Φώτης Χατζηδιάκος: “Δεσμευόμαστε για τη Ρόδο της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης, των ενεργών πολιτών”

Λίγες ημέρες πριν την μεγάλη εκλογική αναμέτρηση της 18ης Μαΐου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος παραχωρεί μια συνέντευξη  στο rodosreport τονίζοντας τα πιο ουσιαστικά σημεία αυτού του αγώνα.  Ένας άνθρωπος, έμπειρος αυτοδιοικητικός, που  ήταν έμπρακτα παρών σε όλες  μάχες που έχει δώσει η Ρόδος τα τελευταία χρόνια, μας περιγράφει πως οραματίζεται τη Ρόδο και πως ο έμπειρος και συνάμα ανανεωμένος συνδυασμός του θα δουλέψει σκληρά για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του. Στην πρώτη γραμμή, αν εκλεγεί, θα είναι οι πολίτες κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του, για μια Ρόδο Ανθρωποκεντρική, Σύγχρονη και Ανταγωνιστική.

Ακολουθεί η συνέντευξη στην Ανδριάνα Κυπραίου

  • Κ. Χατζηδιάκο, έχετε πολλά χρόνια υπηρεσίας και προσφοράς στον τόπο μας από υπεύθυνες θέσεις. Γιατί επιλέξατε τώρα τον Α’ βαθμό αυτοδιοίκησης;

Μετά από μια μεγάλη εμπειρία στον Β’βαθμό αυτοδιοίκησης, και εκτιμώντας ότι στην παρούσα χρονική10012529_1392707884336416_435571110_n συγκυρία ο Δήμος Ρόδου πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στην επίλυση πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, αποφάσισα να ηγηθώ μιας ανεξάρτητης παράταξης με τη φιλοδοξία αλλά και την πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε πολλά, ώστε να αποκτήσει η Ρόδος τη θέση που της ταιριάζει τόσο στον Ελλαδικό, όσο και στον παγκόσμιο χώρο.

Την απόφαση αυτή δεν την πήρα μόνος μου. Είχα την προτροπή πολλών συμπολιτών μου, τόσο από τα χωριά της Ρόδου, όσο και της πόλης, οι οποίοι μας εμπιστεύονται και πιστεύουν ότι είμαστε αυτοί που θα υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους.

  • Πιστεύετε ότι όπως δούλεψε  ο Καλλικράτης τα περασμένα χρόνια, μπορεί να οδηγήσει το νησί μας σε αλλαγή προς το καλύτερο;

Πιστεύω στον «Καλλικράτη» και στις προοπτικές του, με τις απαραίτητες βελτιώσεις. Η συσπείρωση των τοπικών δυνάμεων είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του τόπου μας. Αναμφισβήτητα υπήρξαν δυσλειτουργίες, δυσκολίες και εμπόδια που προκάλεσαν δεύτερες σκέψεις ακόμα και σε εκείνους που πίστεψαν στην ιδέα του Καλλικράτη όμως αυτό δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει, αντίθετα θα πρέπει να μας ενδυναμώσει ώστε μέσα από βελτιωτικές παρεμβάσεις να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι στο χέρι μας να προτείνουμε τις βελτιώσεις και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Μπορούμε να δώσουμε πραγματικό νόημα στην αποκέντρωση ενισχύοντας τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, με αρμοδιότητες, εξουσίες και πόρους ώστε τα τοπικά συμβούλια να αποκτήσουν δύναμη, ρόλο και λόγο ύπαρξης. Αυτό πρέπει να είναι το πραγματικό νόημα του «Καλλικράτη» να γίνει πράξη η αρχή της εγγύτητας, ώστε ο πολίτης και του πλέον απομακρυσμένου χωριού να βρίσκει λύση στο πρόβλημά του μέσα από τις δομές της τοπικής κοινωνίας. Εμείς πιστέψαμε σ’ αυτό και είμαστε σίγουροι ότι θα το πετύχουμε στη θητεία μας ως δημοτική αρχή.

  • Συμπληρώσατε τον συνδυασμό σας με 291 υποψηφίους, όταν το ανώτατο όριο ήταν 330. Ένας αριθμός αξιοσημείωτος. Αντιμετωπίσατε δυσκολία στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου σας ειδικά στα χωριά;

Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και η θετική ανταπόκριση του καθόλη τη διάρκεια της κατάρτισης του ψηφοδελτίου μας αποτυπώνεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο στην τελική μορφή του συνδυασμού μας, όπως αυτός κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Ρόδου στις 27 Απριλίου 2014.

1619577_1400813483525856_814161497935052715_n
Στελέχη της παράταξης του Υποψήφιου Δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου

Είμαστε η μοναδική παράταξη, άλλωστε, η οποία έχει υποψήφιους σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του νησιού. Για το λόγο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύθηκαν και συμπορεύτηκαν με την παράταξη μας, προκειμένου να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.

Πέραν των αριθμών, θέλω να αναφερθώ και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου μας, το οποίο απαρτίζεται από έμπειρα στελέχη της αυτοδιοίκησης, νέους ανθρώπους, και από πολίτες ικανούς, άξιους με όρεξη για δουλειά.

Το ψηφοδέλτιο μας είναι μια σύνθεση εμπειρίας και ανανέωσης, το οποίο αποσκοπεί στη συσπείρωση όλων των συμπολιτών που τους ενώνει το όραμα μιας συμμετοχικής και πολυσυλλεκτικής κοινωνίας, το οποίο θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των συμπολιτών μας και θα αναδείξει τις αξίες του τόπου μας.

