Ουκρανία: Η Ρωσία τοποθέτησε «δική της» δήμαρχο στη Μελιτόπολη αφού πρώτα απήγαγε τον νόμιμα εκλεγμένο

Η Ουκρανία κατήγγειλε πως ο δήμαρχος της Μελιτόπολης έχει απαχθεί με τον Ζελένσκι να ζητά χθες βοήθεια από Μακρόν και Σολτς για την απελευθέρωσή του –

Η Ρωσία διόρισε μια φιλορώσα βουλευτή στη θέση του εκλεγμένου δημάρχου της Μελιτόπολης που απήχθη από τα ρωσικά στρατεύματα, την ώρα που ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διατύπωνε απειλές εναντίον ενδεχόμενων συνεργατών και υποστηρικτών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η φιλορώσα βουλευτής Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, η οποία διορίστηκε στη θέση του απαχθέντος εκλεγμένου δημάρχου Ιβάν Φεντόροφ, κάλεσε τους κατοίκους της Μελιτόπολης να «προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα».

Η ίδια ζήτησε από τους κατοίκους να σταματήσουν να διαδηλώνουν κατά των ρωσικών δυνάμεων κατοχής και υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν στην πόλη άνθρωποι που μπορεί να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν «την κατάσταση και να προκαλέσουν αντίδραση κακής συμπεριφοράς». Η Ντανιλτσένκο είπε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια Λαϊκή Επιτροπή η οποία θα επιλύσει τα ζητήματα της Μελιτόπολης, όπου ζουν περίπου 150.000 άνθρωποι, και της ευρύτερης περιφέρειάς της.

Ωστόσο ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πως αυτοί που θα δελεασθούν από προσφορές των ρώσων εισβολέων υπογράφουν οι ίδιοι την ετυμηγορία σε βάρος τους. «Η ετυμηγορία είναι να ακολουθήσουν τους περισσότερους από 12.000 εισβολείς που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν εγκαίρως γιατί δεν θα έπρεπε να επιτεθούν στην Ουκρανία». Η ουκρανική πλευρά έχει δηλώσει ότι περισσότεροι από 12.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Με τη δήλωσή του ο Ζελένσκι αναφερόταν σε πρόσφατα γεγονότα στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία. Εκεί η Ρωσία προσπαθεί «να επαναλάβει τη θλιβερή εμπειρία του σχηματισμού ψευδοδημοκρατιών», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Εκβιάζουν τοπικούς ηγέτες, ασκούν πίεση σε βουλευτές, ψάχνουν για να δωροδοκήσουν κάποιον», δήλωσε.

Στο μεταξύ, υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματο, που αναρτήθηκε στο Telegram από τον αναπληρωτή επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, φαίνεται μια ομάδα ανδρών να συνοδεύουν τον Φεντόροφ  έξω από ένα κτίριο και σε μια πλατεία.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι ο Φεντόροφ απήχθη από 10 ένοπλους άνδρες, οι οποίοι τοποθέτησαν μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι του. Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει.  Το κλιπ, το οποίο έχει κοινοποιηθεί ευρέως από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, πιστεύεται ότι έχει γυριστεί στην πλατεία Νίκης της Μελιτόπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This