Φώτης Χατζηδιάκος: “Τα χέρια μας είναι καθαρά , το αποτύπωμα μας θα είναι λαμπερό και πεντακάθαρο”

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΟΔΟΥ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ

Η σημειολογική ίδρυση της αυτοδιοικητικής παράταξής μας στις 7 Μαρτίου 2014, την ημέρα του εορτασμού της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, συμβολίζει τη συσπείρωση όλων των συμπολιτών μας, τους οποίους ενώνει το όραμα μιας συμμετοχικής, δημιουργικής και πολυσυλλεκτικής τοπικής κοινωνίας.

Με την ίδρυση της νέας μας δημοτικής παράταξης επιλέγουμε συνειδητά να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του νησιού, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών και να αναδείξουμε τις αξίες του τόπου μας, για ένα καλύτερο αύριο, αφήνοντας το «αποτύπωμά μας» για τις επόμενες γενιές.

Η παράταξή μας είναι πολυδιάστατη, αποτέλεσμα συσπείρωσης αυτοδιοικητικών και κοινωνικών δυνάμεων. Αποτελεί σύνθεση παλιών, άφθαρτων στελεχών, με περισσότερους νέους υποψηφίους. Υποψηφίους με διαφορετικές πολιτικές καταβολές και ιδεολογικές αφετηρίες. Υποψήφιους που έχουν διάθεση και μεράκι να προσφέρουν για τη Ρόδο μας.

Γι’ αυτό δεν αναζητήσαμε το χρίσμα ή τη στήριξη κανενός πολιτικού και κομματικού χώρου. Γιατί η μόνη στήριξη που ζητάμε είναι αυτή του Ροδιακού λαού, η οποία μας δεσμεύει απέναντι στον κάθε συμπολίτη και στην κάθε συμπολίτισσά μας.

Η προσπάθειά μας πλαισιώνεται:

Από εκλεκτούς συναδέλφους, που δούλεψαν και πάλεψαν για τον Δήμο

Από επιστήμονες, που επιθυμούν να συνεισφέρουν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

Από νέους ανθρώπους που προβληματίζονται, οραματίζονται και αγωνίζονται για τα όνειρά τους

Από ενεργούς πολίτες που προσφέρουν στον τόπο τους μέσα από συλλόγους και σωματεία, που δεν συμβιβάζονται με την λογική της διαχείρισης της κατάστασης και θέλουν να παρέμβουν εθελοντικά για να αλλάξουν το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους

Η ύπαρξη διαφορών βέβαια ή η διαφορετική προσέγγιση των θεμάτων είναι συχνά μια αναπόφευκτη πραγματικότητα, που όμως τις περισσότερες φορές μέσα από την πολυφωνία καταλήγει σε μια σύνθεση και συνεργασία, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Και αυτό είναι που επιζητεί και θέλει ο κάθε πολίτης. Να γίνεται κοινωνός των προβλημάτων, να προτείνει λύσεις, «να συνδημοτεύει», να συνδιοικεί και να μετέχει με ίσα δικαιώματα αλλά και με τις υποχρεώσεις, που του αναλογούν.

Σύμφωνα με την αριστοτελική ρήση «το όλον σημαντικότερο του μέρους». Οταν όλοι μαζί συνεργούμε με θετικό και δημιουργικό πνεύμα, το αποτέλεσμα, που παράγεται, είναι πάντα μεγαλύτερο από το μέσο όρο των ατομικών αποτελεσμάτων.

Δύναμη για μας σημαίνει: Γνωρίζουμε, Μπορούμε και Θέλουμε!!!

Δεν είμαστε απλοί θεατές των γεγονότων, ούτε αμέτοχοι κριτές των όσων συμβαίνουν γύρω μας. Αντλούμε δύναμη από τη δύναμή σας για να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον του τόπου μας.

Όλοι μαζί, με σκληρή δουλειά, αποτελούμε δύναμη δημιουργικότητας, ελπίδας, προοπτικής και αξιών.

Όλοι μαζί γινόμαστε δυνατοί.

