Ο σκύλος μας λατρεύει τη μυρωδιά μας

Τα τετράποδα ανταποκρίνονται περισσότερο στη μυρωδιά του αφεντικού τους

Η μυρωδιά μας μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του σκύλου μας με τον ίδιο τρόπο που το άρωμα που χρησιμοποιεί ένα αγαπημένο μας πρόσωπο επιδρά μέσα μας.

Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό «Behavioural Processes» και θεωρείται η πρώτη που χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου για να διερευνήσει την αντίδραση των σκύλων στις βιολογικές οσμές.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αξονικές τομογραφίες σε 12 σκύλους από διαφορετικές ράτσες, τους οποίους εξέθεσαν σε πέντε διαφορετικές μυρωδιές.

Τα δείγματα των οσμών ήταν από: τον ίδιο τον σκύλο, από έναν άγνωστο σκύλο, από έναν σκύλο που ζούσε στο ίδιο σπίτι, από ένα άγνωστο άτομο και από ένα άτομο που ζούσε στο ίδιο σπίτι. Φυσικά, οι δωρητές οσμών δεν ήταν παρόντες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η περιοχή της επιβράβευσης στον εγκέφαλο των σκύλων ανταποκρίθηκε περισσότερο στην οσμή του γνωστού προσώπου.

«Είναι άλλο πράγμα όταν επιστρέφεις στο σπίτι και ο σκύλος σου σε βλέπει και πηδάει πάνω σου και σε γλείφει και ξέρει ότι μόνο καλά πράγματα πρόκειται να συμβούν», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Gregory Berns.

«Το να μαθαίνουμε περισσότερα σχετικά με το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των σκύλων, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιλογή και στην εκπαίδευση των σκύλων υπηρεσίας», εξηγούν οι επιστήμονες.

Πηγή: vita.gr

Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποίησαν στη Ρόδο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το EuropeDirect Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Pin It on Pinterest