Σοκ από την αναφορά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων τους μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη: Χαρακτήρισε “κοινότητα” το κυπριακό κράτος και κατ’αυτό τον τρόπο φυσικά έδωσε την ευλογία του για την αποδοχή του νέου σχεδίου Ανάν, ενώ δικαίωσε και τον γ.γ. του ΟΗΕ που είχε χαρακτηρίσει επίσης το κυπριακό κράτος ως “ελληνοκυπριακή κοινότητα”!
Συγκεκριμένα ο Α.Σαμαράς, δήλωσε ότι «έγινε μια ενδελεχής συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα για το ζήτημα της επανεκκίνσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
Ποιες κοινότητες; Πάγια θέση της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς είναι ότι το Κυπριακό μετά το 1974 είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής τμήματος ενός κράτους και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεταξύ του κυπριακού κράτους και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Δηλαδή έχουμε ένα κράτος και μία κοινότητα που συνομιλούν, όχι δύο κοινότητες, όπως μας είπε σήμερα ο Α.Σαμαράς, υιοθετώντας πλήρως την φρασεολογία της Άγκυρας που δεν αναγνωρίζει το κυπριακό κράτος!
Αυτό ήταν και το σημείο επάνω στο οποίο στάθηκε σαν βράχος και ο τελευταίος Εθνάρχης ο τότε πρόεδρος της Κϋπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, τον Απρίλιο του 2004 στο περίφημο δάγγελμά του:
«Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω ‘κοινότητα’ χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
«Στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ. Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν. Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ. Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την Ιστορία σου.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας.
Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στην κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση»
Τότε βέβαια, ο Α.Σαμαράς δεν ήταν καν βουλευτής, οπότε είναι πιθανόν να μην θυμάται τα παραπάνω λόγια, αλλά νομίζουμε ότι είναι ο ίδιος ο Α.Σαμαράς ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την Κύπρο“το δεύτερο ελληνικό κράτος”.
Τώρα “το δεύτερο ελληνικό κράτος” έγινε “κοινότητα”. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να πάρει προαγωγή και να γίνει και “δήμος”.
Στον Έλληνα πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά μπορεί κάποιος να του καταμαρτυρήσει πολλά, ιδιαίτερα μετά την 1η Νοεμβρίου 2011 που έκανε την τεράστια κυβίστηση και από πολέμιος βρέθηκε υπερασπιστής του Μνημονίου.
Αλλά οι πατριωτικές του θέσεις εμφανίζονταν σε γενικές γραμμές σταθερές. Μέχρι σήμερα που έκανε το “δεύτερο ελληνικό κράτος” μία “συνιστώσα κοινότητα”...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr