«Πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Νότια Ρόδο»

Είναι εντυπωσιακό ότι στην πρώτη συνάντηση που έγινε από τη νέα περιφερειακή αρχή για τα προβλήματα υγείας στη Νότια Ρόδο δεν κλήθηκαν να συμμετέχουν οι κατεξοχήν υπεύθυνοι φορείς της πολιτείας, Νοσοκομείο και Β’ ΔΥΠΕ, αλλά οι εκπρόσωποι μιας ιδιωτικής κλινικής! Είναι ακόμα εντυπωσιακότερο ότι στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Περιφερειάρχης μας ενημέρωσε ότι ψάχνει αγωνιωδώς λύσεις από οπουδήποτε -ακόμα και από τον ιδιωτικό τομέα. Αλήθεια, η περιφερειακή αρχή έχει εγκαταλείψει την τακτική της διεκδίκησης που μας διαβεβαίωνε προεκλογικά; Για ποιο λόγο ο Περιφερειάρχης δεν καλεί τον πρωθυπουργό, που τον συνεχάρη την ημέρα της εκλογής του, να διεκδικήσει λύση στα προβλήματα της υγείας στην Περιφέρεια μας; Μήπως οι Νότιο-ροδίτες και οι υπόλοιποι κάτοικοι των νησιών μας είναι πολίτες Β’ κατηγορίας;

Η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και το κράτος οφείλει να την προσφέρει στον πιο απομακρυσμένο κάτοικο της επικράτειας. Η Υγεία δεν μπαίνει σε μνημονιακά καλούπια και δεν είναι υπηρεσία προς εκμετάλλευση. Στις βασικές παροχές υγείας δεν χωράνε ιδιωτικές κλινικές. Τέτοιου είδους νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις έχουν καταστρέψει τη χώρα μας και έχουν οδηγήσει την κοινωνία στην εξαθλίωση.

Αλήθεια, οι ιδιωτικές κλινικές θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν; Φυσικά όχι. Η παροχή υγείας από ιδιώτες που ευαγγελίζεται ο κ. Περιφερειάρχης ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, η πρόσβαση σε τέτοιες υπηρεσίες φυσικά και απευθύνεται στους ολίγους και «έχοντες» και όχι στους κατοίκους των χωριών μας.

Ποιος θα πληρώσει το κόστος για τις υπηρεσίες αυτές; Το κράτος ή οι ίδιοι οι κάτοικοι; Αν πληρώσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, τότε μιλάμε για μια καθαρή περίπτωση μεσιτείας από την Περιφερειακή Αρχή. Αν πληρώσει το κράτος ή η Περιφερειακή Αρχή, τότε γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα χρήματα για τη στελέχωση και ενίσχυση των υφιστάμενων ιατρείων;

Να υπενθυμίσουμε λοιπόν για άλλη μια φορά τα αυτονόητα: Οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου δεν είναι πολίτες β! κατηγορίας και θα συνεχίσουν να διεκδικούν ισότιμη, με όλους τους πολίτες της χώρας, πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Διεκδικούν δηλαδή από την πολιτεία, την παροχή του δημόσιου αγαθού της υγείας ΔΩΡΕΑΝ στον τόπο τους, και τις παροχές που δικαιούνται ανταποδοτικά με τις εισφορές που έχουν για πολλά χρόνια καταβάλλει στον ΟΓΑ, στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ και στους λοιπούς Δημόσιους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου διαφωνεί κάθετα με τέτοιες πρακτικές και υποστηρίζει -χωρίς εκπτώσεις- τα αιτήματα των κατοίκων της νότιας Ρόδου:

  • Μόνιμο ιατρικό προσωπικό των βασικών ειδικοτήτων στο ιατρείο Γενναδίου και μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό.
  • 24ωρη λειτουργία του ιατρείου Γενναδίου και για όλο τον χρόνο
  • Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ μόνιμα στο Γεννάδι,
  • Μόνιμους γιατρούς στα ιατρεία της Απολακκιάς, της Κατταβιάς και του Ασκληπειού,
  • Όσοι αγροτικοί γιατροί έρχονται, να αποτελούν βοηθητικό προσωπικό και όχι το κυρίως.»

Θα διεκδικήσουμε μαζί με το κίνημα πολιτών της Νότιας Ρόδου την μεταμόρφωση του υποστελεχωμένου και αδύναμου από κάθε άποψη Κ.Υ. Γενναδίου σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο.

Pin It on Pinterest