Όλοι μαζί είμαστε η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Όλοι μαζί είμαστε η ΔΥΝΑΜΗ του τόπου μας.

Η λέξη «πολίτης» είναι στο επίκεντρο του προγράμματός μας, αλλά και ο δημιουργός του. Οι στοχεύσεις υπηρετούν τον πολίτη και η οριοθέτηση των στοχεύσεων αυτών θα γίνει μαζί με τους πολίτες.

Το πρόγραμμά μας είναι δομημένο για να τον υπηρετεί. Η υλοποίησή του θα γίνει μαζί με τους πολίτες γιατί οι πολίτες έχουν προσωπική αντίληψη και γνώση των πραγμάτων και κρίνουν και συγκρίνουν.

Ξεκινάμε σήμερα με την παρουσίαση των θέσεων της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξής μας, τον αγώνα για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Διεκδικούμε έναν τόπο αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού του.

Οραματιζόμαστε ένα Δήμο Ενεργών Πολιτών.

Αντίπαλοι μας στον αγώνα αυτό δεν είναι οι άλλες παρατάξεις. Απέναντί μας είναι τα προβλήματα της Ρόδου, είναι όλα αυτά που υποβαθμίζουν τον τόπο μας και όλοι εκείνοι που στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξή της

Το όραμά μας είναι : Μία ΡΟΔΟΣ Ανθρωποκεντρική, Σύγχρονη, Ανταγωνιστική, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία της, μέσα από ένα νέο μοντέλο Διοίκησης.

Ανθρωποκεντρική:

Ανθρωποκεντρική καθώς πρωταρχική μας μέριμνα είναι πως θα βελτιώσουμε και θα καλυτερέψουμε τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, βάζοντας στο επίκεντρο κάθε ενέργειας τον άνθρωπο. Η ενίσχυση της ποιότητας ζωής του κάθε πολίτη, του εργαζόμενου, του επιχειρηματία, της μεσαίας τάξης, του νέου και του υπερήλικα, του ντόπιου και του αλλοδαπού, του επισκέπτη και του μετανάστη. Η αποφυγή της παρανομίας και η αξιοκρατία στις επιλογές μας για μια Ρόδο, όπου η αλληλεγγύη, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός θα γίνει έκφραση τη κοινωνίας και θα εκδηλώνεται μέσα στην κοινωνία. Διαμορφώνουμε μια κοινωνία στην οποία ο πολίτης να μπορεί να ζει, να εργάζεται να εξελίσσεται, να οραματίζεται:

 • Για μια Ρόδο καθαρή, όμορφη στα μάτια του επισκέπτη και του μόνιμου κάτοικού της.

 • Για μια Ρόδο του Πολιτισμού και της Παράδοσης, αντάξιας της ιστορίας της.

 • Για μια Ρόδο του αθλητισμού και της άσκησης σε κάθε γωνιά του νησιού, για όλες τις ηλικίες.

 • Για μια Ρόδο με στοργή στην προσχολική ηλικία

 • Για μια Ρόδο της αλληλεγγύης, με τις υπηρεσίες του Δήμου στο πλευρό του Δημότη.

 • Με υπηρεσίες πρόνοιας για τους ανήμπορους, τους ηλικιωμένους, τους αρρώστους.

 • Με ενισχύσεις σε ευγενείς εθελοντικές πρωτοβουλίες σε ευαίσθητους τομείς κοινωνικής αρωγής, όπως κοινωνικό ιατρείο, κοινωνικό φαρμακείο, φροντιστήριο και ακόμη,

 • Με την δημιουργία ενός ολοκληρωμένο κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης και ασφάλειας για τους πολίτες.

Σύγχρονη:

Σύγχρονη και μοντέρνα Ρόδος, ενσωματώνοντας τους στόχους της οικονομικής ανάπτυξης, και της περιβαλλοντικής προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη την πολιτιστική και πολιτισμική μας κληρονομιά.

Δημιουργούμε ένα ελκυστικό και λειτουργικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους επισκέπτες.

