Σ.Καρίκης «Η τουριστική ανάπτυξη απαιτεί Όραμα, σχέδιο και σκληρή δουλειά από όλους μας»

Ο τουρισμός είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης και κινητήριος δύναμη της οικονομίας της Ρόδου. Οι κάτοικοι του νησιού μας, εμπλέκονται με την τουριστική δραστηριότητα, εκούσια ή ακούσια.

Αποκαλούμε τη Ρόδο μας «ναυαρχίδα» του τουρισμού για όλη την χώρα, αφού όπως όλοι γνωρίζουμε, από εδώ ξεκίνησε το τουριστικό «θαύμα» και έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Με στόχο να κρατήσει τα σκήπτρα της τουριστικής δραστηριότητας αλλά και της καινοτομίας και ποιότητας στις προσφερόμενες υπηρεσίες, το νησί του Ήλιου θα πρέπει να εξελίξει αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, χωρίς όμως να παραμένει στην μονοκαλλιέργεια.

Όπως είπαμε και στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της παράταξής μας, «Ροδίων Όραμα», θα δοθεί η ανάλογη έμφαση στον τουρισμό από τη νέα δημοτική αρχή. Ο Δήμος Ρόδου οφείλει να συνδράμει με όλους τους δυνατούς τρόπους στην οικονομία του νησιού μας στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε σήμερα. Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την βελτίωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος πάντα σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής μας, αλλά και σε ανοικτή διαβούλευση με τους κεντρικούς τουριστικούς παράγοντες και φορείς.

Σε αυτή τη διαδικασία είναι βέβαια πολύτιμη η συμβολή του ΠΡΟΤΟΥΡ. Από τότε που ιδρύθηκεοΠΡΟΤΟΥΡ διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση, προβολή και διαφήμιση της Ρόδου στις τουριστικές αγορές του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού. Αποτέλεσε και αποτελεί πρότυπο για άλλες περιοχές που θα ήθελαν να έχουν έναν ανάλογο Οργανισμό και όλοι οι παράγοντες και φορείς του τουρισμού, συμφωνούν για την αναγκαιότητα της λειτουργίας του.

Για τον ΠΡΟΤΟΥΡ, προκειμένου να διαδραματίσει έναν πιο αποτελεσματικό ρόλο στην προώθηση του ροδιακού τουριστικού προϊόντος, αφού τα δεδομένα αλλάζουν κάθε σεζόν, πρόταση της παράταξής μας είναι κατ’ αρχήν να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία του και να έχει πάντα εξασφαλισμένη και συνεχώς αυξανόμενη χρηματοδότηση. Πρέπει επίσης να του δοθεί η δυνατότητα συνεργασίας με άτομα και φορείς που έχουν εξειδίκευση στις σύγχρονες συνθήκες και μορφές τουρισμού.

Ο Θαλάσσιος τουρισμός

Η τουριστική δραστηριότητα και ανάπτυξη δεν περιορίζονται και δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στις αφίξεις των πτήσεων τσάρτερ. Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί ένα βασικό κλάδο του τουρισμού για το νησί μας και σε αυτόν θα πρέπει να δοθεί πλέον ιδιαίτερη έμφαση.

Δυστυχώς, τα τελευταία τρία περίπου χρόνια, ο θαλάσσιος τουρισμός του νησιού μας σημειώνει κάθετη πτώση. Οι αιτίες είναι πολλές και πρέπει όλοι μαζί, προεξάρχουσας της Δημοτικής Αρχής, να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για την βελτίωση και αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού στην Ρόδο.

Μερικά από τα κίνητρα που προτείνουμε είναι η μείωση στο ελάχιστο των τελών του τουριστικού λιμένα και των τελών ύδρευσης κρουαζιερόπλοιων, η προσαρμογή υποδομών στις ανάγκες του θαλάσσιου τουρισμού για την προώθηση του. Οπωσδήποτε θα πρέπει να αναβαθμισθούν οι λιμενικές υποδομές με στόχο να γίνει η Ρόδος ευρωπαϊκό λιμάνι κύρους, ενώ προτείνουμε πλήρη διαφάνεια στη λειτουργία του λιμενικού ταμείου και τοποθέτηση προέδρου με γνώση του αντικειμένου-δεν θα είναι πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου ο Δήμαρχος.

Είναι δε επιτακτική ανάγκη να έχει δυναμική παρουσία και συμμετοχή η Ρόδος σε διεθνείς και ευρωπαϊκές εκθέσεις με αποκλειστικό αντικείμενο τον θαλάσσιο τουρισμό.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα ξεκινήσουμε άμεσα διαβούλευση με τις εταιρείες κρουαζιέρας για παροχή προς αυτές του συνόλου των αιτούμενων υπηρεσιών.

Ο τουρισμός παραμένει λοιπόν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας του νησιού μας, της καταπολέμησης της ανεργίας, της ανάπτυξης, των επενδύσεων αλλά και της ευημερίας της κοινωνίας. Μπορεί-και αυτό αποτελεί βασικό στόχο για εμάς-να διασυνδεθεί με τον πρωτογενή τομέα για να αναδειχθεί και να αναπτυχθεί η ντόπια παραγωγή. Είναι δε απαραίτητο να αποτελέσει δεξαμενή απορρόφησης όσων βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας και ιδιαίτερα των νέων. Είναι οξύμωρο σε ένα νησί με τόσο αναπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα να αυξάνεται συνεχώς η ανεργία.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στον τουρισμό, γιατί από αυτόν εξαρτώμεθα όλοι μας. Αν δεν θέλουμε να μένουμε στα ευχολόγια, αν δεν θέλουμε να μας προλαβαίνει ο ανταγωνισμός, τότε πρέπει να δράσουμε μεθοδικά και συντονισμένα.

Η τουριστική ανάπτυξη απαιτεί Όραμα, σχέδιο, χρειάζεται σκληρή δουλειά από όλους μας. Ο Δήμος της Ρόδου πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του, αλλά και να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στην τουριστική αλυσίδα. Η σύμπνοια, οι στόχοι, η εξειδικευμένη γνώση και το συνεργατικό πνεύμα μπορούν να μας πάνε πολύ ψηλά. Το αξίζει η Ρόδος μας, το αξίζει κάθε πολίτης αυτού του τόπου ξεχωριστά.

Στράτος Καρίκης

Υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου

Pin It on Pinterest