Κλήδονας 2014: Κάψιμο στεφανιών της Πρωτομαγιάς στην Παστίδα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «Καμάρι» στην προσπάθεια που κάνει προκειμένου να συμβάλλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και στην διατήρηση των εθίμων του τόπου μας, θα πραγματοποιήσει για ακόμη μία φορά το κάψιμο των στεφανιών της Πρωτομαγιάς την Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014 στις 21:00.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Παστίδας.

Σε συνεργασία με τον Α.Σ. Αστέρα Παστίδας η φετινή εκδήλωση έχει ιερό σκοπό αφού τα έσοδα θα διατεθούν σε συμπολίτισσα μας που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας και χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Η παρουσία όλων, κρίνεται απαραίτητη.

Ο Κλήδονας είναι ένα ωραίο μαντικό έθιμο που αρχίζει στις 23 Ιουνίου και τελειώνει στις 24 Ιουνίου, ημέρα αφιερωμένη στο γενέθλιο του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου . Αποκαλείται του Αϊ Γιαννιού του Κλήδονα και έχει την προέλευση του στην Ελληνική Αρχαιότητα . Το έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων συμπίπτει με την έλευση του θερινού ηλιοστάσιου, ουσιαστικά με την υποδοχή και την κορύφωση του καλοκαιριού, αφού πρόκειται για την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, γεγονός που οι Έλληνες πάντοτε γιόρταζαν πανηγυρικά.

Στην εποχή όπου όλα ανεξαιρέτως τα πράγματα είτε υλικά είτε πνευματικά έχουν περάσει στην φάση της λήθης, εμείς αντιστεκόμαστε σθεναρά και προσπαθούμε να αναβιώσουμε τα έθιμα των προγόνων μας, μαθαίνοντας τα στους νέους και κάνοντας τους παλιότερους να θυμηθούν την ζωή τους που έσφυζε από παραδόσεις.

Οι φίλοι που σερφάρουν στο διαδίκτυο μπορούν να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες μας μέσω της ιστοσελίδας μας www.kamari-pastida.gr διαβάζοντας τα δελτία τύπου-ανακοινώσεις και βλέποντας φωτογραφίες ή video απ’όλες τις εκδηλώσεις μας & στο Facebook (Καμάρι Πολ.Συλ.Παστίδας Ρόδου).

www.kamari-pastida.gr

www.youtube.com/kamaripastida

www.facebook.com/KAMARIPASTIDA

kamaripast@yahoo.gr

Pin It on Pinterest