Ισραηλινά F-15 και F-16 εκτέλεσαν εικονικές προσβολές του “Barbaros” εντός της Κυπριακής ΑΟΖ (vid)

Εικονικές προσβολές στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» και στο στολίσκο που το συνοδεύει πραγματοποίησαν χθες τα μαχητικά F-16 και F-15 της Ισραηλινής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια της κοινής αεροναυτικής άσκησης τους με την Κύπρο σε δεσμευμένη περιοχή εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και πάνω από τα «οικόπεδα» όπου διεξάγονται έρευνες υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με της λεπτομέρειες της άσκησης Ονήσιλος – Gideon–2/2014 που έγιναν γνωστές μετά την ολοκλήρωση της, τα μαχητικά του Ισραήλ, 24 στον αριθμό, απογειώθηκαν από αεροπορικές βάσεις και κινήθηκαν προς της Κυπριακή ΑΟΖ όπου ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η κοινή άσκηση τους με Κυπριακές δυνάμεις.

Η «είσοδο» τους έγινε από το «οικόπεδο 9» όπου αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό και την άντληση φυσικού αερίου και πετρελαίου. Στη συνέχεια κινήθηκαν προς την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, όπου εκτέλεσαν βυθίσεις και εικονικές προσβολές επίγειων στόχων, και ακολούθως πέταξαν προς το Τρόοδος.

Η επιστροφή τους στο Ισραήλ έγινε μέσα από τα «οικόπεδα 2 και 3» που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barabaros» με τη συνοδεία του έχοντας παραβιάσει την Κυπριακή ΑΟΖ συνεπικουρούμενο μάλιστα και από πολεμικά πλοία.

Τα ισραηλινά μαχητικά F-16 και F-15 πέταξαν δε χαμηλό ύψος πάνω από την περιοχή που κινούνταν το «Barbaros» σε μία επίδειξη αλληλεγγύης προς την Κύπρο και βεβαίως ως απάντηση στην παραβίαση της περιοχής που είχε δεσμευτεί για την εκτέλεση της κοινής αεροναυτικής άσκησης.

Όπως ανέφερε ο Προιστάμενος του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας, Χάρης Αντωνιάδης «τα ισραηλινά μαχητικά χωρίστηκαν σε τέσσερα μέρη και εκτέλεσαν προσβολές εικονικών στόχων, ασκήσεις εντοπισμού στόχων, αναγνωριστικές πτήσεις, όλα τα είδη πτητικών στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Πληροφορίες αναφέρουν πώς τα τουρκικά σκάφη αποτέλεσαν… μέρος της άσκησης με τα ισραηλινά αεροσκάφη να τα εγκλωβίζουν στα ραντάρ τους ως «εχθρικά ίχνη».

Όπως και να έχει πάντως η παρουσία των μαχητικών του Ισραήλ και σε μεγάλο αριθμό μάλιστα πάνω από την Κυπριακή ΑΟΖ την ώρα που οι Τούρκοι προκαλούν είναι ένα σαφές μήνυμα στήριξης της Λευκωσίας.

Το ίδιο μήνυμα εκπέμπει και η Ρωσία με τα ναυτικά γυμνάσια που εκτελεί στην περιοχή ανατολικά της Αμμοχώστου, μεταξύ Κύπρου και Συρίας με τη χρήση πραγματικών πυρών. Η άσκηση που διεξάγεται σε μία έκταση 800 τετραγωνικών μιλίων αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.   

Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν με την αποχώρηση των Ρώσων και των Ισραηλινών από την περιοχή θα αρχίσουν να χορεύουν τα… ποντίκια. Μιλάμε ασφαλώς για τα τουρκικά σκάφη, καθώς η Άγκυρα δείχνει να κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή.

 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest