Δημήτης Γάκης για Πρωτομαγιά : “Η ιστορία ξαναγράφεται”

Με αφορμή την επέτειο – φόρο τιμής της εργατικής Πρωτομαγιάς, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ιστορία ξαναγράφεται. 130 και πλέον χρόνια πριν, οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ κατάφεραν το τότε αδιανόητο για πολλούς, τη θέσπιση ουσιαστικών και θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων:

 • 8ωρη εργασία,
 • αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας,
 • άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς περιορισμούς,
 • ελεύθερος συνδικαλισμός,
 • συλλογικές συμβάσεις εργασίας,
 • αξιοπρεπείς συντάξεις γήρατος – αναπηρίας κλπ.,
 • επιπλέον αποδοχές σε περίπτωση υπερωριακής εργασίας,
 • προστασία από την αυθαίρετη απόλυση,
 • χρηματική αποζημίωση σε περίπτωση δικαιολογημένης απόλυσης,
 • άδεια με αποδοχές,
 • δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα,
 • δικαίωμα στην ισότιμη και δωρεάν μόρφωση

είναι μερικά μόνο από αυτά που κατακτήθηκαν έκτοτε με αγώνες των εργαζομένων που πολλές φορές βάφτηκαν με αίμα. Ανέκαθεν η εργατική Πρωτομαγιά συμβόλιζε τις θυσίες και τους αγώνες των πολιτών κάθε χώρας για μια καλύτερη ζωή.

Κοιτάζοντας πίσω τα τελευταία 5 πέτρινα μνημονιακά χρόνια, δυστυχώς σχεδόν όλα όσα αποκτήθηκαν κάποτε μέσα από εργατικούς αγώνες, στην Ελλάδα για τους περισσότερους μοιάζουν ήδη μακρινό παρελθόν.

Σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η επικαιροποιημένη έκδοση των μνημονιακών επιταγών που πληρώνει υποτακτικά η χώρα.

Οι νέες λαϊκές θυσίες είναι προ των πυλών, και για πολλοστή φορά η Ελλάδα καλείται να ‘αποφασίσει’ τα κομμάτια που θα χάσει προς ικανοποίηση των δανειστών – τοκογλύφων.

Οι πολιτικοί τους συνεργάτες, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ελιά και λοιπές μνημονιακές δυνάμεις (Ποτάμι και ό, τι άλλο κατασκεύασμα του συστήματος σκεφτούν), κλιμακώνουν την επίθεση των καπιταλιστών σε κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση. Μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και στην ιδιωτική (μετά τη δημόσια) χρεοκοπία, εξασφαλίζοντας συνεχώς χρήματα για τους τοκογλύφους δανειστές και τους τραπεζίτες.

Έτσι, η ίδια η κοινωνία οδηγείται σε χρεοκοπία.

Η φετινή Πρωτομαγιά είναι ευκαιρία για να θυμηθούμε πως οι εργαζόμενοι ό, τι κέρδισαν, το κέρδισαν ενωμένοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανατροπή των μνημονίων, και όλων των αντιλαϊκών μέτρων. Επιμένει και αναδεικνύει στα κινήματα και στην κάλπη ότι οι πραγματικοί ένοχοι της τραγωδίας που ζούμε, είναι οι τοκογλύφοι – καπιταλιστές και τα εγχώρια και διεθνή τους στηρίγματα ενάντια σε κάθε προσπάθεια ενοχοποίησης της κοινωνίας.

Η φετινή επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς έχει λοιπόν διπλό μήνυμα:

Τους διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων για πρόοδο, ευημερία και βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών και το επίκαιρο μήνυμα της ρήξης και της ανατροπής στις επιταγές του διεθνούς νεοφιλελεύθερου κεφαλαίου και της λογικής της ισοπέδωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Με ανοιχτό το βλέμμα στο μέλλον, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και εκμετάλλευση, για το σοσιαλισμό.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ με τη ψήφο μας η φράση «εργασιακά δικαιώματα» να γεμίσει και πάλι με νόημα.

Στις 25 Μάη, με ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ γκρεμίζουμε το κατεστημένο, διώχνουμε τους τοκογλύφους της Τρόικας και από τις 26 το πρωί ξεκινάμε την πορεία μαζί με το λαό, χέρι – χέρι, προς τη χώρα που αξίζει στους πολίτες της, και για μια Ευρώπη των λαών, με δημοκρατία – αλληλεγγύη – ισότητα και ευημερία.»

 

Pin It on Pinterest