Οι θέσεις του Ε.Κ.Ρ ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Οι θέσεις του Ε.Κ.Ρ ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η πραγματικότητα, που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός, είναι η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, η λιτότητα, ο εκφοβισμός, η κινητικότητα, οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες και οι φοροεπιδρομές. Το χειρότερο όλων είναι οι διαρκείς παρεμβάσεις στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, μέσα από τις αλλεπάλληλες επιστρατεύσεις απεργών, την κατάργηση και τις συνεχείς “παρακάμψεις” δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών. Η Κυβέρνηση εκτός από την οικονομία κακοποιεί κατ’ επανάληψη και τους δημοκρατικούς θεσμούς, κουρελιάζει το σύνταγμα με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών και αντεργατικών σκοπιμοτήτων Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι απαιτούμε να μπει εδώ και τώρα οριστικό τέλος στον αυταρχισμό και την φτωχοποίηση.
Η φετινή Δ.Ε.Θ. πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για ένα νέο γύρο κοινωνικής αναμέτρησης, για την ανατροπή του μνημονιακού εφιάλτη και την ανάδειξη και επιβολή των δικαιωμάτων των πολιτών. Τέσσερα  χρόνια σκληρών μνημονιακών πολιτικών και οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη, που υπόσχονται η κυβέρνηση και η Ε.Ε., περνάει πάνω από τα δικαιώματά τους. Τα παλιά μέτρα, για τα οποία έχουν δεσμευτεί οι ελληνικές κυβερνήσεις, θα προχωρήσουν και θα συνοδευτούν από νέα βάρβαρα μέτρα, όπως οι απολύσεις χωρίς όριο στον ιδιωτικό τομέα, οι 7.000 περίπου νέες διαθεσιμότητες – απολύσεις στο δημόσιο, η νέα μείωση του κατώτατου μισθού, η γενίκευση της επισφαλούς εργασίας, η διάλυση του ασφαλιστικού, το ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο της ενέργειας, του ορυκτού πλούτου, των παραλιών κλπ. Όλα αυτά σφραγίζονται με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, την προσπάθεια κατάργησης των απεργιών, την επέκταση των ωραρίων.
Από τα μέτρα αυτά που ρημάζουν τη ζωή μας χάνουν οι νέοι που καταδικάζονται σε μετανάστευση ή ανεργία, σε ολιγόμηνες δουλειές σκλάβων των 350 ευρώ, χάνουν όλοι οι εργαζόμενοι, που βλέπουν τα πενιχρά εισοδήματά τους να μειώνονται, να δουλεύουν με συνθήκες και ωράρια που μας γυρνάνε 100 χρόνια πίσω, χάνουν οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, που συνθλίβονται από τα χαράτσια και τις πολιτικές υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και μονοπωλίων. Παράλληλα η συγκυβέρνηση κακοποιεί τους Δημοκρατικούς θεσμούς, κουρελιάζει το ίδιο το σύνταγμα, ισοπεδώνει κάθε έννοια κοινωνικής  δικαιοσύνης, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και Δημοκρατίας.
Ενωμένοι και αποφασισμένοι απαιτούμε :
Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων, που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων.
Καμία παρέμβαση στην άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, άρση όλων των επιστρατεύσεων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
Αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας.
Όχι στο ξεπούλημα Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και της δημόσιας περιουσίας.
Πάταξη της ακρίβειας και των Καρτέλ. Μείωση των τιμών κι όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων.
Να μπει οριστικό τέλος στις φορομπηχτικές πολιτικές.

Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια. Για αυτό η ενότητα όλων των εργαζομένων, η συστράτευση και ο κοινός αγώνας είναι προαπαιτούμενα, ώστε να ισχυροποιηθεί η δύναμή μας, στη διεκδίκηση των κοινών μας αιτημάτων και να επιβάλλουμε λύσεις φιλεργατικές και αναπτυξιακές προς όφελος του λαού και της χώρας.
Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ, αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο Θανάση Σταμούλη και τον Εκπρόσωπο Τύπου Παναγιώτη Εγγλέζο θα δώσει το αγωνιστικό παρόν στο μεγάλο εργατικό και κοινωνικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Γ.Σ.Ε.Ε. και το Ε. Κ. Θεσ/νίκης, το Σάββατο, 6 Σεπτέμβρη 2014, στις 18.00, στο Άγαλμα του Βενιζέλου, στην Θεσσαλονίκη και στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει.
Για να δώσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, τον δικό μας αγώνα για εργασία
και όχι ανεργία, για Δημοκρατικά δικαιώματα και για Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Pin It on Pinterest