Γιατί απεργούμε στο Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΟΔΟΣ»

ToΚέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΔΙΟΔΟΣ», δραστηριοποιείται από το 2000 στην τοπική κοινωνία με προγράμματα και δράσεις τόσο σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων όσο και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Ανήκει στο δίκτυο 72 Κέντρων Πρόληψης ανά την Ελλάδα, τα οποία με τα προγράμματα και τις δράσεις τους συμβάλλουν στην ανάδειξη υγιών προτύπων για τη νεολαία, για μια ζωή χωρίς ουσίες και εξαρτήσεις.

Τα προγράμματα των Κέντρων Πρόληψης απευθύνονται κυρίως σε εκπαιδευτικούς ,γονείς και μαθητές. Σήμερα μέσα σε μια περίοδο ευρύτερης κοινωνικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης ,που φαινόμενα όπως η βία ,ο εθισμός από το διαδίκτυο, η κατάθλιψη κ.α παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, τα αιτήματα που φτάνουν προς τα Κέντρα Πρόληψης συνεχώς αυξάνονται.

Αυτή η ρευστή, αβέβαιη, καθόλου φιλική και εν πολλοίς σκληρή και βίαιη πραγματικότητα,   για τους ενήλικες αποτελεί πρόκληση για την ψυχολογική τους επιβίωση ενώ  για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε τόσο αποδυναμωμένες οικογένειες γίνεται ένα σοβαρό εμπόδιο στη ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.

Σ’ ένα κόσμο, όπου η αβεβαιότητα, ο φόβος και ο κυνισμός συνεχώς αυξάνονται και διαποτίζουν την καθημερινή ζωή παράλληλα με την αποξένωση και την αλλοτρίωση των ανθρώπων και των διαπροσωπικών και κοινωνικών τους σχέσεων που προωθούνται από πολλές πλευρές (αλλαγές στη δομή της οικογένειας, της κοινωνικής συνοχής, του εργασιακού περιβάλλοντος, κοινωνική και οικονομική αδικία και εκμετάλλευση, τεχνολογία),  δεν είναι εύκολο ούτε απλό να κρατήσει κάποιος την ψυχική του ισορροπία και ακεραιότητα.

Σήμερα λοιπόν, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε η πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια ,αλλά ανάγκη!

Παρόλα αυτά οι δομές των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας συνεχώς αποδυναμώνονται και οδηγούνται σε μαρασμό, από την Πολιτεία. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης της χώρας  πασχίζουμε να λειτουργήσουμε τις δομές «στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων»: Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, ΚΕΔΕ και ΟΚΑΝΑ. Από την 1η Γενάρη του 2014 δουλεύουμε στο απόλυτο σκοτάδι, αφού οι τέσσερις συναρμόδιοι φορείς έχουν κατεβάσει τον διακόπτη.Συγκεκριμένα, η σύμβαση που εξασφαλίζει τη συνέχιση της χρηματοδότησης και λειτουργίας των Κ.Π. παραμένει ανυπόγραφη με ευθύνη των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών από το Δεκέμβρη του 2013.  Απλήρωτοι εργαζόμενοι και ενοίκια, χρέη στο ΙΚΑ, ελλείψεις στο προσωπικό, συνθέτουν την εικόνα της Πρόληψης στη χώρα!

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης την Πέμπτη 8 Μαΐου απεργούμε  και διεκδικούμε:

 

– την άμεση υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, με ισχύ από 1/1/2014 και καταβολή όλων των ποσών που αναγράφονται σε αυτή.

-την άμεση καταβολή των επί μήνες απλήρωτων δεδουλευμένων μας.

-την καταβολή όλων των οφειλών προηγουμένων ετών από τις ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΟΚΑΝΑ, για να πληρωθούν ενοίκια των Κέντρων Πρόληψης, λογαριασμοί τηλεφώνου, εισφορές σε ΙΚΑ και εφορία.

-όλα ανεξαιρέτως τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας λειτουργικά και ανοιχτά στις τοπικές κοινωνίες.

– θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης και των υπηρεσιών τους.

– αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Ένταξης.

– καμιά παράνομη περικοπή μισθών με νόμους-παρωδία

 

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης καθημερινά δίνουμε το δικό μας αγώνα, δίπλα σ όλους τος πολίτες  και διεκδικούμε:

“Μια ζωή με νόημα”, μια ζωή με αξιοπρέπεια!!!

 

 

Ιωάννα Μαρίνου

Επιστημονικά Υπεύθυνη

στο Κέντρο Πρόληψης “Δίοδος” –

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

με την παράταξη “Ρόδος Πορεία Ανατροπής”

του Γιώργου Υψηλάντη

Pin It on Pinterest