Επιπλέον, ο αριθμός των υποψηφίων είναι σχετικός. Μπορούσαμε να το πλαισιώσουμε με ακόμη περισσότερα άτομα, αλλά αποφασίσαμε να περιοριστούμε στον αριθμό που είχε ανακηρυχθεί με την προηγούμενη εκλογική μονοθεσία.

  • “Ρόδος Δύναμη Πολιτών”  είναι το όνομα της παράταξης σας. Θα έχουν ενεργό ρόλο οι πολίτες στη διοίκηση του δήμου αν είστε ο νέος Δήμαρχος; Πώς σκέφτεστε αυτόν τον ρόλο τους;

Οι πολίτες δεν θα έχουν απλώς ενεργό ρόλο στη διάρκεια της δημοτικής μας θητείας, θα έχουν τον πρώτο ρόλο. Εξάλλου αυτό φαίνεται και από το πρόγραμμά μας στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο πολίτης. Οι δράσεις μας συνδιαμορφώνονται από τους πολίτες. Η ενεργή συμμετοχή των συμπολιτών μας στην διαμόρφωση των θέσεων που αφορούν στο μέλλον του τόπου μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μένα και τους συνεργάτες μου. Εξάλλου η ενότητα «+αποφασίζω» στην ιστοσελίδα της παράταξής μας, αποτελεί απόδειξη ότι δεν μένουμε στα λόγια αλλά υλοποιούμε όλα εκείνα για τα οποία δεσμευόμαστε. Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω πως η πρωτοβουλία αυτή έχει αγκαλιαστεί από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι επώνυμα ή ανώνυμα καταθέτουν τις απόψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους.

P4240106
Εγκαίνια εκλογικού κέντρου “Ρόδος Δύναμη Πολιτών”
  • Ξεκινώντας ως Δημοτική Αρχή εάν εκλεγείτε , ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητες σας;

Βασική προτεραιότητά μας είναι η άμεση υλοποίηση του προγράμματός μας. Είμαστε έτοιμοι εγώ και οι συνεργάτες μου να κάνουμε πράξη τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ξεκινώντας από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών. Η δέσμευσή μας για μια Ρόδο Ανθρωποκεντρική, Σύγχρονη και Ανταγωνιστική, για μια Ρόδο της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της συμμετοχής, για μια Ρόδο ενεργών πολιτών, θα πάρει σάρκα και οστά με την ανάληψη των καθηκόντων μας.  Ο σχεδιασμός, οι στόχοι και ο προγραμματισμός της παράταξής μας έχουν ορίζοντα πενταετίας. Γνωρίζοντας, όμως, τα προβλήματα και τις άμεσες ανάγκες του Δήμου είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πράξεις από την πρώτη κιόλας ημέρα τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι πως κι εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε αποφασισμένοι να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε. Η ανάπτυξη της Ρόδου δεν μπορεί να περιμένει.   

  • Θα χτυπήσει ο Φώτης το χέρι στο τραπέζι εάν χρειαστεί να συγκρουστεί με το αθηνοκεντρικό κράτος για το συμφέρον της Ρόδου μας;

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΌσοι με γνωρίζουν και έχουν παρακολουθήσει την πορεία μου στα κοινά όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζουν πολύ καλά πως όσες φορές χρειάστηκε, ο Φώτης χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και θα το ξανακάνει όσες φορές χρειαστεί. Δυστυχώς ή ευτυχώς κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο. Το αθηνοκεντρικό κράτος, πολλές φορές δεν έχει πλήρη αντίληψη για τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τις ιδιομορφίες της νησιωτικής χώρας και δυστυχώς η έννοια της νησιωτικότητας δεν γίνεται αντιληπτή. Αυτό το έχω συναντήσει πολλές φορές στη διάρκεια της ενασχόλησής μου με τα κοινά. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναπόφευκτο λοιπόν να χτυπήσεις το χέρι στο τραπέζι προκειμένου να επιτύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο σου.

  • Η Ρόδος έχοντας αποκτήσει  παγκόσμια φήμη  και ενόψει της τουριστικής σεζόν πιστεύετε ότι έχει την εικόνα που της αρμόζει;

Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Το νησί μας διαθέτει μια τεράστια πηγή ανθρώπινων, πολιτιστικών και φυσικών πόρων, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος μας, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, προκειμένου να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ενδυνάμωση των τουριστικών μας δυνατοτήτων, σε συνεργασία με όλες τις αρχές και τους φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων τουριστικής ανάπτυξης, και λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες του τόπου μας.

  • Έχετε αφήσει στην άκρη την κομματική σας ταυτότητα σε αυτόν τον αγώνα;

Νομίζω πως είναι αυτονόητο πως δεν χωρούν κομματικές ταυτότητες στην ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η παράταξή μας «Ρόδος, Δύναμη Πολιτών» αποτελείται  από άτομα προερχόμενα από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους που όλοι όμως έχουμε ένα κοινό, την αγάπη μας για αυτό τον τόπο και τη διάθεσή μας για δουλειά και προσφορά. Δεν έμεινε λοιπόν μόνο η δική μου κομματική ταυτότητα στην άκρη, αλλά και όλων των καταξιωμένων συμπολιτών μας που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας και να δώσουμε όλοι μαζί τον καλύτερό μας εαυτό γι΄αυτόν τον τόπο έξω από κόμματα και περιχαρακώσεις.

1452439_1394492834157921_903943400_n

Pin It on Pinterest