Εγκαίνια του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας στη Ρόδο

Η βία κατά των γυναικών δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό ή οικονομικό σύστημα. Η κακοποιημένη γυναίκα συναντάται σε κάθε πολιτισμό και σε κάθε ιστορική ανασκόπηση. Η Βία ως βίωμα ή ως απειλή στερεί από τις γυναίκες την άσκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Ο Δήμος Ρόδου στέκεται δίπλα στη γυναίκα και κάνει πράξη την στήριξή του με τα εγκαίνια του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στις 10.30πμ στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Την τελετή εγκαινίων θα τιμήσει με την παρουσία της η Γενική Γραμματέας Ισότητας κα. Βάσω Κόλλια.

«Με την τελετή εγκαινίων  θέλουμε να περάσουμε ένα συμβολισμό στην κοινωνία. Όλο το Δημαρχείο την Πέμπτη θα μεταμορφωθεί για να υποδεχτεί και να υποστηρίξει το πρόβλημα της έμφυλης βίας.  Μέσα από τον  Πολιτισμό θέλουμε να προβάλλουμε τις μορφές της βίας που  οι γυναίκες υφίστανται» μας επισημαίνει η κα. Λίτσα Κρεμαστινού – Ροδίτη, αντιδήμαρχος της Κοινωνικής Πολιτικής.
Η τελετή των εγκαινίων οργανώνεται από τη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου και για αυτήν εργάστηκαν πάνω από 35 καλλιτέχνες. Σημαντικοί δημιουργοί έδειξαν το ενδιαφέρον τους και πρόσφεραν απλόχερα τα έργα τους. Στην τελετή συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι Γυναίκες χωρίς Σύνορα και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης (Europe Direct) της ΑΝΔΩ.

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα θέμα ύψιστης κοινωνικής σημασίας με το οποίο οι τέχνες  σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν και εξακολουθούν να προσεγγίζουν και να αναλύουν την προβληματική του. Τα δρώμενα έχουν επιλεγεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτυπωθεί το ευρύ φάσμα των περιπτώσεων γυναικών που, υφίστανται διάφορες μορφές βίας (ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, φυλετική, κοινωνική), αλλά και να δείξουν το χρονικό βάθος του προβλήματος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Προαύλιος  χώρος Δημαρχιακού Μεγάρου    
«Μπορείς!»     Ξυλογλύπτης  Σπύρος  Κωσταδήμας,
Ζωγράφος Βασίλης Τόλης,
Mod Café – Bar
Αφίσες Εικονίζονται έργα της Ζωγράφου Ειρήνης Βαζούκου
Ισόγειο Δημαρχιακού  Μεγάρου
«Όχι άλλη σιωπή»  Εικαστική παρέμβαση της Σάρας  Παυλάτου Spa1 Μακιγιάζ  Δέσποινα Μαστροβασίλη
«Αφροδίτη Πάσχουσα»  έργο  του Φωτογράφου Νίκου Κασέρη
Σελιδοδείκτες      Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ρόδου – Europe Direct της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου Α.Ε.   

10:30    «Μια κόρη ρόδα εμάζευε»  δημοτικό τραγούδι  Ερμηνεία Αυγή Παππά
10:40    «Από το σκοτάδι στο Φως» Έκθεση ζωγραφικής του  Συλλόγου Εικαστικών  Δωδεκανήσου
(Η Έκθεση Ζωγραφικής στην αίθουσα Εθιμοτυπίας θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου από τις 9.00πμ έως 12.00μμ.)
11.00    «Ο Πολιτισμός σε υποχώρηση: Έμφυλη βία και Κοινωνικές πρακτικές» Βίντεο της Επίκουρης Καθηγήτριας Μαρίας Γκασούκα, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
11.05    «Η μαρτυρία»  Βίντεο από τη ΜΚΟ  Γυναίκες Χωρίς Σύνορα
11.10    «Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων Βίας Δήμου Ρόδου» Eπιμέλεια του Φωτογράφου Σπύρου Τσαμπικάκη ST photo
Ποίηση Λίτσα Μοσκιού
11:15    «Κραυγή» Χοροθεατρικό δρώμενο από τη Σχολή χορού Art of Dance  Καθ. Χορού και Χορογράφος Ιωάννα Σεϊτη  Συμμετέχουν:
Χριστίνα Διακομιχάλη, Ελένη Ζερβού, Κατερίνα Σωτήρχου, Μαρία Σωτήρχου
11:20     «Γυναίκα»  Μονόλογος  της Φιλολόγου Χάρις Κόντου Αφήγηση Ηθοποιός  Μαρία Μανιώτη  Ποίηση  Ειρήνη Βογιατζή– Χαραλάμπη Μελοποίηση ποιήματος Αντώνης Κυζούλης  Ερμηνεία τραγουδιού Ζωή Κοκκαλά – Καραγιαννιού  Πιάνο Άντζελα Σπανού
11:30     Καλωσόρισμα Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής  &  Υγείας
κα. Λίτσα  Κρεμαστινού – Ροδίτη
11:45     Ομιλία Δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη  Κουσουρνά
12:00      Ομιλία Γενικής Γραμματέας Ισότητας
κα. Βάσω Κόλλια
12:30     Συνέντευξη Τύπου

Pin It on Pinterest