«Μήπως, στο τέλος, θα χρειαστεί να μεταφέρουμε…πυροσβεστικά δια θαλάσσης από το ένα νησί στο άλλο ονομάζοντάς τα ασθενοφόρα;»

Σχετικά με την πρόταση του Περιφερειάρχη για συνδρομή της Πυροσβεστικής στις νοσοκομειακές διακομιδές μετά την διαθεσιμότητα των οδηγών

 

08/04/2014

 

 

Τουλάχιστον θυμηδία θα μπορούσε να προκαλέσει η αντίδραση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, αν δεν επρόκειτο για ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο αυτό των νοσοκομειακών διακομιδών. Θα μπορούσαμε να αντιπροτείνουμε την εκπαίδευση των ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων στην πυρόσβεση καθώς σίγουρα θα υπάρξουν ελλείψεις κατά τη θερινή περίοδο! Και η πρόταση του για να καλύψει η πυροσβεστική τα κενά των υπό διαθεσιμότητα οδηγών ασθενοφόρων θα ισχύσει για έναν ολόκληρο μήνα!

 

 

Ακολουθείται λοιπόν για μια ακόμα φορά η πάγια ενίσχυση της τακτικής υποκατάστασης του κράτους και της δημόσιας πρόνοιας που συνεχώς αποχωρεί από τα νησιά μας αντί να ασκείται κριτική στην απαράδεκτη πολιτική που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα και να προτείνονται βιώσιμες, μακροπρόθεσμες και σοβαρές λύσεις. Είναι τραγικό να προσπαθούμε να βρούμε μια επικίνδυνη και εντελώς ακατάλληλη λύση για λίγες μέρες αντί να αντιμετωπίζουμε το ίδιο το πρόβλημα που δημιουργείται. Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι αμείλικτα.

 

 

Στα πολλά νησιά που δεν υπάρχει ΕΚΑΒ τι θα γίνει; Τα πληρώματα που δεν πληρούν τα κριτήρια μετάταξης θα απολυθούν; Θα δημιουργηθούν σταθμοί ΕΚΑΒ εκεί που δεν υπάρχουν; Θα έχουμε οδηγούς που θα λειτουργούν τα ασθενοφόρα όταν δεν έχει φωτιά; Είναι εκπαιδευμένοι να το κάνουν; Η στάση του υπουργού και η άρνηση του να αντιμετωπίσει τα ειδικά προβλήματα των νησιών αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι η νησιωτικότητα είναι κενό γράμμα με ευθύνη και της Περιφέρειας που κάθε φορά προσφέρεται να δώσει τέτοιου είδους λύσεις – δεκανίκια σε όσους επιχειρούν να διαλύσουν τη ζωή των νησιωτών.

 

 

Για άλλη μια φορά λοιπόν αποκαλύπτεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η πρόθυμη στήριξη που προσφέρει η παρούσα Περιφερειακή Αρχή στις μνημονιακές πολιτικές που έχουν φέρει την κατάσταση στην υγεία στη νησιωτική χώρα σε τραγική κατάσταση. Εμβαλωματικές λύσεις, όπως αυτή όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα στους νησιώτες για το αίσθημα ασφάλειας και για την υγεία τους αλλά μειώνουν το προσωπικό στις δομές υγείας, αυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας, ελαστικοποιούν περαιτέρω τις ήδη κακές εργασιακές σχέσεις και συνθήκες, εντείνουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και συγκαλύπτουν τις διαρκώς συρρικνούμενες υπηρεσίες υγείας στα νησιά μας.

 

 

Ως Νησιωτική Ανατροπή, αντιστεκόμαστε σε κάθε περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα νησιά μας που παραβιάζει στοιχειώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των κατοίκων των νησιών. Πιστεύουμε ότι η Αιρετή Αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού οφείλει να αναδείξει τις ιδιαίτερες υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, να συμβάλει στον δημοκρατικό προγραμματισμό των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας και να διεκδικήσει εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Θα διεκδικήσουμε την δημιουργία Περιφερειακών ΕΚΑΒ κατάλληλα στελεχωμένων και τα οποία να διαθέτουν πτητικά αλλά και πλωτά μέσα κατάλληλα εξοπλισμένα, όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει με Δελτίο Τύπου την 1η Απριλίου.

 

 

 

Οι δηλώσεις του υποψήφιου Περιφερειάρχη Μπενέτου Σπύρου

 

 

Με αφορμή την πρόταση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, για την ενίσχυση των νοσοκομείων των νησιών  της Περιφέρειας με οδηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, ο επικεφαλής της Νησιωτικής Ανατροπής και υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Μπενέτος Σπύρου έκανε την παρακάτω δήλωση:

 

 

«Αφού έγιναν στάχτη ανυπολόγιστες εκτάσεις στη χώρα μας, ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο πυροσβεστικό σώμα, όταν οι όποιες πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης για την προστασία της φύσης έχουν πέσει στο κενό.

 

 

Σήμερα, με αλχημείες διαφόρων τύπων, ψάχνουμε να μεταφέρουμε προσωπικό από τη μία υπηρεσία στην άλλη και μάλιστα από ευαίσθητους τομείς και δεν αναδεικνύουμε το τεράστιο έλλειμμα για την Υγεία ειδικά στο νησιωτικό χώρο ούτε και την έλλειψη υγειονομικής θωράκισης στο Αιγαίο.

 

 

Μήπως, στο τέλος, θα χρειαστεί να μεταφέρουμε…πυροσβεστικά δια θαλάσσης από το ένα νησί στο άλλο ονομάζοντάς τα ασθενοφόρα;».

 

Σας καλούμε όλες και όλους να ξεκινήσουμε μαζί μια δημιουργική ανατροπή στο Νότιο Αιγαίο.

Pin It on Pinterest