Πρωτόγνωρες εικόνες στη Γαλλία: Κατ’ οίκον περιορισμός λόγω κορονοϊού – Αστυνομικοί ελέγχουν τους περαστικούς

Σε εφαρμογή τέθηκε πριν λίγη ώρα ένα πρωτοφανές στην ιστορία της Γαλλίας μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, αυτό του γενικού περιορισμού του πληθυσμού.

Για τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες, περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις -για ανεφοδιασμό, λόγους υγείας- κινδυνεύοντας με επιβολή προστίμου αν δεν το κάνουν, στο πλαίσιο του «πολέμου» που κήρυξε εναντίον αυτής της παγκόσμιας επιδημίας ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Οι εικόνες που έρχονται από το Παρίσι είναι εικόνες ερήμωσης, με αστυνομικούς να ελέγχουν τους λιγοστούς περαστικούς και να τους κάνουν συστάσεις. 

Όσοι επιθυμούν να κυκλοφορήσουν θα πρέπει να συμπληρώσουν μία φόρμα στην οποία εξηγούν γιατί βρίσκονται εκτός σπιτιού. 

«Από αύριο το μεσημέρι (σ.σ. σήμερα) και για 15 ημέρες τουλάχιστον, οι μετακινήσεις μας θα περιοριστούν πάρα πολύ» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, που προβλεπόταν για τις 22 Μαρτίου, θα αναβληθεί.

Επιπλέον, η κυβερνητική ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, αρχής γενομένης της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, αναστέλλεται.

Η Γαλλία έχει ήδη κλείσει εστιατόρια, μπαρ, σχολεία και έχει απαγορεύσει τη λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων, όμως ο Μακρόν επισήμανε ότι τα πρωτοφανή αυτά μέτρα εν καιρώ ειρήνης είναι αναγκαία, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε τρεις ημέρες και οι θάνατοι αυξάνονται.

«Γνωρίζω ότι αυτό που σας ζητάω είναι χωρίς προηγούμενο, όμως οι συνθήκες το απαιτούν. Βρισκόμαστε σε πόλεμο», υπογράμμισε ο Μακρόν.