Καθηγητής Χημείας: Τα λύματα δείχνουν 40.000 φορείς του κορονοϊού στην Αττική

«Από τον Μάρτιο αναλύουμε τα λύματα της Ψυττάλειας, δηλαδή του λεκανοπεδίου Αττικής, και μέσα από τη μεταβολή του ιικού φορτίου από μέρα σε μέρα μπορούμε να δούμε τη διασπορά στην κοινότητα. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία τάξη των 40.000 φορέων -ασυμπτωματικών και μη- στην Αττική περίπου, έναν επιπολασμό περίπου 1%».

Η ανάλυση της λυμάτων της Ψυττάλειας υποδεικνύει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 40.000 φορείς κορονοϊού -ασυμπτωματικοί και μη – στην Αττική, δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ Νικόλας Θωμαΐδης.

«Τον Μάρτιο είχαμε δει ότι η κορύφωση της πανδημίας στα λύματα φάνηκε 28 με 29 Μαρτίου, και αυτό αποτυπώθηκε στις 2 Απριλίου σε ένα peak των κρουσμάτων του ΕΟΔΥ. Αντίστοιχα έγινε και τον Σεπτέμβριο: Είδαμε μία κορύφωση της πανδημίας 16 με 20 του μήνα, μετά από λίγες μέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα» είπε ο κ. Θωμαΐδης και πρόσθεσε:

«Έτσι, το τελευταίο δεκαήμερο, είδαμε στις 20 Οκτώβρη μία αρκετά μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής και μετά από μερικές μέρες άρχισε η αύξηση των κρουσμάτων στα τεστ του ΕΟΔΥ στην Αττική. Αυτήν την εποχή παρατηρούμε μία σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Ψυττάλειας».

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαίδη «όλη η προσπάθεια γίνεται σε εθελοντική βάση αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στο έργο της Επιτροπής. Είμαστε όμως στην κατεύθυνση να εμπλακούν όλα τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ και περιφερειακά για να μπορέσουμε γρήγορα να κάνουμε και ελέγχους σε κλειστές δομές, ειδικά στα γηροκομεία».

Πηγή :ert.gr

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