Ο ολυμπιονίκης Βαλέριος Ασλανίδης ο πρώτος Έλληνας που εμβολιάστηκε με το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» (βίντεο)

Ο ολυμπιονίκης του τζούντο, Βαλέριος Ασλανίδης είναι ο πρώτος Έλληνας που εμβολιάστηκε με το ρωσικό εμβόλιο στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Ασλανίδης είναι σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ανάπας και ο πρώτος εθελοντής ελληνικής καταγωγής που δοκιμάζει το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. 

Ποιο είναι το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V»:

Σύμφωνα με τους Ρώσους ερευνητές, το μυστικό του ρωσικού εμβολίου βρίσκεται στον αδενοϊό. 

Πρόκειται για έναν ιό που προκαλεί το λεγόμενο κοινό κρυολόγημα. Οι Ρώσοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικούς ανθρώπινους αδενοϊούς που προκαλούν κρυολογήματα και όχι έναν όπως άλλα εμβόλια όπως αυτό της Οξφόρδης ή αυτό που αναπτύσσει η Κίνα. 

Όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του Άμεσου Ταμείου Επενδύσεων της Ρωσίας (RDIF), Κίριλ Ντμιτρίεφ, ο αμερικανικός στρατός χορηγεί στα στελέχη του εδώ και δεκαετίες φάρμακα για αδεονοϊούς.

«Εμβόλια με ανθρώπινους αδενοϊούς χορηγούνται στους Αμερικανούς που κατατάσσονται στον στρατό. Από το 1971 περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν αυτά τα εμβόλια. Τα εμβόλια αδενοϊών δεύτερης γενιάς εγκρίθηκαν από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 2011 και χρησιμοποιούνται ακόμα από τον αμερικανικό στρατό» υπογραμμίζει απαντώντας στους ισχυρισμούς που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Πόσο θα κοστίζει:

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας (FAS), ανέφερε πως το εμβόλιο της Ρωσίας κατά του κορωνοϊού «Sputnik V», θα κοστίζει λιγότερο από 1.000 ρούβλια ή 13 δολάρια (11 ευρώ) ανά δόση.

Παρά τη χαμηλή τιμή σε σχέση με τα δυτικά πρότυπα, η FAS πιστεύει ότι η τρέχουσα τιμή είναι τσιμπημένη.

«Κατανοούμε ότι η τιμή είναι αρκετά υψηλή», δήλωσε ο Ιγκόρ Αρτεμίεφ, επικεφαλής της FAS.

«(Το εμβόλιο) παράγεται σε σχετικά μικρές παρτίδες και χρειάζονται κεφάλαια για να επεκτείνουν την παραγωγή.»

Σύμφωνα με τον Αρτεμίεφ, το κόστος μιας δόσης θα μειωθεί καθώς αυξάνεται η παραγωγή και το εμβόλιο καθίσταται πιο άμεσα διαθέσιμο.

Η χώρα θα επανεξετάσει επίσης την τιμή όταν άλλες χώρες παράγουν τις δικές τους εκδόσεις του εμβολίου.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest