Δήλωση του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη για την 190η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και ταυτόχρονα ημέρα ευθύνης. Η ευθύνη είναι η απονομή του χρέους   στο ανυπολόγιστο τίμημα που πλήρωσε η Κάσος στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Η τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και η ανείπωτη βαρβαρότητα στην Κάσο είναι η ιστορική μας κληρονομιά και πρέπει να  παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη του μελλοντικού κόσμου. Διότι τα διδάγματα του πολέμου μας φέρνουν πιο κοντά στην ειρήνη και στη συνεργασία των λαών.

Ταυτόχρονα, οφείλουμε να προβληματιζόμαστε και να σκεφτούμε όλοι σοβαρά. Κάνουμε όσα πρέπει για να μεταφέρουμε τη διαχρονική επικαιρότητα του μηνύματος για ανεξαρτησία και για αντίδραση σε πολιτικές υποτέλειας; Για να κρατήσουμε ισχυρές, τις θεμελιώδεις αξίες της εθνικής αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης; Χωρίς διαχωρισμούς, με κοινούς αγώνες για δημοκρατία, μεταφέροντας τις αγωνίες των κατοίκων όλων των νησιών για μια βιώσιμη ανάπτυξη, για λιμάνια που να συνδέουν καθημερινά τον τόπο μας, για ποιοτική υγεία, για εργασία και ουσιαστική ανάπτυξη, που θα βασίζεται στις παραδόσεις και τα πλεονεκτήματα κάθε νησιού και θα προβάλλει τις τοπικές οικονομίες.

Έχουμε υποχρέωση να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νησιώτες περισσότερο από ποτέ.

Έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε την ιστορική παράδοση της Κάσου και να στηρίξουμε τους Κασιώτες.

Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε έμπρακτα δίπλα στους ακρίτες και στις οικογένειές τους.

Και όλα αυτά είναι σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ. Οι πολιτικές που ετεροκαθορίζονται από τα μνημόνια, η λιτότητα και η ύφεση δεν αποτελούν επιλογή.

Χρειαζόμαστε όραμα για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας, με συλλογικότητα και ενεργό λαϊκή συμμετοχή, με σεβασμό στη νησιωτική ιδιαιτερότητα, στον πολίτη, με σεβασμό στην ιστορική παράδοση κάθε νησιού.

Μόνο έτσι μπορούμε με αισιοδοξία να ελπίζουμε σε ένα μέλλον ειρήνης, προόδου και ανάπτυξης της νησιωτικής χώρας. Και η ελπίδα είναι να αγωνιστούμε για την αλλαγή της πολιτικής, για τη δημιουργική ανατροπή.

Όμως ελπίδα είναι και οι καθημερινοί αγώνες των ακριτών, όπως των Κασιωτών, που με ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα αγωνίζονται για να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο στις δικές τους, τοπικές κοινωνίες».

Pin It on Pinterest

Shares
Share This