Γιατί παίρνουν τις σφίγγες από τον τάφο της Αμφίπολης – Αρχίζουν ξανά σήμερα οι έρευνες

Οι δύο φύλακες της πύλης του τάφου της Αμφίπολης θα πάρουν… δρόμο. Οι δύο σφίγγες στην είσοδο του τάφου θα φύγουν από τη θέση τους καθώς και άλλα τμήματα του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης

Οι ανασκαφές ξεκινούν ξανά σήμερα και τώρα ίσως αρχίζει το πιο δύσκολο τμήμα των ανασκαφών στην Αμφίπολη και στον αρχαίο τάφο που εντυπωσιάζει.

Πλέον με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων οι αρχαιολόγοι θα προσπαθήσουν να μπουν στον τάφο ελπίζοντας να μην έχει καταρρεύσει η οροφή ή άλλα τμήματα του κτίσματος.

Για να μπορέσουν να μπουν χωρίς να προκαλέσουν ζημιά θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη θέση τους οι δύο μαρμάρινες Σφίγγες που κοσμούν την είσοδο.

Στη συνέχεια και με ειδικούς γερανούς θα αφαιρεθούν και άλλα τμήματα του τοίχου, ενώ άλλα θα συγκρατούνται από τους γερανούς στη θέση τους έτσι ώστε να μην προκληθεί κατάρρευση της τοιχοποιίας.

Ήδη πάντως εκτός από το μέγεθος του τάφου, τα πρώτα ευρήματα όπως το ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει στην είσοδο του χώρου δείχνουν ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο της εποχής που είχε την οικονομική δυνατότητα για την ανέγερση ενός τέτοιου ταφικού μνημείου.

Οι ειδικές έρευνες που έγιναν με μετρήσεις στο έδαφος με τη χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας έδειξαν έναν τάφο με τρεις χώρους. Τώρα μένει να έρθουν στο φως τα στοιχεία εκείνα που θα οδηγήσουν τους αρχαιολόγους στην αποκάλυψη της ταυτότητας του νεκρού.

Πηγή : newsit.gr

Pin It on Pinterest