Οι πυροσβέστες απαντούν στο ΚΚΕ για τις δηλώσεις με αφορμή την φωτιά στο Ασκληπιείο

«Επιστολή της Ένωσής μας»

     Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις της ΚΟΒ Νότια Ρόδου του ΚΚΕ, ως Διοικητικό Συμβούλιο και εκπροσωπώντας όλους τους πυροσβέστες στα Δωδεκάνησα, νιώθουμε την υποχρέωση να πάρουμε θέση και τοποθετηθούμε τόσο σε αυτές καθαυτές τις δηλώσεις, όσο και στην θωράκιση της νήσου Ρόδου από άποψη πυρασφαλείας.

     Την Τρίτη 3/11/2020 και περί Ω/13:00 εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά πολύ κοντά στο χωριό Ασκληπιειό, από την οποία κάηκαν στρέμματα δάσους, Μία ημέρα μετά στις 4/11/2020 η ΚΟΒ Νότια Ρόδου του ΚΚΕ με δήλωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Πυροσβεστική έφτασε στην περιοχή της πυρκαγιάς περίπου 45 λεπτά αφότου ειδοποιήθηκε» καθώς και ότι «οι πυροσβέστες δεν ήξεραν που ακριβώς να κατευθυνθούν, καθώς δεν είχαν γνώση της περιοχής».

     Σύμφωνα με πληροφορίες μας βασιζόμενες στο ηλεκτρονικό καταγραφικό σύστημα engage που έχει στην κατοχή του το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου και κατ’ επέκταση το πρώτο πυροσβεστικό όχημα ειδοποιήθηκε για το συμβάν περί Ω/13:33 και έφτασε στον τόπο του συμβάντος περί Ω/13:50. Συμπερασματικά λοιπόν το πρώτο πυροσβεστικό όχημα έφτασε στο συμβάν σε μόλις 17 λεπτά από την ειδοποίησή του, γεγονός που καθιστά επίσης σαφές ότι γνώριζε επακριβώς πού να κατευθυνθεί.

     Είναι κρίμα για ένα κόμμα όπως το ΚΚΕ που δίνει αγώνες και είναι πάντα δίπλα στον εργαζόμενο, μέλη του να προβαίνουν σε τέτοιου είδους αβάσιμες και άδικες προς το πρόσωπο του πυροσβέστη κατηγορίες και ευελπιστούμε να επανέλθουν με δήλωση στην οποία θα αποκαθιστούν τη συγκεκριμένη αδικία.     Αναφορικά τώρα με το υπόλοιπο περιεχόμενο των δηλώσεων της ΚΟΒ Νότια Ρόδου του ΚΚΕ, μας βρίσκει καταρχήν σύμφωνους. Συμφωνούμε και επιθυμούμε και εμείς περαιτέρω αντιπυρική θωράκιση, κανείς μας δεν εύχεται να καούν τα εναπομείναντα όμορφα δάση μας ή να κινδυνέψουν χωριά και συμπολίτες μας, άλλωστε ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ποιος δεν επιθυμεί το καλύτερο.

     Όμως σύμφωνα με το υπάρχον οργανόγραμμα των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος στο νησί της Ρόδου δεν υπάρχουν ελλείψεις στο έμψυχο δυναμικό!!!. Αυτό συμβαίνει διότι το συγκεκριμένο οργανόγραμμα λαμβάνει υπόψη του τις απαιτήσεις του νησιού σε έμψυχο δυναμικό με βάση τις ανάγκες που υπήρχαν δεκαετίες πριν, τότε που ακόμη στη Ρόδο υπήρχαν αριθμητικά το 1/5 των σημερινών ξενοδοχειακών μονάδων, καταστημάτων, πολυκαταστημάτων, πολυχώρων…

     Η Ένωσή μας σε αλλεπάλληλα έγγραφά της προς τη φυσική και πολιτική της ηγεσία, αλλά και τοπικούς φορείς και πολιτικά κόμματα, έχει τονίσει την αναγκαιότητα το συγκεκριμένο οργανόγραμμα της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου να αναπροσαρμοστεί, με αύξηση προσωπικού τέτοια που να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές σημερινές ανάγκες της, με βάση τους πιθανούς καθημερινούς κινδύνους που καλείται αντιμετωπίζει.

     Παράλληλα άποψη μας όπως επίσης αποτυπώνετε μέσα από σειρά εγγράφων μας είναι

  1. Η ενεργοποίηση του ΠΔ 274/2002 τ.Α (ΦΕΚ 236)/10-10-2002 που αναβαθμίζει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Απόλλωνα σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Δ’ τάξεως
  2. Η δημιουργία και λειτουργία, σε ετήσια βάση και όχι εποχιακά, πυροσβεστικού κλιμακίου στη νότια Ρόδο
  3. Η ενίσχυση σε προσωπικό θα πρέπει να γίνει με κατά τόπους μονιμοποίηση πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και εποχικών και όχι με δυσμενείς μεταθέσεις συναδέλφων από Υπηρεσίες της υπόλοιπης Ελλάδος. Χρειαζόμαστε προσωπικό που να γνωρίζει το νησί και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και όχι συναδέλφους που μετατίθενται παρά τη θέλησή τους για δύο έτη, σε ένα άγνωστο για αυτούς μέρος και με την αρνητική ψυχολογία να τους διακατέχει. 

     Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα υπάρξει ουσιαστική θωράκιση του νησιού, συμβάλλοντας θετικά στην πυροπροστασία του νησιού. Έως τότε, οι πυροσβέστες θα συνεχίσουμε να δίνουμε το 100% των δυνάμεων μας για την προάσπιση και διασφάλιση της ζωής και περιουσίας των συμπολιτών και του Κράτους.

Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

Χατζηκυριάκος Ιωάννης                                                                                                Κωνσταντάκης Παναγιώτης

Pin It on Pinterest