Τι αλλάζει στη διαδικασία απόκτησης ΑΦΜ και την έναρξη ή διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Εφορία

Νέα έντυπα αλλά και νέα διαδικασία για την απόδοση ΑΦΜ αλλά και τη μεταβολή στοιχείων καθώς και την έναρξη ή διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας καθιερώνει η ΑΑΔΕ. 

Ειδικότερα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή ορίζονται

1. Η απόδοση Α.Φ.Μ. στα φυσικά πρόσωπα διενεργείται με την υποβολή στη Φορολογική Διοίκηση του εντύπου Δ210 «Δήλωση απόδοσης Α.Φ.Μ. και μεταβολής ατομικών στοιχείων», ενώ στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες διενεργείται με την υποβολή του εντύπου Δ211 «Δήλωση έναρξης, μεταβολής, διακοπής εργασιών επιχείρησης»». Με το έντυπο αυτό, δηλώνονται:

  • Τα προσωπικά στοιχεία του υπόχρεου ήτοι, Επώνυμο, Όνομα, Επώνυμο και Όνομα Πατέρα, Επώνυμο και Όνομα Μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης στην Ελλάδα ή χώρα γέννησης στο εξωτερικό.
  • Τα στοιχεία ταυτότητας του υπόχρεου ήτοι, είδος-αριθμός-ημερομηνία έκδοσης-εκδούσα αρχή.
  • Η υπηκοότητα, και η οικογενειακή του κατάσταση.
  • Η πλήρης διεύθυνση κατοικίας του και η ταχυδρομική θυρίδα, εφόσον υπάρχει.

Κατ’ εξαίρεση τα φυσικά πρόσωπα που επιλέγουν για την εγγραφή τους στο φορολογικό Μητρώο τη διαδικασία της βιντεοκλήσης, μέσω της υπηρεσίας myAADEIive, υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση Απόκτησης Α.Φ.Μ..

Ως στοιχείο ταυτότητας, οι Έλληνες υπήκοοι αναγράφουν τον αριθμό δελτίου της αστυνομικής ή της υπηρεσιακής τους ταυτότητας στις περιπτώσεις που η αστυνομική έχει αντικατασταθεί από υπηρεσιακή (Αστυνομία – Ελληνικός Στρατός – Ναυτικό – Αεροπορία κ.λπ.), ενώ οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού που δεν έχουν εκ-δώσει αστυνομική ταυτότητα, τον αριθμό του εν ισχύι ελληνικού διαβατηρίου τους.

Ως στοιχείο ταυτότητας, το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ, οι αλλοδαποί υπήκοοι χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγράφουν τον αριθμό διαβατηρίου τους ή τον αριθμό δελτίου ταυτότητας της χώρας τους και οι ομογενείς αναγράφουν τον αριθμό του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς.

Οι αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, που κατοικούν στο εσωτερικό της χώρας, αναγράφουν τον αριθμό της εν ισχύι άδειας διαμονής ή οποιουδήποτε άλλου εν ισχύι εγγράφου το οποίο αποδεικνύει τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα, καθώς και τον αριθμό διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την Ελλάδα, χωρίς να εξετάζεται η ισχύς αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι τα αναγραφόμενα σε αυτά στοιχεία, ταυτίζονται με αυτά της άδειας διαμονής.

Οι αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, που δεν κατοικούν στο εσωτερικό της χώρας, αναγράφουν τον αριθμό διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου εν ισχύι, αναγνωρισμένο από την Ελλάδα.

Ανήλικα τέκνα

Για τα ανήλικα ημεδαπά φυσικά πρόσωπα κάτω των δώδεκα (12) ετών που στερούνται αστυνομικής ταυτότητας υποβάλλεται πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης των γονέων. Πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης υποβάλλεται και για τους ανηλίκους υπηκοότητας αλλοδαπής, επίσημα μεταφρασμένο και επικυρωμένο.

