Γιώργος Υψηλάντης: “Η Ρόδος του αύριο πρέπει να μας κάνει περήφανους και ευτυχισμένους”

Ο Γιώργος Υψηλάντης είναι ένας άνθρωπος που αν και δεν υπηρέτησε μέχρι σήμερα από αιρετή θέση τον τόπο μας, ήταν ανέκαθεν ενεργός πολίτης με μεγάλη συμμετοχή και προσφορά στα κοινά.  Από τους επαγγελματικούς χώρους που έχει περάσει έχει αφήσει ένα καθαρό αποτύπωμα και πλέον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου μέσα από τη Δημαρχεία της Ρόδου να ανατρέψει το παλιό και να κτίσει το καινούριο. Με έναν συνδυασμό καταρτιζόμενο από ενεργούς πολίτες  με εμπειρία στα θέματα ζωτικής σημασίας που απασχολούν το νησί μας, ξεκινάει για την πορεία της μεγάλης ανατροπής… 

Ακολουθεί η συνέντευξη του Υποψήφιου Δημάρχου Ρόδου Γιώργου Υψηλάντη στο rodosreport

 • κ. Υψηλάντη, ποια ήταν η κινητήριος δύναμη που σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα για τον Δήμο της Ρόδου;

Κάθε ενεργός πολίτης, οφείλει να μετέχει στα δρώμενα του τόπου, με όποιο τρόπο μπορεί. Η κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η Ρόδος, δεν επιτρέπει σε κανέναν να απέχει. Και κανείς δεν περισσεύει. Γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επίλυσή τους, αποφάσισα τη συμμετοχή μου σ’ αυτές τις εκλογές.

Ο τόπος έχει ανάγκη από έμπειρους ανθρώπους, με γνώση, φρέσκιες ιδέες και κυρίως αποφασισμένους να αγωνισθούν για τη Ρόδο. Να διεκδικήσουν αυτά που της ανήκουν. Να δημιουργήσουν αυτά που της χρειάζονται.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Μια χαμένη πενταετία, μια επανάληψη του ίδιου έργου, δεν θα μας καθηλώσει απλά, θα μας καταστρέψει. Κι αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Η ΡΟΔΟΣ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ είναι εδώ και αποτελεί την απάντηση στο πρόβλημα.

 • Εκτός από την συνεργασία σας με τον κ. Γιαννόπουλο, αν και ενεργός πολίτης, απείχατε από την πολιτική για αρκετά χρόνια. Θεωρείτε ότι τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου;

Δεν απείχα ποτέ από την πολιτική. Πολιτική, είναι έτσι κι αλλιώς η στάση μας απέναντι στα ζητήματα που θέτει κάθε στιγμή ή ίδια η ζωή. Δεν είχα απλά αποφασίσει την άμεση εμπλοκή μου από αιρετή θέση. Προφανώς τώρα ήλθε η ώρα να το κάνω. Και το κάνω!

 • «Ρόδος Πορεία Ανατροπής»  είναι το όνομα της παράταξης σας. Θεωρείτε ότι όπως δουλεύει ο Καλλικράτης θα μπορέσετε να κάνετε τη μεγάλη ανατροπή για το νησί μας;

Η κατάσταση της Ρόδου, είναι σήμερα δεδομένη και δεν αρέσει σε κανέναν μας. Η ανατροπή αυτής της
κατάστασης με όποιο κόστος, είναι επιβεβλημένη αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως τόπος.

Ο τρόπος λειτουργίας του δήμου με τον Καλλικράτη και τις υπόλοιπες νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολούθησαν, είναι δεδομένο ότι δεν ευνοεί την αυτοτελή και αντιγραφειοκρατική λειτουργία του. Ωστόσο όταν είσαι αποφασισμένος να κάνεις την ανατροπή που απαιτείται, τότε κανένας Καλλικράτης δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Οι νόμοι ψηφίζονται από τη βουλή και τροποποιούνται απ’ αυτήν. Αρκεί κάποιος να το διεκδικήσει σθεναρά.

 • Στο ψηφοδέλτιο σας συμμετέχουν 145 υποψήφιοι όταν το ανώτατο όριο είναι 330. Που πιστεύετε ότι οφείλεται η δυσκολία κατάρτισης του ψηφοδελτίου από όλους τους υποψηφίους;

Το σύστημα κατάρτισης των δημοτικών ψηφοδελτίων που προβλέπει ο Καλλικράτης, είναι κυριολεκτικά τερατούργημα. Στα τοπικά συμβούλια θα έπρεπε το ψηφοδέλτιο να είναι ενιαίο και να εκλέγονται οι άριστοι των κατοίκων κάθε χωριού. Παραταξιακά θα έπρεπε να είναι τα ψηφοδέλτια, μόνο σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου.

Η οικονομική κρίση και ο αγώνας για καθημερινή επιβίωση, αποτελεί μια πρώτη αιτία αποθάρρυνσης πολλών δημιουργικών πολιτών να συμμετέχουν στα κοινά.

Πολλοί είναι επίσης εκείνοι οι πολίτες που επειδή δεν έχουν ως κίνητρο την καρέκλα αλλά την προσφορά, έχουν αναστολές συμμετοχής γιατί θεωρούν ότι ίσως δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ίδιες τους τις προσδοκίες.

