Αποτελεί στόχο ο κλάδος να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας
Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Λειβαδάς χαρακτηρίζει το τρέχον έτος «κρίσιμο» για τον ελληνικό τουρισμό, αναφερόμενος κατ’ αρχήν στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία προσβλέπει στα έσοδα του κλάδου, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά και προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, ενώ επισημαίνει ότι αποτελεί στόχο ο κλάδος, ο οποίος απασχολεί ήδη ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας.
Η φετινή χρονιά, όμως, αναδεικνύεται ως εξαιρετικά κρίσιμη και για την προσπάθεια που καταβάλλουν το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Ποτέ ως τώρα δεν βρισκόμαστε τόσο κοντά στην πραγματική επέκταση», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ και απέδωσε το γεγονός τόσο στην επιτυχία του 2013, όσο και στη συνετή πολιτική τιμών, στη σταθερότητα της χώρας, αλλά και στο γενικότερα αυξημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα από όλο τον κόσμο.
Αυτή η μεγάλη ευκαιρία, διευκρινίζει, ωστόσο, ο κ. Λειβαδάς, εξαρτάται από μια σημαντική προϋπόθεση: Οι επισκέπτες που θα επιλέξουν τους ελληνικούς προορισμούς μετά το τέλος της παραδοσιακής περιόδου διακοπών να βρουν την τοπική αγορά και την τοπική κοινωνία ανοιχτές. «Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και με τους tour operators και με τις αεροπορικές εταιρίες», εξηγεί ο επικεφαλής του ΕΟΤ και προσθέτει ότι η τρίτη παράμετρος, η οποία αφορά μια ζωντανή τοπική κοινωνία, με ανοιχτή αγορά και προσφορά επιλογών ψυχαγωγίας και δραστηριοτήτων, είναι εξαιρετικά σημαντική. «Αν οι επισκέπτες επιστρέψουν στην πατρίδα τους ικανοποιημένοι, το 2014 θα είναι η αφετηρία για το μέλλον. Αν δεν επιστρέψουν με θετικές εντυπώσεις, το “πείραμα” δεν θα έχει μέλλον», τονίζει.
Η τρέχουσα χρονιά, όμως, επισημαίνει ο κ. Λειβαδάς, αποτελεί σημαντικό ορόσημο και για την εδραίωση ενός νέου επιπέδου ποιότητας, υψηλότερου από ό,τι μέχρι σήμερα. Ήδη, όπως αναφέρει, οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων, που συνάντησε στο Βερολίνο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ποιότητα και την ποικιλία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και για τη συνετή πολιτική τιμών, παρά την επιτυχία του 2013. Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία για τους τουριστικούς πράκτορες της Γερμανίας έχει, όπως διαπιστώνει ο γγ του ΕΟΤ, το γεγονός ότι η Ελλάδα «είναι φάρος σταθερότητας». Αυτό που ζητούν πλέον οι ξένες επιχειρήσεις προκειμένου να αναπτύξουν τη ζήτηση για διακοπές στη χώρα μας, είναι νέες περιοχές, οι οποίες θα εξελιχθούν σε καινούργιους δημοφιλείς προορισμούς. Σε αυτή την κατεύθυνση, αυτήν τη χρονιά θα πραγματοποιηθούν περισσότερες πτήσεις προς σχεδόν όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, ενώ οι προοπτικές προδιαγράφονται θετικές για όλες τις γωνιές της χώρας. Στο ίδιο πλαίσιο, εμφανίζονται ικανοποιημένοι και οι επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην ΙΤΒ, καθώς διαπιστώνουν αύξηση του ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στη Γερμανία, αλλά αφορά σχεδόν όλο τον κόσμο.
Από την πλευρά τού υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, στις συναντήσεις με τους tour operators επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για προβολή ολόκληρων γεωγραφικών περιοχών και όχι μεμονωμένων προορισμών, ενώ αναδείχθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια εκτός καταλυμάτων, τα αξιοθέατα, την εξαιρετική ομορφιά, την πληθώρα επιλογών ψυχαγωγίας και δραστηριοτήτων και κυρίως την ανθρώπινη διάσταση στην φιλοξενία. «Οι Έλληνες δίνουν τη φιλοξενία με την καρδιά τους», δηλώνει ο κ. Λειβαδάς και εξηγεί ότι οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες το γνωρίζουν και το εκτιμούν. Ο ίδιος τονίζει δε ότι ανάλογα αυξημένο εμφανίζεται και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τομέα του τουρισμού, με τον ΕΟΤ να έχει διπλασιάσει τον ρυθμό των αδειοδοτήσεων.
Ο κ. Λειβαδάς εμφανίζεται, επίσης, καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τη συζήτηση -σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- για το καθεστώς θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες, υπό το φως της κρίσης στην Ουκρανία. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, όπως όλοι, μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνουμε κάτι το οποίο να μας ανησυχεί», απαντά σε σχετική ερώτηση, ενώ ανάλογη είναι και η απάντησή του όταν ερωτάται εάν οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες διατυπώνουν κάποια ανησυχία σχετικώς με την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα: «Καμμία απολύτως!», δηλώνει χαρακτηριστικά.