Ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα: Το «Perseverance» προσεδαφίστηκε στον Άρη

Πραγματοποιήθηκε η ιστορική προσεδάφιση του ρομποτικού ρόβερ «Perseverance», της αποστολής Mars 2020, της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στον Άρη.

Πρόκειται για μια τολμηρή απόπειρα για κάθοδο στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη», η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 23:00 ώρα Ελλάδας, με σκοπό να αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής και να μελετήσει γεωλογικά τον Άρη και η οποία στέφθηκε από επιτυχία.

Είναι η πρώτη φορά που είδαμε σε πραγματικό χρόνο ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο να προσεδαφίζεται στον «κόκκινο πλανήτη», με τη NASA να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον, μεταδίδοντας ζωντανά όλη τη διαδικασία.

«Η προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!», αναφώνησε ο Σουάτι Μοχάν, υπεύθυνος για τον έλεγχο επιχειρήσεων. Στην αίθουσα ελέγχου, στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, οι ομάδες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.

Λίγο αργότερα δημοσιοποιήθηκ και η πρώτη εικόνα που κατέγραψε το «Perseverance» από τον «κόκκινο πλανήτη».

Δείτε τη διαδικασία live:

Προτού καταφέρει να προσεδαφιστεί, πέρασαν «επτά λεπτά τρόμου», όπως τα αποκάλεσε η NASA, εωσότου βεβαιώθηκε ότι το ρόβερ, το οποίο έκανε ένα επτάμηνο διαστημικό ταξίδι απόστασης 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, κατέβηκε σώο και αβλαβές στην επιφάνεια του πλανήτη, ενός προορισμού με κακή φήμη στη διαστημική ιστορία, καθώς ουκ ολίγες φορές -σχεδόν τις μισές- έχουν αποτύχει οι απόπειρες προσεδάφισης.

Το «Perseverance» είναι το πέμπτο ρόβερ που οι ΗΠΑ στέλνουν στον Άρη.

Το εξάτροχο ρόβερ μεγέθους SUV, γνωστό και με το παρατσούκλι «Πέρσι», είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ «Curiosisy», που μελετά μέχρι σήμερα τον Άρη. Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα.

Το «Perseverance» θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το «Ingenuity», ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.