχοντες παίζουν τον ρόλο διπλωματών στη σύνοδο ενός περιφερειακού οργανισμού, όπως ο ΟΑΣΕ ή το Συμβούλιο της Ευρώπης. Πρέπει να συζητήσουν, να διαπραγματευθούν και να καταλήξουν σε λύσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα όπως η οικονομική κρίση το περιβάλλον, η ενέργεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ασφάλεια, η εκπαίδευση, το διεθνές ποινικό δίκαιο κ.α.» Καίρια ζητήματα που επιτρέπουν στους επίδοξους διπλωμάτες να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους και να διαπρέψουν σε μία μοναδική ανθρώπινη και πνευματική εμπειρία.

Για μια ενωμένη Ευρώπη
Η συνεισφορά του Μιχάλη στην καρδιά του Σπιτιού της Ευρώπης δεν είναι τυχαία: «Θα με αποκαλούσα έναν ενεργό Ευρωπαίο πολίτη. Πιστεύω σε μια ενωμένη Ευρώπη, κάτι περισσότερο από μία «Ευρωπαϊκή Ένωση», σε μία ομοσπονδιακή Ευρώπη, με ένα μακράν ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιστεύω ότι ένα τέτοιο θεσμικό μοντέλο είναι το πλέον δημοκρατικό: αναγκάζει τα κόμματα να καλλιεργήσουν την τέχνη της συναίνεσης και να αποφασίσουν από κοινού στην κατεύθυνση που θα πάρουν. Και αυτό ακριβώς λείπει σήμερα από την Ευρώπη: δεν γίνεται καμία συζήτηση για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουμε. Φυσικά, υπάρχουν μεγαλεπήβολα σχέδια, όπως η Ένωση για τη Μεσόγειο ή η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, αλλά το επίκεντρο των συζητήσεων και των πολιτικών είναι η λιτότητα. Και η λιτότητα δεν είναι ούτε σχέδιο για το μέλλον ούτε ισχυρό όραμα για την Ευρώπη».

Και σχετικά με το αν οι Ευρωεκλογές δεν φαίνονται ακριβώς η ιδανική ευκαιρία για διάλογο, εκείνος δηλώνει ακριβώς αυτό. Ο Μιχάλης μαζί με τους λοιπούς εθελοντές του Σπιτιού της Ευρώπης, έχουν αφοσιωθεί στο να κάνουν τους συμπολίτες τους στη Ρόδο να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Μαΐου για να κάνουν την φωνή τους να ακουστεί. Και όλα αυτά ενώ προετοιμάζονται για το RhodesMRC.»

Για την πρωτότυπη αγγλική εκδοχή: http://www.nantesmetropole.fr/international-newsletter/people/michael-kavuklis-68881.kjsp?RH=WEB_EN.
Για την γαλλική εκδοχή: http://www.nantesmetropole.fr/newsletter-internationale/portrait/michael-kavuklis-68466.kjsp?RH=COMMUNES.

Pin It on Pinterest