Τα ανωτέρω στοιχεία ταυτότητας επιδεικνύονται υποχρεωτικά με την υποβολή του εντύπου Δ210 και κατατίθεται φωτοαντίγραφο αυτών. Κατ’ εξαίρεση, δεν απαιτείται η κατάθεση φωτοαντιγράφου της αστυνομικής ταυτότητας κατά την απόδοση ΑΦΜ ή τη μεταβολή ατομικών στοιχείων μητρώου (είτε μέσω βιντεοκλήσης, είτε κατά την υποβολή του εντύπου Δ210). Η Φορολογική Διοίκηση προβαίνει σε επαλήθευση των στοιχείων της αστυνομικής ταυτότητας μέσω των διαδικτυακών υπηρεσιών «Στοιχεία Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας» της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε περίπτωση που η επαλήθευση δεν καταστεί δυνατή, η Φορολογική Διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την προσκόμιση ευκρινούς φωτοαντιγράφου της ταυτότητας.

Τα στοιχεία του υπόχρεου, δηλώνονται στο έντυπο Δ210 με ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες, όπως αποτυπώνονται στο αυτεπαγγέλτως αναζητηθέν ή προσκομιζόμενο κατά περίπτωση στοιχείο ταυτότητας και καταχωρούνται στο μηχανογραφικό σύστημα».

2. Στην περίπτωση θανάτου, το έντυπο Δ210 υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ ή στην ψηφιακή πύλη myAADE μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματα μου» ή αποστέλλεται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με συστημένη επιστολή στην αρμόδια ΔΟΥ, από συγγενή ή άλλο τρίτο πρόσωπο. Ειδικότερα, υποβάλλεται από τον ή τους εγγύτερους συγγενείς ή κληρονόμους, πριν την υποβολή στη Φορολογική Διοίκηση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του αποβιώσαντος και προσκομίζεται, κατά περίπτωση, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης ή αντίγραφο διαθήκης με το αποδεικτικό δημοσίευσης της και στην περίπτωση μη αποδοχής κληρονομιάς, έκθεση περί αποποίησης αυτής.

Δήλωση Έναρξης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας

3. Όσοι πρόκειται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα και εξαιρούνται από τη σύσταση τους στην Υπηρεσία Μίας Στάσης (ΥΜΣ), υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Φορολογική Διοίκηση δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής στο πλαίσιο της δραστηριότητας τους. Η μίσθωση ακινήτου για επαγγελματική στέγη δε θεωρείται συναλλαγή.

4. Ειδικά τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες υποβάλλουν τη δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός τριάντα (30) ημερών από την καταχώρηση του καταστατικού τους στο ΓΕΜΗ ή στο οικείο Μητρώο ή Βιβλίο που προβλέπεται κατά περίπτωση ή από το έγγραφο σύστασης τους σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

5. Τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, ημεδαπά και αλλοδαπά υποβάλλουν το έντυπο Δ211 «Δήλωση έναρξης, μεταβολής, διακοπής εργασιών επιχείρησης», συμπληρώνοντας την ένδειξη «Εναρξη». Η επωνυμία του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, αναγράφεται επί του εντύπου της δήλωσης, όπως ακριβώς αναγράφεται στο καταστατικό του ή το συστατικό του έγγραφο ή το έγγραφο από το οποίο προκύπτει η ύπαρξη του, στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται συστατικό έγγραφο.

6. Κατ’ εξαίρεση οι αγρότες για την ένταξη τους στο ειδικό καθεστώς αγροτών υποβάλλουν το έντυπο MO «Αίτηση».

7. Ο ιδρυτής της υπό ίδρυση επιχείρησης υποβάλλει το έντυπο Δ211 «Δήλωση έναρξης, μεταβολής, διακοπής εργασιών επιχείρησης», συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες ενδείξεις «Εναρξη» και «Υπό ίδρυση Επιχείρηση». Στη δήλωση αυτή, ως επωνυμία της υπό ίδρυση επιχείρησης φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας κατά περίπτωση, αναγράφεται το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του ιδρυτή, καθώς και η επωνυμία της υπό ίδρυση επιχείρησης.

8. Για κάθε τροποποίηση των αρχικά δηλωθέντων στοιχείων, που αφορούν στην υπό ίδρυση επιχείρηση, υποβάλλεται το ίδιο ως άνω έντυπο, με την ένδειξη «Μεταβολή».

9. Με την περαίωση των εργασιών της υπό ίδρυση επιχείρησης, στις περιπτώσεις που η δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση, συνυποβάλλεται ταυτόχρονα από τον ιδρυτή, δήλωση διακοπής των εργασιών της ίδρυσης.