Με αυτό τον τρόπο η τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα υπαρκτά προβλήματα, αναδεικνύεται σε αναπτυξιακό μοχλό, προτάσσοντας τις αξίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και προάγει την κοινωνική συνοχή δημιουργώντας ένα κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης και ασφάλειας για τους πολίτες.

 • Με υποδομές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας.

 • Με δημόσια κτίρια καθαρά και προσβάσιμα σε όλους, σε άτομα με αναπηρίες, τους ηλικιωμένους, τις μητέρες με τα καροτσάκια των παιδιών και τους ηλικιωμένους. (αναφορά αίθουσας). Με παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά μας και με αξιοπρεπή σχολικά συγκροτήματα

 • Με την προώθηση των ενεργειών για την κατασκευή της υπόλοιπης Περιμετρικής οδού πόλεως Ρόδου, και της Νέας Εισόδου πόλης (Αεροδρόμιο- Παστίδα – Νοσοκομείο) Μεσογειακή χάραξη) σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ.

 • Με την Επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης με την άμεση κατασκευή υπόγειων και υπέργειων χώρων στάθμευσης.

 • Με την Ανάπτυξη του δικτύου πεζοδρόμων και την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων ως μέλος του δικτύου των πόλεων χωρίς αυτοκίνητο.

 • Με την άσκηση πίεσης για την γρήγορη κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Ρόδο.

 • Με την άμεση αξιοποίηση του φράγματος Γαδουρά και την ολοκλήρωση των δικτύων μεταφοράς και των διυλιστηρίων.

 • Με την οριστική επίλυση του προβλήματος της αποχέτευσης μέσω του αγωγού Αρχάγγελος- Αφάντου– Βόδι, καθώς και την κατασκευή μικρών ( compact) βιολογικών όπου δεν υπάρχουν.

 • Με την ολοκλήρωση υφισταμένων και την επέκταση δικτύων άρδευσης σε όλες τις γεωργικές περιοχές του νησιού.

 • Με την ολοκλήρωση των αποκαταστάσεων των ΧΑΔΑ στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών οδηγιών και την χωροθέτηση υποδοχέα απόθεσης αδρανών υλικών

Με πόρους που ήδη δεσμεύσαμε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας:

 • Βελτιώνουμε το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού με έμφαση στην ολοκλήρωση του κλειστού κολυμβητηρίου Ιαλυσού, του κλειστού γυμναστηρίου Καλλιθέας και την ανέγερση του νέου κλειστού γυμναστηρίου και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων στην πόλη της Ρόδου για την εξυπηρέτηση κυρίως των σωματείων της πόλης στην περιοχή του Περιφερειακού Φυτωρίου.

 • Θέτουμε σε άμεση προτεραιότητα την ολοκλήρωση και εκτέλεση της μελέτης ανάπλασης του θαλάσσιου μετώπου της πόλης της Ρόδου, από την περιοχή Ψαροπούλας μέχρι το Καρνάγιο.

 • Προχωρούμε στην κατασκευή κτιρίου επιβατών στο λιμάνι της Ακαντιάς και λιμενοβραχίονα στο λιμάνι της Καμείρου.

 • Προωθούμε άμεσα την ολοκλήρωση και υλοποίηση της μελέτης προστασίας των βόρειων ακτών του νησιού από τη διάβρωση από την Κάμειρο μέχρι την Ιξιά.

 • Νομιμοποιούμε και καθιστούμε λειτουργικά τα υφιστάμενα αλιευτικά καταφύγια των Φανών και του Πλημυριού Καταβιάς.

Ανταγωνιστική:

Στα πλαίσια του μόλις προχθές συγκροτηθέντος Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής και κατ΄εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 101 για την αντιμετώπιση της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας, επιδιώκουμε ένα μόνιμο και ισχυρό διεκδικητικό πλαίσιο προς τα κέντρα αποφάσεων, καθιερώνοντας σε μόνιμη βάση, συνεργασία με τοπικούς φορείς και με το Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 • Σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς και συνεταιρισμούς διαμορφώνουμε τις συνθήκες, για τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τριτογενή τομέα, προκειμένου να προαχθεί η επιχειρηματικότητα στις αγροτικές περιοχές και η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

 • Στηρίζουμε την τοπική παραγωγή με την ανάδειξη και πιστοποίηση ποιότητας χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων (λάδι, κρασί, μέλι….)

