Kίνηση ματ της Ρωσίας: Δημιουργεί νέα βάση με S-400 Triumf στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και προσφέρει ασπίδα στους Κούρδους (χάρτες)

Κίνηση ματ που ακυρώνει την τουρκική εισβολή στην Συρία έκανε η Ρωσία αφού με εντολή του Β.Πούτιν τεχνικοί από την 154η Σμηναρχία κατασκευών δημιουργούν νέα βάση στην πόλη Καμισλί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας η οποία θα προστατεύεται από αντιαεροπορικά συστήματα S-400 Triumf και νέα ραντάρ “κλειδώνοντας” την Ν. Τουρκία και υποκλέπτοντας όλες τις τουρκικές και νατοϊκές επικοινωνίες.
Έντρομο το σύνολο του τουρκικού τύπου αναφέρει την νέα ρωσική κίνηση ενώ σχεδόν όλοι οι τούρκοι υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις.
Πιο αναλυτικά, η Ρωσία έστειλε στρατιώτες και μηχανικούς στο διεθνές αεροδρόμιο της Συρίας στο Καμισλί που βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία στην Nusaybin, μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Οι Ρώσοι στρατιώτες και οι μηχανικοί επεκτείνουν τους διαδρόμους του αεροδρομίου ώστε να μπορούν να προσγειωθούν τα ρωσικά μαχητικά και μεταφορικά αεροσκάφη.
Όπως αναφέρει σχεδόν το σύνολο του τουρκικού τύπου, περίπου 100-250 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας έφτασαν στο αεροδρόμιο του Qamishli στις 18 Ιανουαρίου με συριακό αεροσκάφος και μεταφέρθηκαν στην βάση του 154ου Συντάγματος νότια του Καμισλί το οποίο είναι εξοπλισμένο με πυροβολικό, ραντάρ, αντιαεροπορικά.
Τις πληροφορίες αυτές φέρεται να επιβεβαιώνει και η ΜΙΤ η οποία διαρρέει ότι είχε εντοπίσει το αεροσκάφος να μεταφέρει στρατιώτες ενώ η ανάπτυξη δεν είναι η πρώτη, προσθέτωντας ότι ρωσικές δυνάμεις είχαν και προηγουμένως εντοπιστεί σε διάφορα μέρη στο Καμισλί ενώ ο ακριβής αριθμός τους παραμένει μυστήριο.
Οι Κούρδοι τονίζουν ότι όλες οι επικοινωνίες μεταξύ Ρωσίας και PYD είχαν διεξαχθεί στη Μόσχα κατά την επίσκεψη Σ.Ντεμιρτάς.
Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Nabi Avcı, είπε ότι ”Οι αναφορές για ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Καμισλί μαζί με συριακές δυνάμεις ισχύει, Ρώσοι στρατιώτες και PYD επιχειρούν από κοινού”!
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας θορυβημένος από τις εξελίξεις αναγκάστηκε να προβεί σε δηλώσεις όπου τόνισε “η ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών στο Καμισλί δεν θα αλλάξει το σχεδιασμό μας”!
Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Tuğrul Türkeş, τόνισε με τη σειρά του “όσοι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στο Καμισλί δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ”!
Η κίνηση αυτή της Ρωσίας να μεταφέρει στρατιώτες, συμβούλους και τεχνικό προσωπικό στο Καμισλί που είναι υπό τον έλεγχο YPG και συριακού Στρατού θα αυξήσει την συνεργασία και τον εξοπλισμό των Κούρδων.
Για τον Yaşar Yakış, πρώην υπουργό Εξωτερικών η ρωσική ανάπτυξη στο Καμισλί θα αυξήσει την ρωσοτουρκική ένταση και στοχεύει στην διαπραγματευτική ενδυνάμωση της Ρωσίας λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες στην Γενεύη.
“Η Ρωσία έχει δραματικά αυξήσει τις δυνατότητες ελιγμού της Τουρκίας στην Συρία και αυτό θα συνεχιστεί” τόνισε ενώ ο Hüseyin Bağcı, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο ODTÜ τόνισε ότι η Ρωσία με αυτή την κίνηση δήλωσε ότι:
“Ήρθε εδώ για να μείνει, η Ρωσία παίζει σκάκι, ένας σκακιστής σκέφτεται τέσσερις ή πέντε φορές πριν παίξει και κουνάει τα πιόνια κατάλληλα, θυμηθείτε τι κάνανε οι Σοβιετικοί το 1970 και πως χρησιμοποιούσαν την στρατιωτική ισχύ για να δημιουργούν βάσεις σε άλλα κράτη”!
“Η Τουρκία έχει εξοστρακιστεί από την Συρία και την περιοχή αυτή και μετά την άρση των κυρώσεων στο Ιράν η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στις χώρες αυτές”!
Θορυβημένες και οι ΗΠΑ, που βλέπουν μια Τουρκία απελπισμένη να προσπαθεί να αποτρέψει τη δημιουργία “ενιαίου κουρδικού διαδρόμου” με στρατιωτική εισβολή, προσπαθούν να μετριάσουν τις τουρκικές αντιρρήσεις προσφέροντας λύσεις στο σφράγισμα των συνόρων μήκους 98 χλμ όπως τεχνολογία επιτήρησης τούνελ, αερόστατα, ενώ προτείνουν την ανέγερση τοίχους μαζί με συρματόπλεγμα και παρουσία 25.000 στρατιωτών.
Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τ.Μπάιντεν θα επισκεφτεί εσπευσμένα την Άγκυρα με σκοπό να την μεταπείσει μετά από μια σειρά υψηλόβαθμων επισκέψεων χωρών μελών του ΝΑΤΟ και μετά την συνάντηση Νταβούτογλου με τον στρατηγό Joseph Dunford δύο εβδομάδες πριν.
Η κίνηση αυτή της Ρωσίας φαίνεται να ακυρώνει τα προηγούμενα σχέδια για δεύτερης στρατιωτικής βάσης στην Συρία στο αεροδρόμιο Shayrat, 35 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά από την πόλη Χομς η οποία θα “φιλοξενούσε” εκατό μαχητικά» ενώ σηματοδοτεί την ρωσική “ασπίδα” στο ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.
Δείτε στον χάρτη που βρίσκεται το Καμισλί.
Embedded image permalink
Embedded image permalink