Τέλος η απογοήτευση όσων συμμετείχαν στην προηγούμενη δημοτική περίοδο από την απραξία και την απαξία που εισέπραξαν, τους οδήγησε στην απόφαση να απέχουν αυτή τη φορά.city_img_536b7e6aad110

Ως παράταξη φτιάξαμε έναν συνδυασμό μικρότερο ίσως αριθμητικά αλλά συνεκτικό και με σαφή υπεροχή στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Πείσαμε αλλά δεν πιέσαμε κανέναν, δεν εκβιάσαμε, δεν εξαγοράσαμε, δεν μπήκαμε σε διαδικασίες συναλλαγής ή υπόσχεσης δουλειάς και οφιτσίων. Είμαστε μονιασμένοι  και έτοιμοι να διοικήσουμε τον δήμο την επόμενη μέρα, δίνοντας λύση στα προβλήματα του τόπου.    

 • Η κοινωνία βλέπει πλέον τους πολιτικούς με «κακό μάτι». Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας «πολιτικό»;

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό. Υπάρχουν εξάλλου τόσοι πολλοί γύρω μας, που με την παρουσία και τη διαδρομή τους κατάφεραν να απαξιώσουν τον όρο. Ήμουν και είμαι ενεργός πολίτης και τέτοιος θα παραμείνω.

 • Ξεκινώντας ως Δημοτική Αρχή εάν εκλεγείτε, ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητες σας;

Τα δεδομένα είναι εκείνα που καθορίζουν τις επιλογές και τις προτεραιότητες. Κι αυτά είναι:

 • Η μείωση των πόρων του δήμου κατά 60% τουλάχιστον και το υψηλό ακόμα χρέος του.
 • Η κατάργηση δομών και οι απολύσεις προσωπικού, όπως και αν αυτές βαφτίζονται.
 • Η αρπαγή της περιουσίας του Ροδιακού λαού από το ΤΑΙΠΕΔ.
 • Η βαθιά κοινωνική, οικονομική και εντέλει ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε όλοι.
 • Το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του δήμου, που ευνοεί τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών, αντί για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και παραγωγικών πρωτοβουλιών και δράσεων.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, έχουμε ξεκάθαρες προτεραιότητες να ακολουθήσουμε από την επομένη των εκλογών.

Δεν θα μείνω στα τετριμμένα, στο ότι δηλαδή πρέπει να κάνουμε τη Ρόδο πιο καθαρή ή πιο όμορφη. Αυτά αποτελούν αυτονόητες, πρωταρχικές κι αν θέλετε για μένα εύκολες υποχρεώσεις. Προτεραιότητές μας είναι:

 • Η ανάδειξη του αναστήματος και του διεκδικητικού χαρακτήρα του Δήμου Ρόδου.
 • Η προστασία και η αλληλεγγύη των χειμαζόμενων συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των άνεργων νέων που παίρνουν τους δρόμους της ξενιτιάς ή μαραζώνουν στα αδιέξοδα που γίνονται όλο και πιο σκληρά και αξεπέραστα.
 • Η ενίσχυση της ανάπτυξης, η στήριξη των ντόπιων επιχειρήσεων, η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και η δημιουργία ευκαιριών ανάληψης δημοτικού έργου όχι από ιδιώτες αλλά  από συνεταιριστικές ή άλλες καινοτόμες μορφές οργάνωσης των άνεργων συμπολιτών μας.
 • Η διασφάλιση του δημόσιου ή ευρύτερα κοινωνικού χαρακτήρα αγαθών και υπηρεσιών, όπως το νερό, η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων. Αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος με έργα που θα λύνουν τα προβλήματα και δεν θα τα κουκουλώνουν προσωρινά.
 • Η εμβάθυνση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών όχι μόνο στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν αλλά και στη διαδικασία επίλυσής τους μέσα από κινήματα εθελοντισμού και μαζικές δράσεις.  

Όσο για τα έργα που πρέπει να γίνουν στη Ρόδο, σίγουρα είναι πολλές οι ανάγκες και μακρύς ο κατάλογος των μεγάλων παρεμβάσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, οι υποδομές, κλπ.

Η Ρόδος είναι πανέμορφος τόπος, με αστείρευτο φυσικό πλούτο και ομορφιά που δυστυχώς εμείς οι ίδιοι παραμελούμε, υποτιμούμε και πουλάμε πολύ φτηνά. Κι αυτό είναι καιρός ν’ αλλάξει!

 • Σε αυτόν τον αγώνα έχετε τη στήριξη κάποιων πολιτικών χώρων. Θέλετε αυτοί που θα σας ψηφίσουν να σκεφθούν κόμματα ή προγράμματα και να αξιολογήσουν;

Είμαστε αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο που έχει τη στήριξη πολλών πολιτικών χώρων αλλά κυρίως σκεπτόμενων και ενεργών πολιτών. Σ’ αυτές τις εκλογές οι δημότες πρέπει να τα ζυγίσουν όλα. Τους συγγενείς και φίλους τους έχουμε, τους αγαπούμε και τους τιμούμε συνεχώς, είτε τους ψηφίζουμε είτε όχι. Στο μυαλό μας όμως πρέπει να έχουμε ότι με τη ψήφο μας επιλέγουμε δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο. Και πρέπει να διαλέξουμε τους καλύτερους.

 • Πως θέλετε το «αύριο» για την Ρόδο, αν είστε ο νέος Δήμαρχος;

Η Ρόδος του αύριο, θέλουμε να είναι ένας τόπος αειφορικά βιώσιμος για μας, τα παιδιά μας και τους επισκέπτες της. Ένας τόπος που θα αναπτύσσεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά μας. Που θα δίνει ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο και κυρίως στους νέους να ζήσουν και να δημιουργήσουν κι όχι να παίρνουν τους δρόμους της ξενιτιάς.

Η Ρόδος του σήμερα μας πονά και μας πληγώνει, η Ρόδος του αύριο πρέπει να μας κάνει περήφανους και ευτυχισμένους. Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά γι’ αυτό!

10273459_1456275114607644_8140087579892135919_n

Pin It on Pinterest