Μίκα Ιατρίδη για το δάσος του Προφήτη Ηλία: «Το τελευταίο δάσος που έχει απομείνει στην Ρόδο, είναι περιουσία των Ροδιτών και των επόμενων γενεών των νησιωτών, όχι δική σας».

Μίκα Ιατρίδη για το δάσος του Προφήτη Ηλία: «Το τελευταίο δάσος που έχει απομείνει στην Ρόδο, είναι περιουσία των Ροδιτών και των επόμενων γενεών των νησιωτών, όχι δική σας».

Την έντονη αντίθεση της, σε ό,τι αφορά τις διατάξεις που αφορούν τα δάση, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» εξέφρασε στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η Μίκα Ιατρίδη.

Στην ομιλία της η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για τη δασική νομοθεσία αναμένεται να καταστραφεί και ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου της Ρόδου, το δάσος του Προφήτη Ηλία, το οποίο έχει τεθεί προς πώληση από το ΤΑΪΠΕΔ.

Η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε ότι με το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και την πώληση του δάσους του Προφήτη Ηλία από το ΤΑΪΠΕΔ σε τρία τμήματα, στήνονται οι προϋποθέσεις για την κατασκευή κτισμάτων αμφιβόλου αισθητικής.

«Δεν είμαι αντίθετη με τις επενδύσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία» τόνισε η Μίκα Ιατρίδη, «είμαι κάθετα αντίθετη σε επενδύσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την καταστροφή του φυσικού κάλους και των δασών μας, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο» και πρόσθεσε ότι «το τελευταίο δάσος που έχει απομείνει στη Ρόδο είναι περιουσία των Ροδιτών και των επόμενων γενεών νησιωτών».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι το να γίνεται συζήτηση για τα δάση, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία, όπως είναι οι δασικοί χάρτες είναι σαν να βάζει η συγκυβέρνηση το κάρο μπροστά από τα άλογα.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Πιστεύω ότι η μέχρι τώρα συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ήταν αρκετά αποκαλυπτική. Ακούσαμε τις θέσεις της Κυβέρνησης και τη θέση των Βουλευτών της Αντιπολίτευσης. Πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο σαφώς και είναι αρκετά πολύπλοκο με δισεπίλυτα προβλήματα, τα οποία ξεκινούν εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς όμως, η κρίση δεν έχει μάθει τίποτα στα δύο κόμματα που συγκυβερνούν από την Μεταπολίτευση και μετά.

Διότι, για ακόμα μια φορά έχουμε ένα νομοσχέδιο με πληθώρα άρθρων, τα οποία είναι έτσι διατυπωμένα ώστε να μην μπορεί να γίνει συζήτηση επί της ουσίας. Όταν όλοι οι Εισηγητές πρέπει να σχολιάσουν 50 περίπου άρθρα, πολλά εκ των οποίων έχουν πάνω από 20 παραγράφους, είναι δεδομένο ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει. Και είναι κάτι που το παραδέχονται όλες οι πλευρές.

Κατά την άποψη μου, το παρόν νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει κατατμηθεί σε δύο ή τρία μέρη, όπως είναι και ο τίτλος του άλλωστε και η συζήτηση θα μπορούσε με αυτό τον τρόπο να γίνει πιο εποικοδομητική.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα κάνω δύο παρατηρήσεις για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η πρώτη αφορά, το κατά πόσο είναι συνταγματικές οι διατάξεις του. Είναι ένα συνήθης πρόβλημα, με τα νομοσχέδια που κατατίθενται επί της μνημονιακής εποχής.

Ακούστηκαν πολλές απόψεις για το θέμα, αλλά εγώ κράτησα την σύντομη παρέμβαση συναδέλφου από τη ΝΔ, η οποία έθεσε το προβληματισμό της για την συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου. Όταν η συγκεκριμένη συνάδελφος, έρχεται και το λέει ευθαρσώς και γνωρίζει και τα ζητήματα από το αρμόδιο Υπουργείο, πιστεύω το γεγονός αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την Κυβέρνηση και τον παριστάμενο Υπουργό.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι, η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά πρέπει να φαίνεται κιόλας, με αυτό δεν υπονοώ τίποτα για τον Υπουργό ή το επιτελείο του, θα εξηγήσω τι εννοώ.

Μέχρι τώρα έχει γίνει μια ολόκληρη συζήτηση, για το αν μπορούν να γίνουν επενδύσεις μέσα στο δάσος και τι είδους επενδύσεις, μπορεί να γίνουν. Από το ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις και έχουν επιμείνει ότι με το νομοσχέδιο προωθείται η κατάτμηση των δασών, και η αθρόα εκμετάλλευση τους για μεγάλες επενδύσεις.

Εγώ προσωπικά, δεν είμαι αντίθετη με τις επενδύσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία, είμαι κάθετα αντίθετη σε επενδύσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την καταστροφή του φυσικού κάλους και των δασών μας, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Χρειαζόμαστε επενδύσεις, σύμφωνες με το περιβάλλον της χώρας μας μιας και αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Αν πρόκειται να το καταστρέψουμε ή να φτιάξουμε τερατουργήματα αμφιβόλου αισθητικής, για να εξυπηρετηθούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα ή επενδυτικές εταιρείες real estate, πιστεύω ότι οι επόμενες γενιές θα κατηγορήσουν όλους εμάς που δεν διαφυλάξαμε το περιβάλλον μας, και που δεν τους παραδώσαμε την ελληνική γη, στην ίδια κατάσταση που την παραλάβαμε εμείς από τους δικούς μας γονείς.

