Διονύσης Γουβιάς: “Είναι καιρός να ανατρέψουμε το «Κατεστημένο»”

Αγαπητές/οί συμπολίτισσες/συμπολίτες

Ονομάζομαι Διονύσης Γουβιάς, είμαι πανεπιστημιακός δάσκαλος, και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου με την Παράταξη «Ρόδος Πορεία Ανατροπής» του Γιώργου Υψηλάντη.

Αν και θεωρώ ότι η εργασία και δραστηριοποίηση στα ακαδημαϊκά δρώμενα είναι η σταθερή επιλογή ζωής που έχω κάνει, εντούτοις παρακινήθηκα στο να εκθέσω τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών/συμπολιτισσών μου από μια σειρά δεδομένων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Οι εκλογές του Μάη για την τοπική αυτοδιοίκηση, θα αποτελέσουν μία σοβαρή πολιτική μάχη, όχι τόσο για να καταγραφεί σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο η αλλαγή κομματικών συσχετισμών από τις προηγούμενες εκλογές, αλλά κυρίως για να σταματήσει η «κατρακύλα» στην οποία σπρώχνουν την ελληνική κοινωνία συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα,τα οποία φυσικά έχουν τους/τις υποστηρικτές τους και σε τοπικό επίπεδο. Οι πολιτικές αυτές είναι οδυνηρές για τους κατοίκους των νησιών μας. Η αποδυνάμωση των δημοσίων υπηρεσιών, η υποβάθμιση της υγείας, της παιδείας και της επικοινωνίας μεταξύ των νησιών αλλά και με την υπόλοιπη χώρα, εντείνουν την απομόνωση των νησιών και δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και εγκατάλειψης στους νησιώτες. Η μνημονιακή κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει  περιοχές μοναδικού κάλους και αξίας υποβαθμίζοντας το περιβάλλον, όπως  και τις βασικές στρατηγικής σημασίας υποδομές για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του τόπου, όπως είναι τα λιμάνια και το αεροδρόμιο.

Σε όλα τα παραπάνω, οι «τοπικοί άρχοντες» δεν επέδειξαν καμιά ουσιαστική αντι-πρόταση, διεκδίκηση, αλλά ούτε και στήριξαν τους/τις εργαζόμενους/ες στις δύσκολες στιγμές που περνούν, παρά μόνο με τις γνωστές «ηθικές συμπαραστάσεις», την «κατανόηση» και, φυσικά, το «χτύπημα στην πλάτη»!….

Κατεβαίνω στις εκλογές αυτές γιατί αδυνατώ να πιστέψω ότι σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο βρέθηκαν κατά καιρούς τόσο ανίκανοι & διεφθαρμένοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν κατάφεραν να επιτύχουν ούτε κάποια βασικά στοιχεία ευημερίας για τον απλό πολίτη!

Να αναφέρω την παντελή έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού και την άναρχη ανάπτυξη των αστικών συγκροτημάτων;…. Την αδιανόητη απουσία σε περιφερειακούς και εθνικούς σχεδιασμούς για την προώθηση της ανακύκλωσης & της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων;… Τα χάλια των δημοσίων συγκοινωνιακών δικτύων και τις παλινωδίες στους σχεδιασμούς για χώρους στάθμευσης, ποδηλατόδρομους, υποδομές για ΑΜΕΑ κ.ά. (τη στιγμή που άλλο νησί της Δωδεκανήσου έχει κάνει άλματα σε αυτούς του τομείς);… Την απαξίωση των δημόσιων χώρων, ούτως ώστε να προβάλλεται ως περίπου «φυσιολογική» η εκχώρηση εκμετάλλευσης σε ιδιώτες;… Την τραγική κατάσταση σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, και μέσα στον αστικό χώρο, αλλά και σε πολλά σημεία της αγροτικής περιφέρειας του νησιού μας;…

Θα συμφωνήσω ότι για τα περισσότερα από αυτά ευθύνεται η Κεντρική Πολιτική Εξουσία, και σίγουρα μόνο η αποτίναξη των μνημονιακών δεσμών και η ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού κατεστημένου μπορεί να εγγυηθεί την επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι όμως μόνο η κυβέρνηση και η Τρόϊκα εκείνες που ευθύνονται για την κατάπτωση αυτή; Άραγε τις αθρόες προσλήψεις «ημετέρων» τα προηγούμενα χρόνια τις διέταξε η Τρόϊκα; Η άρνηση (ή ανικανότητα;) των δημοτικών αρχόντων να εκπονήσουν ορθολογικά, αποτελεσματικά και βιώσιμα οργανογράμματα στις δημοτικές υπηρεσίες, και –κυρίως— η έλλειψη πολιτικής βούλησης να τα επιβάλλουν, είναι αποτελέσματα αποφάσεων κάποιων «υψηλά ιστάμενων» μόνο; Η κατασπατάληση δημοσίων πόρων, χωρίς κανένα ουσιαστικό και βιώσιμο αποτέλεσμα, χωρίς κανένα όραμα, καμιά στρατηγική, έγινε και αυτή καθ’ υπόδειξη των Μνημονιακών κυβερνήσεων; (να θυμίσω τον ποδηλατόδρομο στην περιοχή Ενυδρείο, ο οποίος ξυλώθηκε μόλις άρχισε να κατασκευάζεται…)

Μπορεί η Παράταξη «Ρόδος Πορεία Ανατροπής» να μην επιδιώκει να φέρει κάποια «επαναστατική αλλαγή» στη Ρόδο. Αν όμως αυτή η Παράταξη (δηλαδή όλο/ες αυτοί/ές που τη συναπαρτίζουν) αποπειραθεί να προωθήσει θεσμούς, δράσεις και νοοτροπίες που θέτουν σε προτεραιότητα:

  • την ανάδειξη του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης,
  • την προστασία της δημόσιας περιουσίας, των  υποδομών του νησιού μας και των δημόσιων αγαθών, όπως είναι το νερό και η ενέργεια,
  • την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ίδιων των δημοτικών υπαλλήλων,
  • τη στήριξη των δομών αλληλεγγύης,
  • τη διαρκή πάλη κατά του φασισμού και της ξενοφοβίας,
  • την καταπολέμηση της διαφθοράς, της συναλλαγής και της ευνοιοκρατίας σε κάθε επίπεδο,
  • την αξιολόγηση δομών και ατόμων, όχι στη βάση «οριζοντίων» διώξεων των πάντων, αλλά με γνώμονα την αξιοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αποτελεσματική –για τον απλό πολίτη— δημόσια διοίκηση…

…. τότε αξίζει να ΔΙΟΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΟΔΟΥ!

Φίλες, φίλοι

  • Είναι καιρός να ανατρέψουμε το «Κατεστημένο»!
  • Είναι ώρα να δείξουμε ότι δεν μπορούν να μας διαφθείρουν άλλο!
  • Είναι ανάγκη να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε «δεδομένοι»! Ότι μπορούμε να αλλάξουμε, πρώτα εμείς, και μετά το νησί μας!

Καλό αγώνα!

Διονύσης Γουβιάς

Πανεπιστημιακός – Υποψήφιος με την παράταξη του Γιώργου Υψηλάντη «ΡΟΔΟΣ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ».

 

Pin It on Pinterest