Ο ομογενής που δημιούργησε… το facebook των ελλήνων

Μας κάνουν friend requests από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Είναι άγνωστοι αλλά τόσο οικείοι σε μας: Ελληνες διασκορπισμένοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, με νοσταλγία για την πατρίδα και επιθυμία να γνωριστούν μεταξύ τους.

Ολοι τους συμμετέχουν στο Yagrek, το πρώτο είδος social media που φτιάχτηκε ειδικά για Ελληνες και για ξένους που αγαπούν την Ελλάδα…

Η πρωτότυπη αυτή διαδικτυακή πλατφόρμα, που σημαίνει «Είμαι Ελληνας» στα ρωσικά, δημιουργήθηκε από τον Γιάννη Πολίτοφ, έναν 36χρονο ηθοποιό με ελληνική καταγωγή που ζει και εργάζεται στη Μόσχα.

Την ευθύνη για το τεχνικό κομμάτι της εφαρμογής είχε ο 37χρονος προγραμματιστής Ιγκόρ Πετρένκο, ο οποίος έζησε κάποια από τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας στην Ελλάδα. Κάπως έτσι, με δουλειά ετών, πολύ μεράκι και χωρίς καμία χρηματοδότηση, κατάφεραν να συστήσουν μια «διαδικτυακή παρέα Ελλήνων» που αναζητούν επαφή με τις ρίζες τους…

Νέοι λογαριασμοί
Σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας το Yagrek έχει ήδη 1.000 μέλη ενώ, όπως εξηγούν οι δημιουργοί του στο «Εθνος», κάθε μέρα προστίθενται σε αυτό 100 νέοι λογαριασμοί.

Η αρχική ιδέα ήταν να φτιαχτεί ένα μέσο που θα βοηθούσε να συνενωθούν οι Ελληνες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ομογενείς πρώτης, δεύτερης ή και τρίτης γενιάς. Στην πορεία η πρωτοβουλία αγκάλιασε όλους τους εκπατρισμένους Ελληνες.

Για τον Γιάννη Πολίτοφ το Yagrek είναι ελευθερία: «Είμαι Ελληνας» λέει. «Μπορεί να έχω έρθει στην Ελλάδα μόνο για διακοπές, όμως έχω συγγενείς που ζουν εκεί, έχω φίλους. Δεν έχω ελληνική υπηκοότητα, παρότι το επίθετό μου, ”Πολίτοφ”, είναι το ελληνικό ”Πολίτης”»

«Ολα ξεκίνησαν στις 15 Αυγούστου του 2013, όταν άνοιξα μια σελίδα στο Facebook με το όνομα Yagrek» εξηγεί ο Γιάννης Πολίτοφ.

«Εγραφα σε αυτήν για την Ελλάδα και τους Ελληνες και όσοι ενδιαφέρονταν γίνονταν μέλη ώστε να διαβάζουν τις αναρτήσεις. Οταν οι αναγνώστες ξεπέρασαν τους 5.000, αποφασίσαμε μαζί με τον φίλο και συνεργάτη μου Ιγκόρ Πετρένκο να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο για Ελληνες και φιλέλληνες. Και τρία χρόνια μετά, στις 15 Αυγούστου 2016, το ανοίξαμε!».

Φτιαγμένο στα πρότυπα του Facebook, το Yagrek παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη του να στέλνουν και να αποδέχονται ή να απορρίπτουν αιτήματα φιλίας, να αναρτούν κείμενα, μουσική, βίντεο, φωτογραφίες, να χρησιμοποιούν hashtags και να δηλώνουν το μέρος όπου βρίσκονται, να συμμετέχουν σε ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος, να διαμορφώνουν το προσωπικό τους προφίλ.

Οι διαθέσιμες γλώσσες
Επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής γλώσσας ανάμεσα στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα ρωσικά και τα ελληνικά, προσπαθώντας να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερους Eλληνες που σπουδάζουν, εργάζονται, ταξιδεύουν ή ζουν μόνιμα στο εξωτερικό.

Την ευθύνη για το τεχνικό κομμάτι της εφαρμογής έχει ο 37χρονος προγραμματιστής Ιγκόρ Πετρένκο, ο οποίος έζησε κάποια από τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας στην Ελλάδα. Οι δημιουργοί του Yagrek θέλουν να αναπτύξουν το δίκτυο σε όλο τον κόσμο, από τη Βόρεια Αμερική έως την Αυστραλία, από την Ευρώπη στην Ασία, από τη Λατινική Αμερική στην Αφρική

«Στόχος μας είναι να καλύψουμε όλες τις γλώσσες. Ξεκινήσαμε με αυτές που ήταν ευκολότερες. Στην παρούσα φάση δουλεύουμε τα ελληνικά -θέλουμε να είναι πολύ ακριβή- και μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, καλώς εχόντων τα πραγμάτων, θα εμφανίζονται στο δίκτυο».