 • Στοχεύουμε στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, για την καταπολέμηση της ανεργίας, ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες συνεργασίας κοινωνικής οικονομίας με την σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

 • Στον τομέα του τουρισμού και σε συνεργασία με τους θεσμοθετημένους φορείς, τους εκπροσώπους επιχειρηματιών και εργαζομένων, στοχεύουμε στις διάφορες μορφές θεματικού τουρισμού, όπως ενδεικτικά :

– θαλάσσιο, με την ολοκλήρωση της Μαρίνας, της δημιουργία μαρίνας πολυτελείας στο Μαντράκι, τη λειτουργία του Καρνάγιου, με την άμεση επίλυση του πολύχρονου ζητήματος των ΡΟΜΑ.

– κρουαζιέρας, με την καθιέρωση του Home Port της Ρόδου ως το κύριο λιμάνι εισόδου/εξόδου κρουαζιέρας στο Αιγαίο.

– πολιτιστικό, με την ανάδειξη των αρχαιολογικών μας χώρων, των παραδοσιακών οικισμών, των μουσείων και των φεστιβάλ σε συνεργασία με τις τοπικές μας κοινότητες που έχουν ρόλο και λόγο σε όλα τα θέματα αθλητισμού και πολιτισμού, αλλά και τους τοπικούς συλλόγους και φορείς που έχουν αμεση γνώση των θεμάτων της περιοχής τους. .

– οικολογικό, με την ανάδειξη του ορεινού όγκου του νησιού αλλά και των μοναδικού κάλλους μονοπατιών του προφήτη Ηλία, του Αγ. Σουλά, της Φιλερήμου και της Κυμισάλας.

– αθλητικό, με την ανάδειξη διεθνών και την επαναφορά παλαιότερων επιτυχημένων εκδηλώσεων, όπως του διεθνούς ποδηλατικού γύρου Ρόδου, των Διαγορείων, αγώνων beach Volley, διεθνών αγώνων ιστιοσανίδας στην Ιαλυσό και στη Νότια Ρόδο.

– τουρισμός της 3ης ηλικίας και των ΑΜΕΑ. Δράσεις που πιλοτικά ήδη ξεκινήσε μέσα από τη συνεργασία Περιφέρειας, Δήμου, Συλλόγου ΑΜΕΑ και Ενωσης ξενοδόχων Ρόδου.

– Θέλουμε να προχωρήσει άμεσα η ορθολογική αξιοποίηση του γηπέδου Γκολφ στα Αφάντου, σύμφωνα όμως με τις προδιαγραφές που έχει ήδη θέσει η τοπική κοινωνία.

– Στηρίζουμε ήδη καταξιωμένες εκδηλώσεις, την Αγροτοχειροτεχνική Έκθεση Κρεμαστής, καθώς και την ολοκλήρωση του γαστρονομικού κέντρου και του κέντρου προώθησης τοπικών προϊόντων στο παλιό οινοποιείο της ΚΑΙΡ.

 • Στον τομέα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, σε συνεργασία και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας επιδιώκουμε την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, του Παλαιού Νοσοκομείου και της Ροδιακής ΄Επαυλης και αντιδρούμε δυναμικά σε κάθε προσπάθεια σφετερισμού της Ροδιακής γης, χωρίς να είμαστε αντίθετοι στην αξιοποίησή της, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας.

Σεβόμενοι το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον :

– Σχεδιάζουμε μια ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

-Εφαρμόζουμε μελέτες νέας πολεοδομημένης γης και θεσμοθετούμε άξονες ανάπτυξης του εξωαστικού χώρου, ο οποίος σήμερα αναπτύσσεται άναρχα, δίχως σχέδιο, έλεγχο και προοπτικές.

