Νέα προειδοποίηση Οτσαλάν προς την Άγκυρα

«Πιστεύω ότι κατάλαβαν πως οι σημερινές θέσεις δεν εξυπηρετούσαν το θέμα της ειρήνης»

Ο επικεφαλής των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν επιβεβαίωσε σήμερα ότι παραμένει πεπεισμένος στις πιθανότητες επιτυχίας της ειρηνευτικής διαδικασίας με την τουρκική κυβέρνηση, σε δήλωσή του από την φυλακή σε αντιπροσωπεία του κουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας.

«Θα ήθελα να πω ότι έχουμε εισέλθει από τις 15 Οκτωβρίου σε μια νέα φάση που κοιτάζει το δημοκρατικό μέλλον της Τουρκίας και ότι η ελπίδα μου ότι θα δω την έκβαση αυτής της διαδικασίας έχει ενισχυθεί», δήλωσε ο Οτσαλάν τον οποίο επικαλείται σε ανακοίνωσή του το κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP).

Ο Οτσαλάν, ο οποίος από το 1999 εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί Ιμραλί της βορειοδυτικής Τουρκίας, δήλωσε ότι πρέπει να «αντληθούν τα διδάγματα» από τις ταραχές που σημειώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες στην Τουρκία, όταν χιλιάδες νεαροί Κούρδοι κατέβηκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την άρνηση της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να βοηθήσει τους κούρδους μαχητές που στην συριακή πόλη Κομπάνι. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν «θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες».

«Πιστεύω ότι οι πλευρές κατάλαβαν καλά πως οι σημερινές θέσεις ήταν υπερβολικά περιοριστικές και πως δεν εξυπηρετούσαν το θέμα της ειρήνης», δήλωσε ο Οτσαλάν.

Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν πριν από δύο χρόνια με σκοπό να τερματιστεί η κουρδική εξέγερση που έχει προκαλέσει τον θάνατο 40.000 ανθρώπων από το 1984, απειλήθηκαν με τερματισμό, λόγω της θέσης της κυβέρνησης της Άγκυρας στη συριακή κρίση.

Ο ιστορικός ηγέτης του ΡΚΚ είχε προειδοποιήσει τον Σεπτέμβριο ότι η πτώση του Κομπάνι θα σήμαινε την ντε φάκτο ακύρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και είχε αφήσει προθεσμία έως τις 15 Οκτωβρίου στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

Πηγή ; newsbeast.gr

Pin It on Pinterest