Για τον Γιάννη Πολίτοφ το Yagrek είναι ελευθερία: «Είμαι Ελληνας» λέει. «Μπορεί να έχω έρθει στην Ελλάδα μόνο για διακοπές, όμως έχω συγγενείς που ζουν εκεί, έχω φίλους. Δεν έχω ελληνική υπηκοότητα, παρότι το επίθετό μου, ”Πολίτοφ”, είναι το ελληνικό ”Πολίτης”. Αγαπώ αυτή την όμορφη χώρα που ονομάζεται Ελλάδα και τον λαό της. Θέλω οι άνθρωποι στην πατρίδα μου να ζουν καλύτερα. Και γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι και χρήσιμοι ο ένας στον άλλον για κάθε τομέα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν τόσες διαφορετικές σελίδες και ομάδες, όμως κανένα δωρεάν site όπου Ελληνες και φιλέλληνες θα μπορούσαν να ενωθούν.

Σκέφτηκα: Κι αν αύριο το Facebook κλείσει; Και μετά τι; Το Facebook, άλλωστε, δεν μπορεί ποτέ να γίνει το σπίτι μας, θα είναι πάντα ένα hostel που θα μας φιλοξενεί.

Ετσι έφτιαξα το Yagrek. Είναι ένα ελληνικό σπίτι όπου μπορείς να προσκαλέσεις φίλους. Είναι υπέροχο να έχεις ένα δικό σου σπίτι με τους δικούς του κανόνες και τις παραδόσεις του. Για μένα αυτό είναι ελευθερία!».

Δεν πρόκειται, άλλωστε, για την πρώτη προσπάθεια του Γιάννη Πολίτοφ να εξοικειώσει το ρωσικό κοινό με την ελληνική κουλτούρα.

Το yagrek άρχισε να λειτουργεί στις 15 Αυγούστου και παρέχει στα μέλη του όλες τις δυνατότητες που έχει το Facebook

Γεννημένος στο Εσεντουκί της Σταυρούπολης, περιοχή η οποία θεωρείται «πρωτεύουσα» του ποντιακού ελληνισμού στη Ρωσία, ο ίδιος έχει πολλές φορές συμμετάσχει στη διοργάνωση εκδηλώσεων για τον ελληνικό πολιτισμό, τη γαστρονομία και τις ομορφιές της χώρας μας, ενώ διατηρεί το δικό του κοινό καθώς παρουσιάζει τηλεοπτική εκπομπή στη Ρωσία.

Ο πατέρας του, Σεργκέι Πολίτοφ, με καταγωγή από την Τσάκλα της Γεωργίας, εργαζόταν ως καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Εσεντουκί και υπήρξε πρόεδρος του πρώτου ελληνικού συλλόγου στην περιοχή με το όνομα «Φοίνιξ».

Θερμή ανταπόκριση
«Αυτό που δίνει ιδιαίτερη χαρά» λέει στο «Εθνος» ο κ. Πολίτοφ, «είναι ότι εκτός από Ελληνες -που είναι σαφώς οι περισσότεροι- στο Υagrek φτιάχνουν τους δικούς τους λογαριασμούς και φίλοι τους φιλέλληνες. Ανθρωποι που αγαπούν τους ελληνικούς ρυθμούς, την κουζίνα, τον λαό της Ελλάδας. Υπάρχουν πολλοί. Κάθε ηλικίας και γένους. Η νέα γενιά είναι εκεί σταθερά και αυτό είναι καλό γιατί θυμούνται και τιμούν τις ελληνικές παραδόσεις από τις οποίες οι νέοι μπορούν να διδαχθούν πολλά.

Στα σχέδιά μου είναι να αναπτύξω το δίκτυο σε όλο τον κόσμο, από τη Βόρεια Αμερική έως την Αυστραλία, από την Ευρώπη στην Ασία, από τη Λατινική Αμερική στην Αφρική. Για μένα κάθε φωτεινό μυαλό στον πλανήτη είναι Ελληνας και αυτό δεν έχει να κάνει με εθνικότητα, χρώμα δέρματος, τόπο γέννησης και θρησκεία…».

Pin It on Pinterest