Γιατί πρέπει να μετράμε την πίεση και στα δύο χέρια…

Μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, ειδικά στον δυτικό κόσμο, είναι οι καρδιαγγειακές νόσοι…

Με αυτό ως δεδομένο, η μέτρηση της πίεσης ως μέθοδος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, είναι ιδιαίτερης σημασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μία νέα έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The American Journal of Medicine», συσχετίζει τη διαφορά της συστολικής αρτηριακής πίεσης των άνω άκρων με αύξηση του κινδύνου μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων και «συμβουλεύει» τη μέτρηση της πίεσης και στα δύο χέρια.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη εξέτασαν στοιχεία 3.390 ατόμων, ηλικίας άνω των 40 ετών, χωρίς καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη διαφορά στη συστολική πίεση στα άνω άκρα, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων στο μέλλον σε σχέση με εκείνους, που η διαφορά πίεσης ήταν κάτω από 10 mmHg.

«Στη συγκεκριμένη έρευνα, η αυξημένη διαφορά στη συστολική πίεση των χεριών εντοπίστηκε σχεδόν στο 10% των συμμετεχόντων και σχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα παραδοσιακών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Ido Weinberg.

Παράλληλα, η διαφορά αυτή συνδέθηκε και με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών περιστατικών, ανεξάρτητα από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου.

Τέλος, σύμφωνα με τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας, οι συμμετέχοντες, που είχαν μεγαλύτερη απόκλιση ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, είχαν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση και υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.
Πηγή : onmed.gr

Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποίησαν στη Ρόδο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το EuropeDirect Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Pin It on Pinterest