Πρότυπη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου με μαθητές του 4ου Γεν. Λυκείου Ρόδου

Η κρίση που περνά η χώρα μας δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κρίση θεσμών, αξιών, ιδανικών. Είναι κρίση και του πολιτικού συστήματος. Η αδιαφορία για τα κοινά και η αποχή από εκλογικές διαδικασίες αποτελούν δεδομένη πια κατάσταση. Είναι γνωστό ότι οι νέοι αποφεύγουν να ενημερώνονται για τις πολιτικές εξελίξεις του τόπου, με αποτέλεσμα να μη συγκροτούν μια δημοκρατική συνείδηση.

Με αυτή την πραγματικότητα το τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου σχεδιάζει και οργανώνει για πρώτη φορά στα τοπικά δεδομένα Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου με μαθητές Λυκείου, γιατί  πιστεύω της δημοτικής αρχής είναι ότι η  εξοικείωση με τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να δώσει βήμα για να καλλιεργηθούν υπεύθυνοι δημότες, με προτάσεις και φωνή.

Η προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει σκοπό την πληροφόρηση και την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη λειτουργία ενός Δήμου σύμφωνα με τις επιταγές του Καλλικράτη, αλλά και την πολιτική ενεργοποίηση των νέων με  στόχο την ενίσχυση των δημοκρατικών ιδεωδών και αξιών. Οι συμμετέχοντες θα στελεχώσουν φανταστικές δημοτικές παρατάξεις, δήμαρχο, προεδρείο Δημοτικού Συμβουλίου, δημοτικούς συμβούλους σε αληθοφανές σενάριο.

Η 1η Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στις 10:30πμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Το φανταστικό Δημοτικό Συμβούλιο θα αποτελέσουν οι 24 μαθητές της Α’ Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου πόλεως Ρόδου, οι οποίοι υπό τη διεύθυνση της κα. Καραγιαννίδου Σοφίας και τις καθοδηγίες της καθηγήτριάς τους κα. Φιλιππάκη Λίνας θα απασχοληθούν με το θέμα του ποδηλατοδρόμου της πόλης.

Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν τα παιδιά στους ρόλους τους, στο πλαίσιο του μαθήματος Πολιτικής Παιδείας, ο κ. Στέργος Παρδαλός, αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Νεολαίας και Αθλητισμού τους ανέπτυξε επιχειρηματολογία για τις ωφέλειες εμπλοκής στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, ενώ η προϊσταμένη του Γραφείου Δημοτικού Συμβουλίου κα. Μαρία Μανωλίτση – Χουρδάκη και το στέλεχος κα. Άννα Χαραλάμπους τους εξήγησαν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Μοιράστηκε σε όλα τα παιδιά ο κανονισμός λειτουργίας. Οι μαθητές είχαν στη διάθεσή τους ένα μήνα να επιλέξουν το θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου, να το επεξεργαστούν και να μοιράσουν τους ρόλους τους.

Τι να σημαίνουν, άραγε, όλα αυτά για το μέλλον της πολιτικής; Τι απόφαση θα πάρουν στην 1η Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ; Θα χαρούμε να σας έχουμε αύριο όλους κοντά μας για να το μάθουμε μαζί.  

Pin It on Pinterest