Ο Πούτιν απαγορεύει τις εξαγωγές προς την Ελλάδα και άλλες χώρες – Εξαιρούν τους φίλους τους Τούρκους

Φυσικά τα μέτρα δεν πλήττουν την Τουρκία με την οποία έχει αναπτύξει ιδιαίτερες φιλίες τα τελευταία χρόνια αλλά και για τον λόγο οτι η Τουρκία παίζει σε διπλό ταμπλό μια με το ΝΑΤΟ και μια με τους Ρώσους.

Διάταγμα υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Β.΄Πούτιν για τον περιορισμό των εισαγωγών και εξαγωγών  προϊόντων και πρώτων υλών προς και από την Ρωσία προς τις μη φιλικές χώρες, σύμφωνα με τον κατάλογο που ε΄χιε εκδώσει η ρωσική κυβένρηση και στον οποίο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Η λίστα με τις «μη φιλικές χώρες» περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, τα κράτη της ΕΕ, (δηλαδή και η Ελλάδα) το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του Τζέρσεϊ, της Ανγκουίλα, των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, του Γιβραλτάρ, της Ουκρανίας, του Μαυροβουνίου, της Ελβετίας, της Αλβανίας, της Ανδόρας, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, του Μονακό, της Νορβηγίας, του Σαν Μαρίνο. Επίσης περιλαμβάνονται τα Σκόπία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Μικρονησία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν.

Πιο συγκεκριμένα ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που θα περιορίσει την εισαγωγή και την εξαγωγή ορισμένων προϊόντων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να «εξασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Οι περιορισμοί λέγεται ότι περιλαμβάνουν προϊόντα και πρώτες ύλες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποια προϊόντα και υλικά θα συμπεριληφθούν ή πόσο σοβαροί  θα είναι οι περιορισμοί.

Το Interfax αναφέρει ότι οι περιορισμοί θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τους «καταλόγους που καθορίζονται από τη ρωσική κυβέρνηση»,  αλλά σε αυτά περιλαμβάνονται σίγουρα τα λεγόμενα στρατηγικά μέταλλα.

Αργά τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Novak έλεγε  ότι η Ρωσία εξέτασε να σταματήσει στη γερμανική εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This