10. Η Φορολογική Διοίκηση μετά την παρέλευση δύο (2) ετών από την έναρξη της υπό ίδρυση επιχείρησης, προβαίνει, με οίκοθεν ενέργειες, στη διακοπή της υπό ίδρυση επιχείρησης με αιτία διακοπής «Μη ολοκλήρωση ίδρυσης» και δύναται να διενεργήσει έλεγχο για τυχόν απόκτηση παγίων ή εμπορευσίμων κατά τη διάρκεια της ίδρυσης.

11. Σε περίπτωση συνέχισης, λόγω κληρονομικής διαδοχής, της ατομικής επιχείρησης αποβιώσαντος, η Κοινωνία των κληρονόμων ή ο μοναδικός κληρονόμος υποβάλλει το έντυπο Δ211 «Δήλωση έναρξης, μεταβολής, διακοπής εργασιών επιχείρησης». Ως ημερομηνία έναρξης της Κοινωνίας ή σε περίπτωση μοναδικού κληρονόμου της ατομικής επιχείρησης αναγράφεται η ημερομηνία θανάτου του φυσικού προσώπου. Η δήλωση έναρξης υποβάλλεται πριν την ενεργό ανάμειξη τους στην κληρονομούμενη επιχείρηση, συνυπογράφεται από όλους τους κληρονόμους και θεωρείται εμπρόθεσμη, εφόσον υποβληθεί μέχρι και την 30η ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα, όπως ισχύει.

12. Στην περίπτωση της άτυπης ένωσης συνιδιοκτητών κτιρίου που έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί οροφοκτησίας (ν.3741/1929) υποβάλλεται από το πρόσωπο της περ. η) της παρ. 6 του άρθρου 6 το έντυπο Δ211. Ως ημερομηνία απόδοσης του ΑΦΜ θεωρείται η ημερομηνία υποβολής του εντύπου Δ211, εφόσον οι ως άνω ενώσεις δεν διενεργούν πράξεις φορολογικού ενδιαφέροντος. Σε περίπτωση που αποκτούν φορολογητέο εισόδημα (άρθρο 68§5 του ν.4172/2013) ισχύουν τα οριζόμενα στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 4 της παρούσας»

Δηλώσεις Μητρώου

13. Οι δηλώσεις Μητρώου είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην ενότητα του καταλόγου των εντύπων (https://www.aade.gr/polites/katalogos-entypon) και έχουν ως εξής:

  • Έντυπο Δ210 «Δήλωση απόδοσης ΑΦΜ και μεταβολής ατομικών στοιχείων». Το έντυπο Δ210 υποβάλλεται από τα φυσικά πρόσωπα κατά την εγγραφή τους στο Φορολογικό Μητρώο και στις περιπτώσεις μεταβολής των ατομικών τους στοιχείων.
  • Έντυπο Δ211 «Δήλωση έναρξης, μεταβολής, διακοπής εργασιών επιχείρησης». Το έντυπο Δ211 υποβάλλεται από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Έντυπο Δ212 «Δήλωση ενδοκοινοτικών εξ αποστά-σεως πωλήσεων αγαθών και παροχών τηλεπικοινωνιακών, ραδιοτηλεοπτικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα σε άλλα κράτη-μέλη (σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 14α Κωδ. ΦΠΑ)».
  • Έντυπο Μ13 «Δήλωση Απενεργοποίησης ΑΦΜ».
  • Έντυπο M0 «Αίτηση».

Ψηφιακή αίτηση

Η ψηφιακή αίτηση για την Απόδοση Α.Φ.Μ. σε φυσικά πρόσωπα μέσω της υπηρεσίας myAADEIive είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα των ραντεβού για επικοινωνία με την ΑΑΔΕ, μέσω βιντεοκλήσης»

Δήλωση Διακοπής Επιχειρηματικής Δραστηριότητας

14. Τα φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται, να υποβάλλουν, εντός τριάντα (30) ημερών από την οριστική παύση της δραστηριότητας τους, το έντυπο Δ211 «Δήλωση έναρξης, μεταβολής, διακοπής εργασιών επιχείρησης». Σε περίπτωση θανάτου και συνέχισης της επιχείρησης, λόγω κληρονομικής διαδοχής, από κληρονόμο φυσικό πρόσωπο ή σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός από την Κοινωνία των κληρονόμων του αποβιώσαντος, το έντυπο Δ211, στο οποίο δηλώνονται και οι σχέσεις του/ των κληρονόμου/ων υποβάλλεται, με ημερομηνία διακοπής την ημερομηνία θανάτου, από τον κληρονόμο ή στην περίπτωση της κοινωνίας από έναν τουλάχιστον εκ των κληρονόμων και συνυπογράφεται από όλους τους κληρονόμους.