– Προωθούμε Πράξεις Εφαρμογής των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως με την παράλληλη σύνταξη χωροταξικής μελέτης για όλο το νησί, επιλύοντας έτσι χρόνια προβλήματα που εμποδίζουν την ορθολογική ανάπτυξη της Ρόδου.

– Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο μοναδικό ζωντανό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, τη Μεσαιωνική μας Πόλη. Ενισχύουμε πρωτοβουλίες και πολιτικές για τους κατοίκους της και θέτουμε αυστηρούς κανόνες λειτουργίας στις λοιπές δραστηριότητες μέσα σ αυτή.

– Επειδή η Ρόδος δεν είναι μόνο Μεσαιωνική Πόλη, με την ίδια ευαισθησία, αναδεικνύουμε όλα μας τα χωριά, τις γειτονιές και τους παραδοσιακούς οικισμούς.

– Αναδεικνύουμε την ύπαιθρο με τη διαμόρφωση και βελτίωση της αγροτικής και δασικής οδοποιίας, ώστε οι άνθρωποι του μόχθου της γης να αξιοποιήσουν τις καλλιέργειές τους επ’ ωφελεία της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Νέο μοντέλο διοίκησης.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου, και αποδοτικού μοντέλου διοίκησης, το οποίο να αφουγκράζεται τις πραγματικές ανάγκες, να παρέχει άμεσα λύσεις και να υλοποιεί δράσεις με επίκεντρο τον πολίτη, τη γειτονιά, την πόλη, το νησί.

Θέλουμε ένα Δήμο που να λειτουργεί με επίκεντρο τον πολίτη

Στοχεύουμε σε ένα νέο αποτελεσματικό μοντέλο αποκεντρωμένης λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, με την αξιοποίηση του ανθρώπινου υπαλληλικού προσωπικού, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας στην πόλη και σε κάθε χωριό.

Θεωρώντας αναγκαία και ικανή συνθήκη την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων, τόσο στο τοπικό συμβούλιο της πόλης όσο και στα τοπικά και δημοτικά συμβούλια των νησιών, αναδεικνύουμε την ουσιαστική συμμετοχή στη διοίκηση όλων των αιρετών εκπροσώπων του νησιού και ταυτόχρονα, αναβαθμίζουμε τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Δήμου, ενισχύοντας την αυτοδυναμία των τοπικών μηχανισμών.

Οραματιζόμαστε ένα Δήμο Ενεργών Πολιτών, ώστε ο κάτοικος και ο επισκέπτης του νησιού να συμμετέχει στα δρώμενα της πόλης

Θέλουμε τους πολίτες συμμέτοχους και κοινωνούς των πρωτοβουλιών και των δράσεων μας. Θέλουμε τον πολίτη πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Φίλες και Φίλοι,

Μπροστά μας έχουμε 5 κρίσιμα χρόνια, στα οποία θα κληθούμε να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον του νησιού μας. Αυτό απαιτεί γνώση, εμπειρία, δουλειά, διάθεση για προσφορά αλλά και πρωτοπόρα σκέψη, φρέσκιες ιδέες, ήθος και προπαντός συνεργασίες σε κάθε επίπεδο.

Δεσμευόμαστε να είμαστε συνεπείς σε όσα διακηρύσσουμε. Να αγωνιστούμε συλλογικά, δραστήρια και αποτελεσματικά, να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο παρόν και να οραματιστούμε ένα ακόμα καλύτερο αύριο.

Με αυτές τις σκέψεις και με αυτό το όραμα απευθυνόμαστε σε όλους τους συμπολίτες και καλούμε όσους συμμερίζονται τις δικές μας αγωνίες και μοιράζονται τους ίδιους στόχους να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα μας.

Χωρίς αποκλεισμούς

Με πολλή δουλειά, πολύ αγώνα, αλλά και πολλή αγάπη για τον τόπο μας και τους κατοίκους του.

Καλό αγώνα φίλοι μου …

Pin It on Pinterest