Θα γίνω πιο συγκεκριμένη και θα αναφερθώ σε ένα δάσος από το μέρος που έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει, τη Ρόδο. Για όσους δεν το ξέρουν, στο νησί μας βρίσκεται το όρος Προφήτης Ηλίας, οποίο έχει κηρυχθεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura και σε αυτό βρίσκονται και όλες οι βασικές πηγές υδροδότησης του νησιού.

Βεβαίως, θα πρέπει να επισημάνω ότι αποτελεί πλέον και την τελευταία πηγή και ανάσα ζωής, το τελευταίο δάσος πάνω στο νησί μετά από τις πολύ μεγάλες πυρκαγιές που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Τώρα, αυτό το δάσος πωλείται από το ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα όλο μαζί. Χωρίζεται σε τρία κομμάτια από το Ταμείο, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για το χτίσιμο σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων στον τελευταίο πνεύμονα της Ρόδου.

Το πρώτο τμήμα είναι ένα δάσος έκτασης 8.000 στρεμμάτων περίπου και πωλείται μαζί με το ακίνητο της Βίλας Ντε Βέκι, η οποία χτίστηκε από τον Ιταλό διοικητή των Δωδεκανήσων κατά τη διάρκεια της ιταλοκρατίας των Δωδεκανήσων με σκοπό να αποτελέσει θερινή κατοικία του Μπενίτο Μουσολίνι.

Τώρα το ΤΑΙΠΕΔ το πουλά προκειμένου να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχειακή μονάδα, δίνοντας, από ό,τι φαίνεται και δώρο χιλιάδες στρέμματα πυκνού δάσους. Άλλα δύο τμήματα είναι στη Σάλακο και τον Απόλλωνα και αναμένεται να πουληθούν και αυτά.

Είναι περιττό να αναφέρω ότι η κατάσταση έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις των Ροδιτών και όλων των πολιτιστικών συλλόγων και πέρα από αυτό οφείλουμε να πούμε ότι έχει στηθεί ένα σκηνικό που επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις των Βουλευτών της Αντιπολίτευσης.

Με λίγα λόγια, παραδίδεται η περιουσία του ελληνικού λαού, στη συγκεκριμένη περίπτωση το δάσος του Προφήτη Ηλία, στο ΤΑΙΠΕΔ και αυτό με τη σειρά του το σπάει σε τρία κομμάτια και το θέτει προς πώληση. Πώς, όμως, θα προσελκυστεί ο επενδυτής;

Πρώτα, προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού τα σύνθετα καταλύματα και μετά του δίνουμε τη δυνατότητα να χτίσει μέσα στο δάσος και να φτιάξει κάτι το οποίο εξ ορισμού θα αλλοιώσει το περιβάλλον και το πυκνό δάσος, το οποίο είναι το τελευταίο που μας έχει απομείνει, όπως σας είπα. Βέβαια, δεν υπάρχει περίπτωση να αποκατασταθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, γιατί πού αλλού θα βρεθεί παρόμοιο δάσος στη Ρόδο; Γι’ αυτό είναι πολλές οι συμπτώσεις για να μην έχουμε τις αμφιβολίες και τις αντιρρήσεις μας οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης.

Ίσως ο κ. Υπουργός θα ήθελε να δώσει κάποιες διευκρινίσεις, όμως του μεταφέρω ακριβώς την κατάσταση με το δάσος του Προφήτη Ηλία και τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Θα ολοκληρώσω λέγοντας ότι είναι κρίμα η Συγκυβέρνηση να παίρνει θετικές πρωτοβουλίες και να τις ανακατεύει με πρωτοβουλίες όπως είναι η προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος με τους οικισμούς και με θέματα που αφορούν τα δάση μας, πολύ περισσότερο όταν, όπως ειπώθηκε από πολλούς συναδέλφους και από τους φορείς που προσκλήθηκαν στην Επιτροπή, δεν υπάρχουν καν τα απαραίτητα εργαλεία για σωστή και ολοκληρωμένη προσέγγιση, όπως είναι οι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο κ.λπ.

Προσωπικά για την τελική θέση θα επιφυλαχθώ για την Ολομέλεια, ευελπιστώντας ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα καταλάβετε ή θα μεταφερθείτε έστω νοητά στο τελευταίο δάσος που έχει απομείνει στην Ρόδο, στη δική μας δημόσια ακίνητη περιουσία των Ροδιτών και των επόμενων γενεών των νησιωτών, αλλά και των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδας.

Θέλω να επισημάνω ότι η επίλυση των προβλημάτων, χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς είναι δάσος και πού ακριβώς είναι αυτό, είναι σαν να βάζουμε το κάρο μπροστά από τα άλογα.

Ευχαριστώ πολύ.

Pin It on Pinterest