Νέα μέτρα: Πότε θα φοράμε μάσκα σε διασκέδαση και εστίαση – 5+1 διευκρινίσεις για όσα αλλάζουν

Σε ισχύ τίθενται από αύριο, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον. Τα νέα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή των Ειδικών, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας.

Διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα αλλά και τα σενάρια για τους επερχόμενους περιορισμούς σε διασκέδασησχολεία και γήπεδα επιχειρεί να δώσει ο ΣΚΑΪ, απαντώντας σε 6 βασικά ερωτήματα. 

1. Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας σε νυχτερινά κέντρα και γυμναστήρια; 

Σε αυτούς τους χώρους η μάσκα θα χρησιμοποιείται όπου είναι εφικτό. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωτικό να φορούν οι πολίτες μάσκα την ώρα που βρίσκεται σε κατάστημα εστίασης και τρώνε ή πίνουν το ποτό τους ή όταν γυμνάζονται, αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση την ώρα που εισέρχονται να τη φορούν ή όταν κινούνται μέσα στο χώρο.  

2. Οι εκδηλώσεις απαγορεύονται. Τα θεματικά πάρκα;

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα νέα μέτρα, τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα θα συνεχίσουν να λειτουργούν με βάση όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες. Ωστόσο, και μέσα σε αυτά απαγορεύονται συναυλίες και εκδηλώσεις.

3. Υπάρχει ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα και πριν την Πρωτοχρονιά;

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το νέο πακέτο μέτρων θα έρθει από τις 3 Ιανουαρίου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα ότι δε θα υπάρξει ένα ενδιάμεσο στάδιο από τις 28 Δεκεμβρίου, καθώς τη Δευτέρα θα κλειδώσουν όλες οι αποφάσεις από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Τα κλειδιά είναι η συμμόρφωση με τα μέτρα την περίοδο των Χριστουγέννων και η πορεία της Όμικρον. 

4. Ποια είναι τα σενάρια για επιπλέον μέτρα στη διασκέδαση;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το ωράριο της διασκέδασης υπάρχουν σκέψεις για να κλείνουν στις 24.00 τα μεσάνυχτα ή ακόμα και στις 11 μ.μ. Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξει μικρότερη πληρότητα παρότι είναι αμιγώς για εμβολιασμένους και το τρίτο είναι η απαγόρευση της μουσικής. 

5. Τι θα αλλάξει στα σχολεία;

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην κλείσουν τα σχολεία και να ανοίξουν κανονικά μετά τα Φώτα. Δεν υπάρχει μάλιστα καμία εισήγηση προς το παρόν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να κλείσουν, καθώς δε θεωρούνται εστίες διασποράς. Αυτό όμως που έχει πέσει εμφατικά στο τραπέζι είναι να γίνουν αυστηρότερα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και να ανασταλούν οι σχολικές εκδρομές. 

6. Υπάρχουν σκέψεις για αγώνες δίχως θεατές;

Η εισήγησης για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών έχει κατατεθεί. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα υιοθετηθεί ή θα αποφασιστεί ένα ηπιότερο μέτρο. Γι’ αυτό θα εξεταστεί η αυστηροποίηση των ελέγχων για πιστοποιητικά εμβολιασμού και μάσκες, αλλά και η μείωση της πληρότητας στο 40%.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This