Με άρθρο της στην εφημερίδα το «Παρόν της Κυριακής», η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες, ώστε να δείξουν την αντίθεση τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική.
Η βουλευτής Δωδεκανήσου, επεσήμανε ότι η αποχή των πολιτών στις ευρωεκλογές οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην πεποίθηση τους ότι οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν φέρει σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα των λαών της.
Η Μίκα Ιατρίδη τονίζει ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές γιατί με βάση τα αποτελέσματα θα καθοριστεί η μετέπειτα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αλλαγή μιας πολιτικής σκληρής λιτότητας, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα.
Το κείμενο του άρθρου, όπως δημοσιεύτηκε στο «Παρόν της Κυριακής», 2 Μαρτίου 2014, σελ. 14, έχει ως εξής:
«Οι ευρωεκλογές ως μήνυμα για αλλαγή πολιτικής σε όλη την Ευρώπη»
Άρθρο της Μίκας Ιατρίδη
Βουλευτή Δωδεκανήσου και Υπεύθυνης Τομέα Ναυτιλίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών για την ανάδειξη των Ευρωβουλευτών.
Ένα από τα βασικά της επιχειρήματα είναι ότι με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποκτήσει, πλέον, σημαντικές αρμοδιότητες και επιρροή στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Η πραγματικότητα είναι ότι από το 1979, όταν και διεξήχθησαν οι πρώτες ευρωεκλογές, μέχρι και τις ευρωεκλογές του 2009 το ποσοστό συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών κυμαινόταν γύρω στο 50%. Ειδικά για το 2009 η συμμετοχή ανήλθε στο εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του 43%, γεγονός που έχει οδηγήσει, εδώ και πολλά χρόνια, στη διαπίστωση ότι οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο θεωρούνται εκλογές «δεύτερης διαλογής» (second order elections).
Η ουσία είναι ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν πλήρως αντιληφθεί ότι το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μετατραπεί περισσότερο σε όχημα εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, παρά μέσο για την πρόοδο των ευρωπαϊκών λαών και την ευημερία τους.
Η χαμηλή συμμετοχή δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της ελλιπούς πληροφόρησης των λαών, όπως διατείνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα της διαπίστωσης των πολιτών, των ψηφοφόρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει πολιτικές που δεν βελτιώνουν τη θέση τους, που δεν τους δίνουν προοπτική.
Η διαπίστωση αυτή είναι σαφώς πιο έντονη στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, εξαιτίας και της παρουσίας της Τρόικας, στην οποία συμμετέχουν, άλλωστε, δυο βασικοί θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περαιτέρω, είναι διάχυτη, πλέον, η εντύπωση στους ευρωπαϊκούς λαούς, ότι το οικοδόμημα για την πρόοδο όλων των κρατών μελών της Ένωσης, έχει μετατραπεί, αυτήν την περίοδο, σε μέσο για την επίτευξη των οικονομικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών επιδιώξεων της Γερμανίας.
Για τους παραπάνω λόγους, όμως, αυτές οι ευρωεκλογές πρέπει να αποτελέσουν και μια μοναδική ευκαιρία, ώστε με τη συμμετοχή τους και την ψήφο τους οι Ευρωπαίοι πολίτες να δείξουν την αντίθεση τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική.
Οι Ευρωεκλογές, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικές γιατί με βάση τα αποτελέσματα θα καθοριστεί και η μετέπειτα πορεία της Ένωσης. Γιατί, πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην αλλοπρόσαλλη νεοφιλελεύθερη πολιτική της πλήρους ισοπέδωσης του κοινωνικού κράτους και των αυτονόητων, μέχρι πριν λίγο καιρό, δικαιωμάτων του ανθρώπου. Για να σταματήσουν οι αδιέξοδες πολιτικές σκληρής λιτότητας.
Για να παραμείνει ζωντανό το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, την εργασία, την πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία, για όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Για να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα για μια Ευρώπη που ενδιαφέρεται για τους λαούς της και το μέλλον τους.