15. Η δήλωση διακοπής της επιχείρησης του αποβιώσαντος υποβάλλεται ταυτόχρονα με τη Δήλωση Έναρξης της Κοινωνίας κληρονόμων και θεωρείται εμπρόθεσμη, εφόσον υποβληθεί μέχρι και την 30η ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα, όπως ισχύει. Σε περίπτωση μη συνέχισης της επιχείρησης, η δήλωση διακοπής υποβάλλεται από έναν τουλάχιστον εκ των κληρονόμων και συνυπογράφεται από όλους τους κληρονόμους και θεωρείται εμπρόθεσμη, εφόσον υποβληθεί μέχρι και την 30η ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα, όπως ισχύει. Ως ημερομηνία διακοπής θεωρείται η ημερομηνία του θανάτου ή εφόσον αποδεικνύεται, οποιαδήποτε προγενέστερη ημερομηνία που αναφέρεται στον πραγματικό χρόνο διακοπής της επιχείρησης.

  • Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, υποβάλλουν το ίδιο έντυπο, εντός τριάντα (30) ημερών, από τη λήξη των εργασιών της εκκαθάρισης ή από την ανακοίνωση διαγραφής τους από το ΓΕΜΗ, όπου απαιτείται. Στις περιπτώσεις που τα εν λόγω πρόσωπα δεν τίθενται σε εκκαθάριση, υποβάλλουν το ίδιο έντυπο, εντός τριάντα (30) ημερών από τη λύση τους ή την παύση των εργασιών τους, κατά περίπτωση.
  • Η διακοπή της επιχείρησης, ολοκληρώνεται, ανεξάρτητα της ύπαρξης βεβαιωμένων χρεών ή της μη εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογουμένων.
  • Η Φορολογική Διοίκηση, με οίκοθεν διαδικασίες, δύναται να προβεί στη διακοπή ατομικής επιχείρησης αποβιώσαντος μετά την παρέλευση ενός (1) έτους από την ημερομηνία θανάτου».

«Οι δηλώσεις της παρούσας υποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ ή στην ψηφιακή πύλη myAADE μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματα μου» από το φορολογούμενο ή το νόμιμο εκπρόσωπο του ή αποστέλλονται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με συστημένη επιστολή στην αρμόδια ΔΟΥ. Ειδικότερα ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο που επιλέγει την εγγραφή του στο φορολογικό Μητρώο ή τη μεταβολή των ατομικών του στοιχείων με τη διαδικασία της βιντεοκλήσης μέσω της Υπηρεσίας myAADEIive, υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση μετά συνημμένα δικαιολογητικά της, η οποία διαβιβάζεται στο Τμήμα ΙΓ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ myAADEIive της Διεύθυνσης Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.

16. Ο φορολογούμενος φυσικό πρόσωπο που επιλέγει την υπηρεσία myAADEIive για να λάβει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ή να μεταβάλει τα στοιχεία του, επικοινωνεί με τη Φορολογική Διοίκηση, κατόπιν ραντεβού, μέσω βιντεοκλήσης. Η συνομιλία βιντεοσκοπείται και το αρχείο παραμένει για δέκα (10) έτη στη διάθεση της Φορολογικής Διοίκησης, για λόγους απόδειξης του ελέγχου ταυτοπροσωπίας.

17. Στην περίπτωση που οι δηλώσεις της παρούσας υποβάλλονται στη ΔΟΥ από τρίτο πρόσωπο, προσκομίζεται εξουσιοδότηση, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος, κατά τα οριζόμενα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2690/1999 (Α’ 45), όπως ισχύει ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και επιδεικνύεται το στοιχείο ταυτότητας του εξουσιοδοτημένου προσώπου.

Pin It on Pinterest