Μίκα Ιατρίδη: «Λήξτε άμεσα την απομόνωση της Κάσου, της Καρπάθου, της Χάλκης και της Ανάφης»

Παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου έκανε με ερώτηση της στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη, σχετικά με την απομόνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι της Κάσου, της Καρπάθου, της Χάλκης και της Ανάφης, λόγω ακινητοποίησης στο λιμάνι της Ρόδου του πλοίου που εκτελεί τη γραμμή.

Στην παρέμβαση της, η βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να ενημερώσουν υπεύθυνα για το αν καταβάλλονται εγκαίρως οι πιστώσεις για τις γραμμές δημόσιας υπηρεσίας, και αν όντως καταβάλλονται, να απαντήσουν γιατί οι εταιρείες δεν εκτελούν τα δρομολόγια και να λάβουν τα αντίστοιχα μέτρα.

Η Μίκα Ιατρίδη αναφέρεται και στην επιστολή της Δημάρχου της Κάσου για το αίσθημα ανασφάλειας που έχει προκύψει στους νησιώτες, ενώ ολοκλήρωσε την παρέμβαση της προς τους Υπουργούς τονίζοντας ότι «η εδαφική, οικονομική και κοινωνική συνοχή εξασφαλίζεται με σταθερά ακτοπλοϊκά δρομολόγια».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών

Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θέμα: «Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου – Καρπάθου – Ανάφης – Χάλκης».

 

Σε απομόνωση από την ηπειρωτική χώρα αλλά και τα μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων έχουν περιέλθει οι κάτοικοι της Κάσου, της Καρπάθου της Χάλκης και της Ανάφης, αφενός λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα και, αφετέρου, λόγο ακινητοποιήσεως του ΕΓ/ΟΓ «Πρέβελης» στο λιμάνι της Ρόδου τις τελευταίες ημέρες, λόγω μη καταβολής των πιστώσεων για την εκτέλεση γραμμής δημόσιας υπηρεσίας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των πιστώσεων, εντούτοις, το πλοίο παραμένει ακινητοποιημένο, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας στους νησιώτες, σύμφωνα και με επιστολή της Δημάρχου της Κάσου.

Περαιτέρω, το καθεστώς της συγκεκριμένης γραμμής παραμένει ασαφές, τόσο ως προς τη συνέχιση του συγκεκριμένου πλοίου και του τυχόν αντικαταστάτη του, όσο και για την πυκνότητα των δρομολογίων του. Αμφιβολίες εξάλλου εκφράζονται και για την πορεία του διαγωνισμού σχετικά με τη γραμμή, αφού καμία εταιρεία δεν φαίνεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, γεγονός που θα οδηγήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας στην απευθείας ανάθεση.

Επειδή, οι νησιώτες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους κατοίκους της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας. Επειδή, οι νησιώτες στερούνται ήδη βασικών δημόσιων υπηρεσιών στην παιδεία και την υγεία. Επειδή η εδαφική, οικονομική και κοινωνική συνοχή εξασφαλίζεται με σταθερά ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

 

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

 

  1. Καταβάλλονται εγκαίρως οι πιστώσεις για τις άγονες γραμμές στις ακτοπλοϊκές εταιρείες;
  2. Αν όχι, ποια μέτρα θα ληφθούν για την έγκαιρη καταβολή τους; Υπάρχει γραφειοκρατικό ζήτημα σε σχέση με τους κωδικούς μέσω των οποίων καταβάλλονται τα μισθώματα;
  3. Αν ναι, ποια μέτρα θα εφαρμοστούν ώστε η ακτοπλοϊκή εταιρεία να ξεκινήσει άμεσα τα δρομολόγια της;
  4. Ποια μέτρα θα ληφθούν για την απρόσκοπτη συγκοινωνία των νησιωτών της Κάσου, Καρπάθου, Χάλκης και Ανάφης;

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Pin It on Pinterest